Μαγειρεύει (στρατηγική) για να μην πεινάσει

Σε υπερδραστηριότητα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι παρεμβάσεις του μέσω των social media επί όλων των καυτών θεμάτων της επικαιρότητας είναι σχεδόν καθημερινές και με έναν τρόπο που διαφέρει από αυτόν που επιλέγουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ταυτόχρονα, οι συνεντεύξεις του βγάζουν ειδήσεις, ενώ η κριτική του για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ολοένα και γίνεται πιο σκληρή.

Στο ερώτημα «πού το πάει ο Σταύρος;», στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού τρέχει έχοντας στο μυαλό του δύο πράγματα: Πρώτον εάν προχωρήσει η ενοποίηση των κομμάτων του κέντρου να είναι έτοιμος καθ’ όλα για να κερδίσει την προεδρία του νέου σχήματος και, δεύτερον, εάν τελικά δεν βρεθεί κοινός τόπος με τη Φώφη Γεννηματά, να καταστήσει το Ποτάμι αναγκαίο στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό προχωρά και στις προτάσεις του επί όλων των θεμάτων. Πρώτος πρότεινε κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο. Επίσης, σε μια εποχή όπου η πρώτη αξιολόγηση είχε βαλτώσει, ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι έκαναν καμπάνια για μείωση των δαπανών του Δημοσίου για να μειωθούν και οι φόροι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ήδη βαλτώνουν, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ακόμη και την επαύριον του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία Συμβουλίου Ασφαλείας στην Ελλάδα, που θα διαχειρίζεται τις κρίσεις.

Η καμπάνια για τους απλήρωτους

Τώρα ξεκίνησε τη νέα καμπάνια με τίτλο «δουλεύω, αλλά δεν πληρώνομαι», που έχει σαν στόχο να αγκαλιάσει μια τεράστια ομάδα, η οποία ταλανίζεται από την κρίση. Κι όπως επισημαίνει στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, «τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, έχει δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία εργαζομένων, αυτών που δουλεύουν και δεν πληρώνονται. Βάσει στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας, του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και δεν πληρώνονται φαίνεται να ξεπερνά το 1.000.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις και καταβάλλει κανονικά τους μισθούς. Πέρυσι, περίπου 120.000 επιχειρήσεις καθυστέρησαν ή δεν πλήρωσαν καθόλου τους υπαλλήλους τους, ενώ περίπου 400.000 εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, οι αιτίες για τη γιγάντωση του παραπάνω φαινομένου τους τελευταίους μήνες είναι πολλές:

# Η παρατεταμένη ύφεση και η στασιμότητα στην αγορά έχει αδειάσει τα ταμεία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

# Νέοι φόροι, νέες ασφαλιστικές εισφορές, έκτακτες εισφορές δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που στραγγαλίζει επιχειρήσεις, που «μέχρι χθες» εθεωρούντο κερδοφόρες.

# Το Δημόσιο καθυστερεί την καταβολή πληρωμών σε επιχειρήσεις (π.χ. πληρωμές έργων ΕΣΠΑ, επιστροφή ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς προμηθευτές), με αποτέλεσμα την αντίστοιχη καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων.

# Κάποιοι εργοδότες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, περιμένοντας «ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Επιπρόσθετα, στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι η άστοχη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση και επιδείνωσε σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες για εργαζομένους και εργοδότες. Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ρωτούν τον πρωθυπουργό:

1] Τι είδους πρωτοβουλίες θα λάβει, ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην εργασία και η ομαλή καταβολή των μισθών, χωρίς να φτάνουμε στην επίσχεση εργασίας;

2] Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει το Δημόσιο να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις; Εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μπορούν οι τράπεζες να δανειοδοτούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει λεφτά το ελληνικό Δημόσιο, με την υποχρέωση τα δάνεια αυτά να πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στη μισθοδοσία;

3] Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος επισφαλούς εργασίας στους εργαζομένους, που δεν πληρώνονται, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληρωμές από τους εργοδότες;

Ρεαλιστικές προτάσεις

Στους συνομιλητές του ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει την εκτίμησή του ότι «ο Τσίπρας δεν πρόκειται να βιαστεί για εκλογές. Θα το τραβήξει όσο μπορεί περισσότερο. Πρώτα θα προσπαθήσει να αλώσει το κράτος, να κλείσει τους ενοχλητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με δικούς του, οι οποίοι θα τον λιβανίζουν όλη την ημέρα, και θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει». Βέβαια, δεν κρύβει την απαισιοδοξία του ότι η οικονομία θα παραμείνει σε στασιμότητα, η ύφεση θα διευρύνεται και φυσικά η καθημερινότητα των πολιτών θα χειροτερέψει.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά πως σιγά-σιγά οι πολίτες θα αναζητήσουν ρεαλιστικές λύσεις. Θα ακολουθήσουν προτάσεις και ιδέες που θα έχουν καθαρό βηματισμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά: «Μόνο το Ποτάμι έχει τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, όταν οι άλλοι έταζαν λαγούς με πετραχήλια». Κι όπως λένε και οι συνεργάτες του, «αυτή η ειλικρίνεια του Ποταμιού θα λειτουργήσει προς όφελος του κόμματος. Είτε ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, είτε προχωρήσει η ενοποίηση των κομμάτων του κέντρου με επικεφαλής τον Σταύρο».

Εξάλλου, όπως τονίζουν με νόημα στη Σεβαστουπόλεως, αυτές οι προτάσεις του Ποταμιού θα βοηθήσουν τον Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο εκλογικής μάχης με τη Γεννηματά. Διότι σε αυτήν τη μονομαχία δεν θα κριθεί μόνο το ποιος είναι ικανότερος να διοικήσει, αλλά και το ποιος έχει όραμα για το μέλλον. Διότι καλές μεν οι πλατφόρμες και τα ιδεολογικά μανιφέστα, αλλά εκεί που θα κριθούν εν πολλοίς από όσους προσέλθουν να ψηφίσουν είναι οι ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τον τρόπο που θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι παράλληλα με τις προτάσεις και την κινητικότητά του ο Θεοδωράκης είναι σε διαρκείς επαφές με πολιτικά στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ, με τα οποία ανταλλάσσει απόψεις για το μέλλον του κεντρώου χώρου, αλλά και την οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα