«Ευρωπαία» και με τη βούλα η ελληνική ΑΟΖ

Σε ευρωπαϊκό ζήτημα μετέτρεψε, με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ελληνική ΑΟΖ ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ζήτησε και έγινε δεκτό για πρώτη φορά να εκφραστεί ο στόχος για «έρευνα και ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πόρων μέσα στην Ευρώπη, χερσαίων και θαλάσσιων». Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ευρωπαϊκή ασπίδα στον φυσικό πλούτο της χώρας, η οποία συνδέεται ευθέως με την προοπτική εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Επεσήμανε, δε, με έμφαση την ανάγκη διασύνδεσής τους με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η προοπτική αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, καθώς πέραν των άλλων  θα συνδέσει τα νησιά με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο.

Η αναφορά σε «θαλάσσιους» ενεργειακούς πόρους», που σχετίζονται με την ανάγκη για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ε.Ε., φωτογραφίζει, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, τόσο τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην ελληνική, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στους 27 ηγέτες της Ε.Ε., «όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή, κάνουν αγώνα δρόμου για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση».
Επίσης, για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης». «Έτσι θα αρθεί η ιδιότυπη “ενεργειακή απομόνωση” απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές», είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις ενεργειακές επενδύσεις, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο κόστος, καθώς αυτό, όπως είπε, επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα δρόμο που της επιτρέπει αισιοδοξία από τη στιγμή που η ελληνική ΑΟΖ μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή. Κάτι που έλεγε στο παρελθόν ο πρωθυπουργός.

Με τον Κένι

Πρόβα για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2014, έκανε ο Αντ. Σαμαράς, αξιοποιώντας τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Έντα Κένι, που αποτελεί και σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας. Ο Αντ. Σαμαράς προδιέγραψε ως πιλότο την Ιρλανδία (που έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.) και έθεσε ως στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως την πιο κρίσιμη λέξη για την έξοδο από την κρίση, την ανταγωνιστικότητα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από το 2000. Για μια ακόμη φορά έστειλε μήνυμα ότι αλλάζει σταδιακά προς το καλύτερο η κατάσταση, αλλά σημείωσε πως υπάρχει ακόμα δρόμος. «Η Ιρλανδία μας δείχνει ότι δεν πρόκειται για δρόμο χωρίς τελειωμό. Η Ιρλανδία μετατρέπει τη δικιά της κρίση σε επιτυχία. Η Ιρλανδία έχει δρόμο μπροστά της, αλλά και η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερο δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον και να βάλει τη χώρα και πάλι στον παγκόσμιο χάρτη.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που πιθανότητα θα δεχθεί η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα καταφέρνει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και υπερκαλύπτει τους στόχους της. Στη συνάντηση των δύο πολιτικών, έγινε εκτενής ανάλυση για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα της τραπεζικής ένωσης, και συζητήθηκε αρκετά ο παραλληλισμός της προσπάθειας των δυο χωρών και η διαρκής πίεση από την τρόικα.
Ο Έντα Κένι εξήγησε στον Αντ. Σαμαρά για το πώς η Ιρλανδία κατάφερε να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση και έδωσε και δημόσια τη συμβουλή, ότι μια χώρα πρέπει και να διαπραγματεύεται, αλλά παράλληλα και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα