Αν οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» κηρυχθούν έκπτωτοι, ποιοι μπαίνουν στη Βουλή;

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της ανακατανομής, τις έδρες των Σπαρτιατών, θα καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων

Αλλαγές στη Βουλή και στη δύναμη των κομμάτων αναμένεται να φέρει η απόφαση της Δικαιοσύνης για τους Σπαρτιάτες, μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα, πλην του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογικού σώματος.

Οι Σπαρτιάτες είναι πλέον αντιμέτωποι με το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογικού σώματος, όπως και ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως αυτός ήταν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογή των συγκεκριμένων βουλευτών.

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη η ΚΟ των Σπαρτιατών έχει υποστεί απώλειες, καθώς οι Γιώργος Μανούσος, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Κωνσταντίνος Φλώρος ανεξαρτητοποιήθηκαν και το κόμμα αριθμεί πλέον 8 βουλευτές.

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος εις βάρος των: Αθανάσιου Χαλκιλά, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Γεώργιου Μανούσου, Αλέξανδρου Ζερβέα, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Διονυσίου Βαλτρογιάννη, Γεωργίου Ασπιώτη, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, Ιωάννη Κόντη, Πέτρου Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες στη Βουλή αν κηρυχθούν έκπτωτοι οι Σπαρτιάτες

Το επικρατέστερο σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα. Οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του Ιουνίου πέρυσι είχαν πάρει 4,68%. Σε περίπτωση ανακατανομής αυτού του ποσοστού η ΝΔ θα λάμβανε 1,9% επιπλέον και το συνολικό της ποσοστό θα πήγαινε στο 42,45%. Αυτό σημαίνει ότι θα βρισκόταν με τουλάχιστον 163 έδρες στη Βουλή, από 158 που έχει σήμερα. Δύο με τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, φθάνοντας τους 38-39 βουλευτές, και από εκεί και πέρα εκτιμάται ότι μία με δύο έδρες θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας τους 33-34 βουλευτές, και από μία έδρα το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Ενδεχομένως με επιπλέον έδρα να βρεθούν και Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη.

Σημειώνεται πως κενές θα μείνουν οι έδρες στις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της ανακατανομής, τις έδρες των Σπαρτιατών ενδεχομένως καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Έτσι, ενδεχομένως στη Βουλή μπουν στη ΝΔ στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στη Β΄ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, στην Αν. Αττική η Βασιλική Κόλλια, στην Α΄ Αθηνών η Φωτεινή Πιπιλή.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σε αυτό το σενάριο να καταλάβουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Στο ΠΑΣΟΚ η έδρα της Β’ Θεσσαλονίκης στον Θανάση Γκλαβίνα και στη Β΄ Πειραιώς στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Στο σενάριο που το ΠΑΣΟΚ πάρει τρεις έδρες, δεν αποκλείεται να εισέλθει ξανά στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως πρώτος επιλαχών.

Σύμφωνα με τον Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος μίλησε στο Attica TV, «αν το εκλογοδικείο υιοθετήσει το σκεπτικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα υπάρξει ακύρωση της εκλογής των Σπαρτιατών και πλέον θα υπάρχουν δύο δυνατότητες για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: είτε να διατάξει την επανάληψη των εκλογών στις περιφέρειες όπου θα υπάρξουν άδειες έδρες, είτε, εάν κρίνει ότι είναι περιττή η επανάληψη της ψηφοφορίας, μπορεί να διατάξει κατά την κρίση την ανακατανομή των εδρών βάσει της αναλογίας των ποσοστών των κομμάτων που ξεπέρασαν το 3%.

Για την πρώτη εκδοχή για την επανάληψη των εκλογών φρονώ πως είναι αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου και ότι θα οδηγούσε σε ένα περίεργο εκλογικό σύστημα που θα ήταν πλειοψηφικό για τις 12 αυτές έδρες. Δεν έχει λογική να πούμε ότι θα γίνουν ξανά εκλογές σε 12 περιφέρειες. Κατά τη γνώμη μου, ενδεδειγμένη είναι η δεύτερη επιλογή της ανακατανομής των εδρών με βάση την αναλογία των ψήφων τους και τι υπόλοιπα έχουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα