Στην Ουάσιγκτον κάλεσε τον Γεραπετρίτη ο Μπλίνκεν

Τι συζήτησαν στις Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Γεραπετρίτη να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον στις αρχές της επόμενης χρονιάς για την πραγματοποίηση του Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας.

Εύσημα Μπλίνκεν για το ρόλο της Ελλάδας στο Μεσανατολικό

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στο Μεσανατολικό και εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο περιφερειακής διάχυσης της κρίσης.

Ανέδειξε δε την ετοιμότητα της Αθήνας να βοηθήσει με όποιο τρόπο είναι δυνατόν στην αποκλιμάκωση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη συμβολή της Ελλάδας στην εκκένωση Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή και εξήρε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας μας ως αξιόπιστου συνομιλητή των μερών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την ανάγκη ταχύτατης ενεργειακής διαφοροποίησης και αυτονομίας, καθώς και για τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή.

Νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει με τους εταίρους τις θέσεις της Ουάσιγκτον για το μέλλον της Γάζας και την ανάγκη ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα