Οι Βρυξέλλες αγριεύουν, η Αθήνα ανθίσταται(;)

Με φόντο τις σημερινές αποκαλύψεις (σ.σ. του real.gr) που θέλουν τους Ευρωπαίους να είναι ιδιαιτέρως εξοργισμένοι με την ελληνική κυβέρνησης ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, αλλά και δημοσιεύματα που μίλαγαν για υποχώρηση της Αθήνας στις πιέσεις των δανειστών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσπάθησε να εμφανίσει μία πιο σθεναρή και αισιόδοξη (;) εικόνα. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτές οικονομικά παράλογες και κοινωνικά μη ανεκτές απαιτήσεις των θεσμών που κινούνται εκτός του πλαισίου της υπάρχουσας συμφωνίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ειδικότερα ότι:

# Η κυβέρνηση στοχεύει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων προκειμένου όπως είπε να πάψει η χώρα μας να αποτελεί την εξαίρεση του κεκτημένου ευρωπαϊκού εργασιακού «κανόνα».

# Η Ελλάδα δεν προτίθεται να αλλάξει το αφορολόγητο όριο, είτε αυτόνομα είτε μέσω του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή («κόφτη»), και μετά το 2018.

# Δεν συζητά πιθανή μείωση των συντάξεων.

Αυτό που προφανώς συζητά η κυβέρνηση, όπως έχουν δηλώσει κορυφαίο υπουργοί, είναι η επέκταση του συστήματος εγγυήσεων, δηλαδή του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε αφ΄ ενός θα έχει έρθει η ανάπτυξη και αφ ετέρου θα έχουν μειωθεί τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι η ελληνική θέση είναι ότι το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και επίσης να μην έχει παράλογες απαιτήσεις, γιατί έτσι μπορεί να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα διαψευσθούν τα σενάρια περί εκλογών που διακινούν κάποιοι και πως σύντομα θα υπάρχουν καλές εξελίξεις στην αξιολόγηση και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα