Την Τετάρτη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για εξεύρεση λύσης

Αύριο Τετάρτη θα γίνει νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία η Ελλάδα με τους εταίρους. Το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης δεν κατέληξε πουθενά, καθώς ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε ήταν αρνητικός σε όλες τις προτάσεις της Αθήνας. Πάντως το γεγονός ότι οι εργασίες θα επαναληφθούν εκ νέου αύριο αφήνει παράθυρο στην ελπίδα. Και αυτό διότι η χώρα μας δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους» ανακοίνωσε το Μαξίμου. Με τη συγκεκριμένη πρόταση -που αφήνει εκτός το ΔΝΤ- αποδεικνύει ότι παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ, και αυτό θα είναι και το μήνυμα του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα», προστίθεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.
Μια θέση πάντως που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες αμφισβητούν δηλώνοντας με όλους τους τρόπους ότι η επικράτηση του όχι στο δημοψήφισμα δυσχεραίνει κατά πολύ τις διαπραγματεύσεις εάν δεν τις σταματά.
Πάντως η Μέρκελ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «ή η Αθήνα θα ακυρώσει το δημοψήφισμα, ή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μετά την Κυριακή». Αυτό το αμφίσημο μήνυμα από το Βερολίνο σίγουρα περιπλέκει τα πράγματα.

Ο Γιούνκερ
Σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβαίνοντας σε μια σιβυλλική δήλωση.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν ήθελε να πει πολλά για το τι συμβαίνει μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών, ωστόσο, περιορίστηκε στο να πει: «Στην Αθήνα συμβαίνουν πράγματα που δεν έχετε φανταστεί. Ούτε εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε προβλέψει στα γραπτά σας αυτά που συμβαίνουν…» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στη συνέχεια αποχώρησε τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στο γραφείο του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα