Κοινές ερωτήσεις ΔΗΣΥ-Ποταμιού για ΔΕΗ και πλημμύρες

Φαίνεται ότι μπορούν και συνεννοούνται οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Έτσι μετά την κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, σήμερα κατέθεσαν δύο κοινές ερωτήσεις.

Η μία αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την υπογράφουν οι Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Αμυράς και με την δεύτερη ζητούν ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης φυσικών καταστροφών και τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, όχι μόνο στην Μάνδρα. Την δεύτερη ερώτηση υπογράφουν οι Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Μαυρωτάς.

Στην ερώτηση τους για την ΔΕΗ οι βουλευτές αναφέρουν, πως το αναμενόμενο οικονομικό όφελος για το δημόσιο αναμένεται να είναι υποπολλαπλάσιο εκείνου, που προβλεπόταν με το προ 3ετίας σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πολέμησε και εν τέλει ακύρωσε. Στο πλαίσιο των ανωτέρω, ρωτούν και ζητούν την κατάθεση εγγράφων σχετικά με την εκτιμώμενη εύλογη αξία, στην οποία η εταιρεία αποτιμά τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες, ενώ παράλληλα ρωτούν, εάν υπάρχει σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ώστε να μην φθάσουμε σε σημείο μη διαχειρίσιμο, αντίστοιχο με εκείνο που έχει συμβεί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Οι πληγέντες

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι εκπονηθείσες μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα έμειναν στο περιθώριο και οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από αυτήν, παρέμειναν αναξιοποίητα.

Τρείς εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πολιτών, των σωμάτων ασφαλείας, των υπηρεσιών και του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, ακόμη και τα αποσπασματικά μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των ζημιωθέντων, που λήφθηκαν καθυστερημένα, εφαρμόζονται χωρίς συντονισμό και σχέδιο, ενώ δεν βοηθούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών, με κίνδυνο εξαφάνισης της οικονομικής δραστηριότητας και των κοινωνικών δομών στη περιοχή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα