Το αφεντικό τρελάθηκε…

Σε περιόδους κρίσης όπως αυτές που διέρχεται –αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο– η παγκόσμια οικονομία, η συνταγή που έχει επικρατήσει είναι να μειώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση να «παγώνει» το μισθολογικό κόστος. Αυτό αποφάσισε να κάνει κι ένας Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος, αλλά με έναν τρόπο που εκπλήσσει ευχάριστα…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το όνομα του Νταν Πράις πιθανότατα δεν λέει και πολλά στους επαΐοντες του management και των επιχειρήσεων, στο άκουσμά του ωστόσο οι υφιστάμενοι αυτού του ανθρώπου θα πίνουν εφεξής νερό! Κι αυτό διότι ο μόλις 30 Μαΐων διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αμερικανικής «Gravity Payments» πήρε την απόφαση να «πετσοκόψει» τον μισθό του και τη διαφορά να τη μοιράσει στους υπαλλήλους του.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα του Πάσχα οι 120 εργαζόμενοι της Gravity Payments, που εδρεύει στο Σιάτλ, ειδοποιήθηκαν ότι ο CEO της εταιρείας έχει σημαντικές ανακοινώσεις να τους κάνει. Άκουσαν, τότε, από το στόμα του Πράις ότι το «αφεντικό» θα μειώσει τον μισθό του σε ποσοστό 90% και με το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα γίνει αύξηση του μισθού κάθε εργαζομένου κατά τουλάχιστον 70.000 δολάρια τον χρόνο.
Η Gravity Payments ιδρύθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία και είναι μία εταιρεία που παρέχει οικονομοτεχνικές υπηρεσίες (συμβουλευτική επιχειρήσεων, χρηματοδοτικές εμπορικές λύσεις) σε περισσότερους από 10.000 εμπόρους σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρεία εδρεύει στο Σιάτλ που είναι η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και το σημαντικότερο αστικό και οικονομικό κέντρο στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η τοπική ανάπτυξη έχει επιφέρει και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες αφορούν –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Ιndependent»– στο απίστευτο μισθολογικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των απλών εργαζόμενων και των διευθυντικών στελεχών.
Η Gravity Payments μάλλον δεν αποτελούσε εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, καθώς, κατά δήλωση του Πράις, στο ABC News οι μισθοί των στελεχών στην εταιρεία του ήταν εκτός ελέγχου. Προφανώς αυτήν τη στρέβλωση προσπάθησε να αποκαταστήσει ο 30χρονος διευθύνων σύμβουλος και αποφάσισε να μειώσει τις δικές τους ετήσιες αμοιβές στα 70.000 δολάρια, από το 1.000.000 δολάρια που ήταν ο μισθός του ανά χρόνο, διπλασιάζοντας τις ετήσιες απολαβές των υφισταμένων του.
Το γιατί, τώρα, ο Πράις πληρωνόταν τόσο αδρά, είναι κάτι που έσπευσε να εξηγήσει ο ίδιος με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο: «Ο μισθός μου δεν ήταν 1.000.000 γιατί χρειαζόμουν τόσα πολλά για να ζήσω, αλλά γιατί τόσο θα κοστίσει η αντικατάστασή μου ως CEO».
Παράδειγμα προς μίμηση ή τ’ αφεντικό τρελάθηκε; Διαλέγετε και παίρνετε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα