Με το βλέμμα στο 2020 η Τράπεζα Πειραιώς

Τα θεμέλια για μια ισχυρή και κερδοφόρο τράπεζα θέτει ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, τοποθετώντας την πλήρη επίτευξη αυτών των στόχων στο 2020, ένα έτος ορόσημο, για την τράπεζα, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα αυτό παρουσίασαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιώργος Χατζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου.

«Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού με νέες λύσεις που νομοθετήθηκαν ή θα νομοθετηθούν εντός του 2017, η ενίσχυση της ρευστότητας με σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και μείωση του ELA, η επάνοδος σε κέρδη με τη βελτίωση των πηγών εσόδων και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, θα είναι οι προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς» σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου.

Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας με την επωνυμία Agenda 2020, με το οποίο θα υλοποιηθεί «το όραμα της νέας διοίκησης να καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πιο αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, που θα παράγει αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της».

Η Agenda 2020, και κυρίως η επιτυχία των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων που προβλέπει, θα βοηθήσει την Τράπεζα Πειραιώς να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κύριο έργο της, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μεγάλου με την Agenda 2000 η Τράπεζα θα επανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του Agenda 2020

Οι βασικοί στόχοι του Agenda 2020, είναι η μείωση των NPEs και NPLs σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, η δημιουργία κερδοφορίας και ενός αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, και η αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης της Τράπεζας στις αγορές, δηλαδή ο μηδενισμός του ELA, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε επίσης ότι «στο τέλος του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι κεφαλαιακά ισχυρή, κερδοφόρα, και θα παραμείνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι κύριος στόχος είναι η αύξηση των νέων χρηματοδοτήσεων, έτσι ώστε το 2020 να κινούνται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Παραλλήλως ανέφερε και τις προτεραιότητες στις οποίες θα προχωρήσει η Τράπεζα, όπως στοχευμένες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, μείωση των καταστημάτων και ενίσχυση της παρακολούθησης των κινδύνων.

«Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι αλλά ευκταίοι. Εργαζόμαστε σκληρά για να τους πετύχουμε», επισήμανε στους μετόχους ο κ. Μεγάλου, τονίζοντας και πάλι ότι «η Τράπεζα θα επανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της με το Agenda 2020».

Αναφερόμενος στο reverse spilit, ο διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας σημείωσε ότι θα είναι καλό για τη διαπραγμάτευση της μετοχής και την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Διευκρίνισε ότι θα γίνει σε αναλογία ένα προς 20 και οι σημερινές μετοχές περίπου 8 δισ. θα διαμορφωθούν στα 400 εκατ. και σε τιμή με σημερινά δεδομένα, 4 ευρώ η κάθε μία.

Γ. Χατζηνικολάου: Το μεγάλο διακύβευμα είναι η δυναμική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ομίλου, τόνισε στην ομιλία του προς τους μετόχους ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι η δυναμική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, θέτοντας μάλιστα ως απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό την πολιτική σταθερότητα, την ξεκάθαρη δέσμευση πολιτείας και κοινωνίας σε αυτόν τον στόχο και την συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Έθεσε επίσης ως βασική προτεραιότητα τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ότι ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας παραλλήλως ότι αν τώρα κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε να απεμπλακούμε οριστικά από τη μακροχρόνια ύφεση.

Ο κ. Χατζηνικολάου είπε επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα το ότι δεν λάβαμε αποφάσεις για το χρέος, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να επιτυγχάνονται η άρση της αβεβαιότητας και η μείωση του ρίσκου, ενώ εκτίμησε ότι με την επιστροφή των καταθέσεων και την άρση των capital controls, που θα είναι τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης, θα υπάρξει και μία ένταση στην επιστροφή των ξένων επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets, κάτι που έχει δει και προσωπικά στα ταξίδια του στο εξωτερικό, ενώ δήλωσε ότι τα πρώτα σημάδια από την οικονομία μας επιτρέπουν αισιοδοξία. «Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ για το 2017 είναι στο 2,2%. Εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς βλέπουμε ανάπτυξη λίγο πάνω από το 1%», είπε ο κ. Χατζηνικολάου και επισήμανε ότι πρέπει να κινηθούν λίγο πιο γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα