Λαθρέμποροι καυσίμων και «λαθρόβιες» ειδήσεις επισήμων

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η «Α» την υπόθεση της λαθρεμπορίας(;) καυσίμων από εταιρεία στην οποία μάλιστα τη διοίκηση έχει το ίδιο το Δημόσιο, αφού ο καταγγέλων είναι κυβερνητικό στέλεχος, ο πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος παρέσυρε και τον πρόεδρο του κόμματός του Πάνο Καμμένο. Το θέμα ποαρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα ΕΛΠΕ ανήκουν κατά 35% στο κράτος.   

Η υπόθεση σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει λαβράκι. Όταν όμως κανείς αρχίζει να την ψάχνει, τελικά αντιλαμβάνεται πως έχει αρκετά στοιχεία από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Και αυτό γιατί μέχρι ώρας, στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα παρά μόνο απειλές για δημοσιοποίησή τους. Και μένει ο Έλληνας πολίτης να αναρωτιέται γιατί – αν οι καταγγελίες αληθεύουν- οι υπεύθυνοι ενός τέτοιου σκανδάλου δεν βρίσκονται ήδη πίσω από τα κάγκελα των φυλακών Κορυδαλλού να κάνουν παρέα στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Όλα αυτά μάλιστα, τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους πως στη χώρα υπάρχει έντονο πρόβλημα με το λαθρεμπόριο καυσίμων οπότε μια τέτοια υπόθεση θα ξήλωνε το πουλόβερ της διαφθοράς που ζημιώνει το Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Πρωταγωνιστής της υπόθεσης σύμφωνα με τις αόριστες και ατεκμηρίωτες μέχρι στιγμής καταγγελίες του Τ. Κουίκ είναι η διαχειρίστρια εταιρεία των πλοίων που μεταφέρει τα καύσιμα των ΕΛΠΕ σε όλη την Ελλάδα. Μετά τις καταγγελίες Καμμένου – Κουίκ εντός και εκτός Βουλής η διοίκηση των ΕΛΠΕ εξέδωσε μια αυστηρή και αποστομωτική ανακοίνωση, απαντώντας σημείο προς σημείο.

Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Αντί ο γνωστός και πάντα καταγγελτικός Τέρενς να παρουσιάσει τα αδιάσειστα κατ αυτόν στοιχεία της υπόθεσης επέλεξε να επιστρέψει μέσω απάντησης σε σχετικό ερώτημα «δημοσιογράφου» από τις Σέρρες(!!!) το όνομα του οποίου όμως παραμένει άγνωστο. Ο κ. Κουίκ προειδοποίησε (σε απειλητικό τόνο) για συνέχεια στην υπόθεση και φρόντισε να διακινηθεί η δήλωσή του μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων έτσι ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.

Η «Α» αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη… συνέχεια εκφράζοντας μέχρι τότε την ελπίδα πως η «αποκάλυψη» δεν θα χαθεί στο προεκλογικό κλίμα των ημερών.

Πάντως με δεδομένο πως όλες οι εγκαταστάσεις και οι δεξαμενές των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ αποτελούν χώρους τελωνειακώς ελεγχόμενους από κλιμάκια των αρμοδίων τελωνείων μονίμως εγκατεστημένα σε αυτούς και δεν υπάρχει πιθανότητα ή δυνατότητα εισαγωγής ή εξαγωγής ποσοτήτων μη μετρημένων και καταγεγραμμένων από τις Τελωνειακές Αρχές, οι καταγγελίες του υφυπουργού – αν αληθεύουν- μάλλον αφορούν και… διεφθαρμένους τελωνειακούς ή κάποιο κύκλωμα στο οποίο συμμετέχουν.

Συνελήφθη ψευδόμενος

Την ίδια ώρα όμως εντύπωση κάνει πως λίγες μόλις μέρες πριν τις «αποκαλύψεις» ο Τ. Κουίκ είχε συμμετάσχει σε έλεγχο του ΣΔΟΕ στα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο υφυπουργός συνελήφθη ψευδόμενος δεδομένου πως δημόσια ισχυρίστηκε ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος και δεν του επετράπη να πραγματοποιήσει έλεγχο όταν μάλιστα έχει την ιδιότητα μέλους της επιτροπής κατά της διαφθοράς. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο των ΕΛΠΕ παρέμεινε επί ώρες στις εγκαταστάσεις, έκανε την έρευνα του και απεχώρησε αφού ευχαρίστησε τα στελέχη των ΕΛΠΕ για την φιλοξενία τους και τον καφέ που του πρόσφεραν. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Που το πάει ο Τέρενς; Και αυτό γιατί οι εξηγήσεις που δίνουν πολλοί παράγοντες από τον χώρο των καυσίμων ότι εκτελεί συμβόλαιο, δεν γίνονται αποδεκτές δεδομένης της τιμιότητας και φερεγγυότητας του τόσο ως πολιτικός όσο και ως δημοσιογράφος. Το πλήρες κείμενο των ΕΛΠΕ έχει ως εξής:

«Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 περί της 8:45 π.μ., έλαβε χώρα αιφνιδιαστικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις ΕΛΠΕ στην Ιωνία από μικτό κλιμάκιο ελέγχου του ΣΔΟΕ και ομάδα στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον υφυπουργό επικράτειας κ. Κουίκ συνοδευόμενο από την κα Γκέργκη στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού.

»Με την άφιξή τους στην Πύλη, το κλιμάκιο ελέγχου του ΣΔΟΕ ζήτησε να ειδοποιήσουμε το τελωνείο για να αρχίσει ο έλεγχος.

»Ο προϊστάμενος Φύλαξης καλωσόρισε τον κο υφυπουργό και αφού ειδοποίησε το τελωνείο, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες των εγκαταστάσεων για λόγους Ασφαλείας, ενημέρωσε τον Διευθυντή στου Συγκροτήματος, τους αρμόδιους επικεφαλής των τμημάτων όπως προβλέπεται και παράλληλα άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία των επισκεπτών. Μετά από παράκληση του Υπουργού και κατά παράβαση της διαδικασίας καταγράφηκαν μόνο δύο μέλη της συνοδείας του για λόγους συντομίας.

»Εντός 15 λεπτών στην Πύλη συγκεντρώθηκαν ο Διευθυντής του ΣΤ τελωνείου με τον τελωνειακό υπάλληλο, ο Διευθυντής Υγιεινής Ασφάλειας Περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων ο επικεφαλής του τμήματος Διακίνησης και ο επικεφαλής του τμήματος Σταθμών Φόρτωσης.

»Αφού χορηγήθηκαν τα ΜΑΠ και δόθηκαν κάποιες οδηγίες ασφαλείας στην ομάδα στελεχών του Υπουργείου, η ομάδα με τον υφυπουργό περπατώντας ξεναγήθηκε στους Σταθμούς Φόρτωσης. Στη δεκαπεντάλεπτη στάση στο Θάλαμο Ελέγχου του Σταθμού απαντήθηκε πλήθος ερωτήσεων από τους επικεφαλής των τμημάτων Λειτουργίας σχετικά με τις διαδικασίες φόρτωσης και τις τελωνειακές διαδικασίες. Έπειτα, ακολούθησε σύσκεψη στο Διοικητήριο, διάρκειας 20 λεπτών για συνέχιση της συζήτησης σε θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο της διακίνησης πετρελαιοειδών. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.

»Στη συνέχεια η ομάδα του υφυπουργού αφού ευχαρίστησε το προσωπικό των ΕΛΠΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία μας, οδηγήθηκε στην έξοδο του Διοικητηρίου. Μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Τελωνείου ξεναγήθηκε επίσης στους χώρους του τελωνείου για 15 λεπτά και αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις μας περί τις 11:30.

»Παράλληλα το κλιμάκιο ελέγχου του ΣΔΟΕ με τον τελωνειακό υπάλληλο ξεκίνησε τον έλεγχο στο πάρκινγκ εξόδου του Σταθμού Φόρτωσης Βυτιοφόρων Αυτοκινήτων. Ο έλεγχος περιελάμβανε τα συνοδευτικά έγραφα των βυτίων αλλά και ελέγχους του περιεχομένου των βυτίων με ειδικό εξοπλισμό (ακτινογράφηση βυτίων).

»Κατά τις 12:00 της ίδιας ημέρας, το μικτό κλιμάκιο ελέγχου ολοκλήρωσε τους ελέγχους σε 6 βυτία εξωτερικής αγοράς και σε 2 εσωτερικής, και αποχώρησε χωρίς ευρήματα και χωρίς να αφήσει κάποια αναφορά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα