Ο πιο αδύναμος κρίκος

Αίολο το πολιτικό μέλλον του Πάνου Καμμένου, ο οποίος για ακόμα μια φορά βρίσκεται στο προσκήνιο για λάθος λόγους, ικανοποιώντας την εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα

Μικρή σημασία πλέον έχει για το πολιτικό μέλλον του υπουργού Άμυνας η συζήτηση –εξ αναβολής– την Δευτέρα στην Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος για πολλοστή φορά βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας για τους λάθος λόγους. Και αυτό το επεισόδιο δεν αποκλείεται να είναι και το πλέον καταλυτικό για την επόμενη μέρα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

OΑλέξης Τσίπρας, γυρίζοντας από τις Βρυξέλλες, θα βρεθεί την Δευτέρα στην Βουλή για να απαντήσει στο επίπεδο που τον αφορά σε μια… επερώτηση! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, αυτή η επερώτηση έχει άλλη βαρύτητα και πολιτική σημασία, μιας και απειλεί ευθέως τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπουργός θα απαντούσε –ίσως και γραπτά– και το θέμα θα έκλεινε. Στο θέμα της πώλησης οπλικού συστήματος όμως στην Σαουδική Αραβία, τα θολά σημεία είναι πάρα πολλά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί τον συνέταιρό του ακόμα και κόντρα στο κόμμα του. Εκείνο που δεν είναι καθόλου σίγουρο είναι με ποιον τρόπο. Το έχει κάνει και στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και τα επιχειρήματα έχουν στερέψει. Θα επαναλάβει τα όσα είπε στην τελευταία του ομιλία κατά την ώρα του πρωθυπουργού; Κάτι νέο δεν προκύπτει. Και επί του πρακτέου δηλαδή, ο μόνος που μπορεί να απαντήσει είναι ο υπουργός, για αυτό και προκαλεί εντύπωση η σπουδή του Αλ. Τσίπρα να είναι παρών στην συζήτηση.

Εκτός και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να εκμεταλλευθεί την συγκυρία για να απαντήσει στο εσωκομματικό του ακροατήριο. Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Κυρίτσης έκαναν δημόσια και με ξεκάθαρο τρόπο σαφή την εναντίωση τους στην πώληση των όπλων. Για ιδεολογικούς λόγους φροντίζοντας να τονίσουν πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει κάποιο σκοτεινό σημείο.

Καθυστερημένη απάντηση

Την Παρασκευή ο Πάνος Καμμένος το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Απέστειλε στην Βουλή την γραπτή απάντησή του στην ερώτηση την οποία ήδη είχε αναρτήσει από τις 7 Νοεμβρίου στο site του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται κανένας μεσάζων, αλλά νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ). Από την απάντηση προκύπτει ότι δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει η πώληση με ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας, καθώς «μετά την υπογραφή της σύμβασης το ΒΣΑ έπρεπε να ανοιχθεί σε τράπεζα εντός 10 ημερών ανέγκλητη πίστωση, πράξη η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί».

Επίσης, ο κ. Καμμένος καταθέτει σειρά εγγράφων, τα οποία αφορούν:

– Διακρατική Συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με το ΒΣΑ για την εκποίηση «300.000Η/ΣΥΝΔ.ΦΥΣ.ΕΚΡ.Μ1105ΜΜ(Δ-1).

– Πιστοποιητικά εκπροσώπησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από τον Β.Π., που είναι τα ακόλουθα:

α) Το από 4 Μαΐου 2016 αποδεικτικό εκπροσώπησης του κ. Β.Π. εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας της Σ.Α.

β) Το από 4/9/2016 έγγραφο του Ακολούθου Άμυνας της Πρεσβείας της Ελλάδος στο ΗΑΕ, αρμόδιο και για το ΒΣΑ για την επιβεβαίωση του προαναφερθέντος εγγράφου εκπροσώπησης της ΒΣΑ από τον κ. Β.Π.

γ) το με αριθμό εξερχ. 237732/4/2/2 του ΒΣΑ/υπ. Άμυνας πιστοποιητικό αυθεντικότητας του ως άνω πιστοποιητικού εκπροσώπησης του κ. Β.Π.

Την Δευτέρα όμως μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος θα κληθεί να απαντήσει στα όσα αποκάλυψε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, και τα οποία καταρρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς του υπουργού: η Σαουδική Αραβία απαιτούσε η συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού να γίνει χωρίς μεσάζοντες σε επίπεδο κυβερνήσεων, καθώς δεν αναγνώριζε στον Παπαδόπουλο το «δικαίωμα υπογραφής» στην συγκεκριμένη συμφωνία…

Άφαντη η εξουσιοδότηση

Αυτό επί της ουσίας καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί εξουσιοδότησης. Άλλο σκοτεινό σημείο είναι το γεγονός πως το χαρτί που είχε υπογραφεί στην Θεσσαλονίκη (και ενσωματώνεται σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ ως διακρατική συμφωνία) δεν ήταν μεταφρασμένο ούτε στην αραβική γλώσσα ή ούτε στην αγγλική, παρά μόνο στα ελληνικά. Με άλλα λόγια, οι Άραβες υπέγραψαν κάτι που δεν μπορούσαν να διαβάσουν! Ο υπουργός αλλά και ο πρωθυπουργός θα κληθούν να απαντήσουν και σε κάτι ακόμα: ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, προειδοποιούσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν στέλνει τα λεφτά (66 εκατομμύρια ευρώ) επειδή δεν αναγνωρίζει την συμφωνία. Το γεγονός ότι δεν τα έχει στείλει το επιβεβαιώνει και η γραπτή απάντηση Καμμένου.

Σύμφωνα πάντα με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τα στοιχεία που έχει, η εμμονή του υπουργού να χρησιμοποιηθεί ο λαθρέμπορας Βασ. Παπαδόπουλος ήταν τέτοια που τίναξε στον αέρα την συμφωνία: Όταν κλιμάκιο 5 Σαουδαράβων ήρθε για το ζήτημα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έθεσε ως προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας την επιθεώρηση των βλημάτων (που ήταν 100.000 και όχι 300.000) και την μεταφορά του υλικού με δικούς τους, διαπιστευμένους μεταφορείς στην χώρα τους, χωρίς την μεσολάβηση του Βασιλείου Παπαδόπουλου. Κάτι που οδήγησε στο ναυάγιο λόγω της ελληνική στάσης.

Η έρευνα των δικαστών για το θέμα του πολεμικού υλικού στο Ριάντ έχει τριπλή ανάγνωση. Από την μία, ικανοποιείται το εσωτερικό μέτωπο, από την άλλη είναι ένα επιχείρημα κατά την συζήτηση στην Βουλή,  και από την τρίτη οπτική γωνία μια μορφή λάιτ ομηρίας του Πάνου Καμμένου για τις μελλοντικές κατά κόρον «αντιρρήσεις» του σε σειρά νομοσχεδίων.


Από τον Γιαννουσάκη στον Παπαδόπουλο και τον… Ρουβίκωνα

 

Ο Πάνος Καμμένος είναι για μια ακόμα φορά εκτεθειμένος προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και στην κυβέρνηση. Η δεδομένη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα να τον υπερασπιστεί προσκρούει πια στην τακτική που έχει υιοθετήσει ο υπουργός ο οποίος λειτουργεί αντιθεσμικά. Θυμίζεται η εμπλοκή του στην υπόθεση του ισοβίτη –για υπόθεση ναρκωτικών– Γιαννουσάκη, όπου ο Πάνος Καμμένος ούτε λίγο ούτε πολύ φέρεται να του ζήτησε να «δώσει» τον Μαρινάκη,  για να την γλυτώσει.
Πέρα από αυτό όμως και μόνο η επαφή του (τηλεφωνική) με έναν έγκλειστο των φυλακών προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ακόμα και για την σοβαρότητα του υπουργού. Και ενώ η υπόθεση Παπαδόπουλου, ενός καταδικασμένου λαθρέμπορα, βασανίζει την πολιτική ζωή του τόπου, ο Πάνος Καμμένος δέχθηκε καίριο χτύπημα εξευτελισμού από τον Ρουβίκωνα, που όχι μόνο εισέβαλε στο καλύτερα φυλασσόμενο υπουργείο, αλλά είχε βάλει και δικούς του, μέσα από τα κτίρια, να μαγνητοσκοπούν την έφοδο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα