Ο Περέιρα είχε «τελειώσει» από τον Φλεβάρη!

Ο Βίτορ Περέιρα ανέλαβε τον Ολυμπιακό τον Γενάρη με έναν στόχο. Να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, από τη μετριότητα που εμφάνιζε ο προκάτοχός του, Μίτσελ Γκονζάλεθ. Πολύ σύντομα αποδείχθηκε… άνθρακας ο θησαυρός. Ο Πορτογάλος όχι μόνο δεν άλλαξε την εικόνα, αλλά έφτασε μία… ανάσα να χάσει τα πάντα, όταν ξεκίνησε το σερί ηττών σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Τότε, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του το ερχόμενο καλοκαίρι, ανεξάρτητα αν ο Ολυμπιακός θα κατακτούσε τον τίτλο του πρωταθλητή, ή όχι!

Η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» του Πειραιά διακατέχεται από μία ιδιαίτερη φιλοσοφία, η οποία έχει μία λογική βάση, αν αναλογιστούμε τη γενικότερη κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στον Ολυμπιακό, σκέφτονται ως εξής. Η ομάδα διαθέτει τις πλέον άρτιες γηπεδικές και προπονητικές εγκαταστάσεις. Δαπανεί τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές. Διαθέτει την πιο ισχυρή διοίκηση, η οποία καλύπτει όλες τις ανάγκες του συλλόγου. Την ίδια στιγμή, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βρίσκονται σε αναζήτηση ταυτότητας, η ΑΕΚ δεν υπήρχε στον… χάρτη και οι υπόλοιπες ομάδες είναι εκτός… εμβέλειας.

Πρόκειται για μία προσέγγιση η οποία στηρίζεται στη λογική ανάλυση της κατάστασης, αν και απέχει έτη φωτός από τη γενικότερη φιλοσοφία του αθλήματος, βάσει της οποίας ακόμη και ο πιο αδύναμος, έχει δικαίωμα στη νίκη. Στον Πειραιά δεν το συμμερίζονται αυτό και θεωρούν δεδομένη την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι απαιτήσεις τους από τον εκάστοτε προπονητή, είναι δύο:
Πρώτον, να αποδίδει εντυπωσιακό και επιθετικό ποδόσφαιρο η ομάδα, πετυχαίνοντας πολλά γκολ, ώστε να ευχαριστεί το κοινό της.
Δεύτερον, καλή πορεία στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, ο Βίτορ Περέιρα απέτυχε και στους δύο στόχους. Η αποτυχία του, δε, ήταν παταγώδης, διότι αποκλείστηκε με… συνοπτικές διαδικασίες από την Ντνίπρο, στο Europa League και την ίδια στιγμή, έφτασε να χάσει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με… κατεβασμένα τα χέρια και να κινδυνεύσει ακόμη και αυτή η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τότε, είχε διενεργηθεί μυστικό έκτακτο συμβούλιο κορυφής, όπου είχε ληφθεί η απόφαση να απομακρυνθεί ο Πορτογάλος, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω που επιθυμεί η διοίκηση.

Ποιος ήταν ο λόγος που παρέμεινε τότε στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Περέιρα; Τα επεισόδια της Λεωφόρου! Τα έκτροπα έπεσαν σαν μάννα εξ ουρανού τόσο για την ομάδα του Πειραιά, όσο και για τον ίδιο τον Πορτογάλο. Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών, οι «ερυθρόλευκοι» εκτοξεύθηκαν στον βαθμολογικό πίνακα, το πρωτάθλημα «κατοχυρώθηκε» από τις εξελίξεις και επί τους παρόντος, δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει αναστάτωση στην ομάδα.

Παρ’ ότι ο τίτλος κατέληξε στον Πειραιά, η απόφαση για τον Βίτορ Περέιρα ήταν ειλημμένη. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του αντιπρόεδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββα Θεοδωρίδη, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων μετά τον τελικό Κυπέλλου. Ο έμπειρος παράγοντας και γνώστης όσων συμβαίνουν στον σύλλογο, απέφυγε να τοποθετηθεί για την παραμονή του Πορτογάλου στο «τιμόνι» της ομάδας, κάτι που δεν συνηθίζει.

Με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου, οι εξελίξεις άρχισαν να λαμβάνουν ραγδαία μορφή. Ο Περέιρα δέχθηκε κρούση από τη σκωτσέζικη Ρέιντζερς και γνωρίζοντας ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο στο λιμάνι, «πετάχτηκε» στα… γρήγορα για να μιλήσει με τους παράγοντες του βρετανικού συλλόγου. Η διοίκηση του Ολυμπιακού έλαβε γνώση για τα πεπραγμένα. Παρ’ ότι ο Πορτογάλος φέρεται να αρνήθηκε την προσφορά της Ρέιντζερς, δεν άρεσε καθόλου η συμπεριφορά του στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι ανέλαβαν δράση, προκειμένου να τελειώσουν μία ώρα αρχύτερα το θέμα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η παρέλαση ονομάτων. Τα πρώτα που κυκλοφόρησαν είναι αυτό του Μαρσέλο Μπιέλσα, ο οποίος το σκέφτεται αν θα παραμείνει στη Μαρσέιγ ή όχι, αλλά και του Κίκε Φλόρες, ο οποίος πρόσφατα έλυσε τη συνεργασία του με τη Χετάφε. Η περίπτωση του Ισπανού «ναυάγησε» γρήγορα, καθώς την Παρασκευή συμφώνησε και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την αγγλική Γουότφορντ. Σε κάθε περίπτωση, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται «ζεστό» για τους «ερυθρόλευκους», καθώς καλούνται να βρουν λύση στο θέμα της αποζημίωσης του Βίτορ Περέιρα και παράλληλα να επιλέξουν τον νέο τεχνικό ηγέτη της ομάδας, ο οποίος θα πρέπει να πληροί τις ιδιαίτερες εκείνες προϋποθέσεις που θέτουν στον σύλλογο του Πειραιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα