“Χωρίς συμφωνία θα πλεύσουμε σε αχαρτογράφητα νερά”

Τι θα γίνει εάν στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν βρεθεί λύση; Σε αυτό το ερώτημα κυβερνητικά στελέχη, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν άθεοι επικαλούνται μέχρι και τα θεία. Κι αυτό διότι εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά. Και αυτό είναι που τρέμει η κυβέρνηση, καθώς ανησυχεί ότι μία αποτυχία στο Eurogroup εγκλωβίζει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έλαβε σαφές μήνυμα από τον Μπρούνο Λεμέρ να μην θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Μαΐου.

Και βέβαια όλοι κατανοούν στο Μαξίμου ότι αποτυχία στο Eurogroup θα σημάνει μία άνευ όρων παράδοση, με όλη τη σημασία της λέξης, της κυβέρνησης στα όσα ζητήσει ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενόψει εκλογών στην Γερμανία ούτε που δέχεται την παραμικρή νύξη για απομείωση χρέους.

Ήδη ο κ. Τσίπρας με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ασχολήθηκαν με τεχνικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία -πριν από το Εurogroup- τόσο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στους οποίους και θα μεταφέρει την πρόταση της Αθήνας, καθιστώντας σαφές πως παρότι δεν είναι επιλογή του, αν δε βρεθεί λύση θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Κάτι ανάλογο έπραξε και ο κ. Τσίπρας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν είναι πάντως σαφές κατά πόσον τυχόν προσφυγή σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής θα ευνοήσει την ελληνική πλευρά, με δεδομένου ότι οι ηγέτες έχουν επανειλημμένα παραπέμψει τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο θεσμών και στο Eurogroup.

Τέλος, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μαξίμου οι δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, ο οποίος αποσυνέδεσε τη συζήτηση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κυβερνητικές πηγές πάντως σχολίαζαν πως « εμείς θέλουμε να βρεθεί τρόπος που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους» για να προσθέσουν ότι το QE «είναι θέμα νομισματικής πολιτικής».

 


Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα