Περάστε την 5η του μηνός…

 

Και μετά τη Ρίγα, ραντεβού με το μέλλον στις 5 Ιουνίου δίνει η κυβέρνηση. Μπορεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης να βλέπει συμφωνία στις επόμενες δέκα ημέρες, όπως όμως όλα δείχνουν τη λύση θα τη φέρει η επόμενη δόση που πρέπει να καταβάλουμε στο ΔΝΤ!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η πολιτική λύση δεν επετεύχθη ούτε αυτήν τη φορά για την κυβέρνηση, με συνέπεια οι θεσμοί να είναι μονόδρομος για την πολυπόθητη συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της χώρας. Έστω και αν σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρίγα θέλουν τόσο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εκφράζουν τη βούλησή τους να βοηθήσουν.
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην 5η Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να καταβληθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 1 δισ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα, η δόση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα πληρωθεί, μιας και μια τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε μη πληρωμή μισθών και συντάξεων.
«Το ΔΝΤ μπορεί να περιμένει. Όχι όμως οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι», σχολιάζεται λακωνικά. Μάλιστα, για το θέμα είναι ήδη ενήμερο και το Ταμείο, όπως προκύπτει από άκρως εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο όμως διέρρευσε. Σε αυτό τονίζεται πως η Ελλάδα πρακτικά θα αδυνατεί να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Όσον αφορά τις συνέπειες, από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, μιας και η δόση θα καταβληθεί με καθυστέρηση μόλις κλείσει η συμφωνία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τώρα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημειώνει πως συνολική συμφωνία εντός των επόμενων δέκα ημερών επιδιώκει η κυβέρνηση.
Με δηλώσεις του υποστηρίζει η συμφωνία θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, απάντησε πως η Αθήνα έχει θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα αυτά τα μέτωπα «με τον τρόπο που τίθενται». Αυτή άλλωστε είναι και η ομόφωνη θέση οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι οι πιστωτές ζητούν δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, και προτείνουν μάλιστα την ένταξη της ενέργειας στον υψηλό συντελεστή. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει τρεις συντελεστές στο 7% (όπου θα βρίσκονται τα περισσότερα τρόφιμα), το 14% και το 22%.
Για το ζήτημα του χρέους και αν αυτό θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει θέσει από την πρώτη στιγμή. «Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα, το οποίο είτε το βάλουμε είτε δεν το βάλουμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να λέμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα», σημείωσε. Το αν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «θα εξαρτηθεί από το πόσο ώριμες είναι οι συνθήκες».
Ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι στην κυβέρνηση «δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Βαρουφάκη και μπορεί να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους ομολόγους του στον βαθμό που σέβονται όλοι την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων».
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον ΦΠΑ, ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, θα γίνουν πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του σταγονόμετρου», ενώ ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με έναν νόμο, απάντησε ότι είναι νωρίς να γίνει αυτή η συζήτηση.
Υπογράμμισε ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καλύπτει πρώτα τις εσωτερικές ανάγκες και μετά τις δανειακές, γίνεται ωστόσο προσπάθεια η χώρα να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της. Όπως είπε, πιστεύει ότι η συμφωνία θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα πρέπει να έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο – κανένας εκ των οποίων δεν θα περάσει τις «κόκκινες γραμμές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα