«Ποιο success story;»

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την κυβέρνηση και με μερίδα του Τύπου που του ασκούν κριτική για τις συναντήσεις του στο Βερολίνο, ωστόσο δεν είναι πλέον λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι έπρεπε να έχει βγει ο ίδιος μπροστά και όχι μόνο να απαντήσει αλλά και να δώσει το σύνθημα της επίθεσης κατά της κυβέρνησης ενόψει των νέων μέτρων…

 

Ρεπορτάζ:
Σπύρος Παπαδάκης

 

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επικριτές του, του χρεώνουν ήδη ότι άφησε τον Τσίπρα να αλωνίζει και να θριαμβολογεί για τη συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ο ίδιος απείχε δηλώσεων και τοποθετήσεων μέχρι την Παρασκευή. Μπορεί σε σύσκεψη να έδωσε οδηγίες για την αποδόμηση της κυβερνητικής ευφορίας, ωστόσο φάνηκε ότι έδωσε στον πρωθυπουργό περισσότερο χώρο από όσο χρειαζόταν…

Μια διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο ή αλλού και με περιεχόμενο την αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας μέσα στη τρέχουσα εβδομάδα θα μέτραγε πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε non paper. Και αυτό διότι εκτός από την απάντηση στους ΣΥΡΙΖΑϊκούς αλαλαγμούς περί επιτυχίας, τέλος της λιτότητας και άλλων ευτράπελων θα έδινε την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι πολίτες δια στόματος του επόμενου πρωθυπουργού τα κενά στο «παραλήρημα» Τσίπρα, Σπίρτζη, Μηταφίδη κ.ά..

Ψέματα,
ψέματα, ψέματα…

Όπως λένε στη Ν,Δ., «η Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά επιχειρεί να κοροϊδέψει τους πολίτες και να μασκαρέψει την πραγματικότητα. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια».

Με ένα non paper που έχει μοιραστεί σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, προκειμένου να έχουν επιχειρήματα απέναντι στις αιτιάσεις της κυβέρνησης αλλά πολύ περισσότερο να πουν την αλήθεια στους πολίτες με τους οποίους, ειδικά οι βουλευτές επαρχίας, θα βρεθούν πολύ κοντά τους αυτό το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η «Α» αποκαλύπτει σήμερα το σχέδιο αποδόμησης της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο:

1Συμφωνία (staff level agreement) δεν υπήρξε: Η αξιολόγηση, με βάση το τρίτο Μνημόνιο, θα έπρεπε να είχε κλείσει πέρυσι τον Φεβρουάριο, με βάση την επικαιροποίηση του Μνημονίου, τον Οκτώβριο, και με βάση τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στις αρχές Δεκεμβρίου.

2Είναι απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της συμφωνίας: Όλα παραπέμπονται για το μέλλον. Συμφωνήθηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Άρα και η παράταση της εκκρεμότητας. Χωρίς να υπάρχει συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα, που λήγει τον Ιούλιο του 2018. Χωρίς, πολύ περισσότερο, να υπάρχει συμφωνία για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του Προγράμματος.

3Δεν υπήρξε ούτε πολιτική συμφωνία: Η αναφορά της Κυβέρνησης, σε non-paper, περί «πολιτικής συμφωνίας», αποδείχθηκε, και πάλι, όχι αυταπάτη, αλλά απάτη και ψέμα. Λίγα λεπτά αργότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία σε αυτό το σημείο» (“there is no political agreement at that point”). Όλα παραπέμπονται στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που πρέπει να καταλήξει  σε μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement), ώστε στη συνέχεια, στο Eurogroup, να υπάρξει πολιτική συμφωνία.

4Η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις και διαπραγματευτικές ήττες της Κυβέρνησης.

5Η «Κυβέρνηση των προθύμων» συμφώνησε σε όλα όσα υποτίθεται ότι αντιστεκόταν. Συμφώνησε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτά δεν «βγαίνουν». Συμφώνησε στην άμεση νομοθέτηση μέτρων για τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτή είναι αντισυνταγματική πράξη και ότι «δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018» (Δ.Τ., Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, 22/1/2017).

Συμφώνησε στη μείωση του αφορολόγητου, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση του αφορολόγητου» (Δ.Τ., Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, 22/1/17).

Συμφώνησε σε άλλες, ακραίες (όπως τις χαρακτήριζε) θέσεις του Δ.Ν.Τ., όπως είναι η μείωση των συντάξεων και οι αλλαγές στα εργασιακά, που μέχρι πρόσφατα, δήθεν, δεν τα συζητούσε. Έλεγε ότι δεν θα λάβει μέτρα που υπερβαίνουν τα χρονικά όρια της εντολής της παρούσας Κυβέρνησης. Με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, εγκλωβίζει τις επόμενες Κυβερνήσεις και τις μελλοντικές γενεές.

6Δεν υπάρχει καμία δέσμευση των εταίρων για παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, πέραν των μικρής σημασίας «βραχυπρόθεσμων» μέτρων.

Όλοι στους δρόμους!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να κατεβάσει τους πολίτες στους δρόμους προκειμένου να σώσει –όπως λένε–  τη χώρα. Αυτό υποστηρίζουν όπου βρεθούν και όπου σταθούν οι στενοί του συνεργάτες. Θεωρούν ότι πλέον αυτά που κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά επικοινωνιακά κόλπα, αλλά ετοιμάζονται να καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία. Αυτό που θέλουν να πετύχουν στη Ν.Δ. είναι το Μοσχάτο να γίνει η αφετηρία των –ειρηνικών όπως λένε– αντιδράσεων όλων των κοινωνικών ομάδων εναντίον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ο Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με όλους τους φορείς και θα τους παραθέσει και το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση αλλά και τον τρόπο που θα ελαφρύνει την κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Αυτό πάντως  που τονίζουν είναι ότι ο Μητσοτάκης θα πει την αλήθεια σε όλους.
Επίθεση μετά τα… κούλουμα!

Το επιχείρημα ότι έχουν τοποθετηθεί όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για την απόφαση της Δευτέρας δεν έπεισε κάποιους από την ηγετική ομάδα του κόμματος που εισηγήθηκαν κατά μία ερμηνεία, πίεσαν κατά μία άλλη, να κάνει δήλωση ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Μετά μάλιστα και την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού», ο οποίος απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Ν.Δ. ρωτούσε για την απουσία του Μητσοτάκη, η δήλωση κρίθηκε αναγκαία. Μπορεί κορυφαία στελέχη του κόμματος να δηλώνουν στην «Α» ότι δεν όφειλε να είναι παρών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δεν θα είχε δικαίωμα παρέμβασης, ωστόσο ακόμα και αυτοί ήθελαν διαφορετική δυναμική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μπορεί να αναφέρει με ιδιαίτερα σαφή τρόπο ότι η χώρα δεν μπορεί να σωθεί με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη εκλογές:

«Καιρός να προχωρήσουμε μπροστά. Τα ψέματα και η προπαγάνδα δεν μπορούν να κρατάνε την Ελλάδα καθηλωμένη. Η χώρα πρέπει να μείνει ζωντανή. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με αυτήν την Κυβέρνηση. Και κάτι τελευταίο: Δεν επενδύω, ούτε χαίρομαι με την αποτυχία της Κυβέρνησης. Έχω, όμως, την εθνική υποχρέωση, με ωριμότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, να λέω έγκαιρα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», καταλήγει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα