«Χρειάζεται σκληρή δουλειά και πιο γρήγορα βήματα»

Περισσότερα και πιο γρήγορα βήματα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέσα στο 2017 ζήτησε από την Ελλάδα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup που συνεδρίασε στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το ζήτημα της ποινικής δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου που το συνδέουν με τις αγορές και την εμπιστοσύνη.

Οπως εξήγησε, ο πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση, πήραν την αναφορά των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση. «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων».
Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τόνισε.

Τι είπε για την ΕΛΣΤΑΤ.

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει στο θέμα Γεωργίου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είπε τον Ιούλιο ότι μπορεί να κάνει κάτι, καθώς υπάρχει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν ζητούμε από την κυβέρνηση να επέμβει, αλλά τονίζουμε ότι αυτό επηρεάζει την εμπιστοσύνη και πρέπει να προστατεύονται τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ. Εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες αλλά δεν ζητήσαμε καμία πολιτική παρέμβαση.

Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές

« Σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει το πρόγραμμα του ESM και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο» είπε αρχικά στις δηλώσεις ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Και συνέχισε λέγοντας: «Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την χώρα αλλά θα κλείσει και ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Εγιναν βήματα μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης και η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα, τόνισε. Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η θετική τάση και η εμπιστοσύνη θα είναι διαρκής και θα ενισχυθεί.

Η τρίτη αξιολόγηση θα ασχοληθεί κυρίως με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν. Θα έχει προκλήσεις και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά. Πρέπει να χτίσουμε και μια στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα γίνει μετά από αυτό.

Κερέ: «Είναι σημαντικό να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα»

Σειρά είχε ο Μπενουά Κερέ που τόνισε πως είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα και να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, ενώ ανέφερε πως υπήρξε σημαντική βελτίωση της Ελλάδας τις περασμένες εβδομάδες.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερ, πρόσθεσε πως έχει μειωθεί ο ELA και πως οι τράπεζες κάνουν προσπάθειες για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για την μειώσει των NPLs.

Τέλος, μίλησε και ο ίδιος για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δηλώνοντας: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ».

Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Επεσήμανε ότι εάν δοθεί το πράσινο φως μπορούν να γίνουν εκταμιεύσεις πριν το τέλος Οκτωβρίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης βελτίωσε το κλίμα στις αγορές κι ότι οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν πλέον θετικό outlook για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα