Ο Φώτης κρύβει τις δυσκολίες

Το Μαξίμου διεμήνυε το προηγούμενο διάστημα ότι «ο Σαμαράς είναι βαθύτατα θεσμικός και γι’ αυτό το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας θα το ανοίξει στην ώρα του, δηλαδή τον Φεβρουάριο, όπου θα διεξαχθούν κανονικά οι ψηφοφορίες στη Βουλή». Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η προεδρολογία είναι απαγορευμένος καρπός.

 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος

 

Αντίθετα, όπως επισημαίνουν και πολιτικοί αναλυτές, «είναι ένας εξαίσιος τρόπος για να στείλεις την μπάλα στην εξέδρα, όταν υπάρχουν πολλά καυτά ζητήματα στο άμεσο μέλλον και πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν». Και αυτή είναι η αλήθεια. Διότι μόλις άνοιξε το θέμα της πιθανής κυβερνητικής πρότασης για τον Φώτη Κουβέλη, αίφνης πέρασαν σε δεύτερη μοίρα το «διαβολικό» τριήμερο στο Παρίσι, όπου θα πρέπει να ξεπεράσουμε την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, όπως και το ότι οι διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως είχε προαναγγελθεί.

Κι όμως ούτε οι βουλευτές της Ν.Δ. αντέδρασαν, ούτε και η αντιπολίτευση έκανε νύξη. Αντίθετα, ξαφνικά όλοι προσανατολίστηκαν στον Φώτη Κουβέλη, σε μία υπόθεση εργασίας, όπου ούτε του έχει γίνει ακόμη πρόταση από τον Σαμαρά, ούτε και ο ίδιος έχει πάρει θέση για το εάν τελικά ενδιαφέρεται.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπου με την παραπάνω φράση εκτιμούν πως μία τέτοια επιλογή θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αρνείται να συζητήσει το οτιδήποτε.

Παράλληλα, το Μαξίμου στέλνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες ότι μπορεί να καταφέρει ο Σαμαράς να βρει τους 180 ψήφους και η παρούσα Βουλή να αναδείξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις στην πρόταση για τον Φώτη Κουβέλη ήταν πολλές και αντιφατικές. Όχι μόνο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά ακόμη και από την Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ο μεν Σπύρος Λυκούδης εκτίμησε ότι «ο Κουβέλης θα ήταν καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ ο Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι «θα ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις με τον Κουβέλη να υπογράφει τους νόμους, όπου το κόμμα του η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίζει στη Βουλή».

 

Όλα ανοιχτά και όλα στον αέρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν δεσμεύθηκε για το αν ο Φ. Κουβέλης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στο επικείμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ούτε διέψευσε ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.  Μετά από όλα αυτά, το πολιτικό προσωπικό έβγαλε τα κομπιουτεράκια και άρχισε τις προσθαφαιρέσεις. Η αριθμητική δείχνει ότι αν αποδεχθεί την πρόταση ο Φ. Κουβέλης, έστω και αν δεν τον ψηφίσουν κάποιοι εκ των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Ασημίνα Ξυροτύρη), θα χρειαστεί να τον ψηφίσουν περίπου οι μισοί των ανεξάρτητων βουλευτών, ενδεχόμενο που δεν θεωρείται απίθανο.

Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή σε ονοματολογία. Αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει το θέμα.

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο πρόσωπο του Φ. Κουβέλη.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι εντός Ν.Δ. που θεωρούν ότι πρέπει να προταθεί κάποιος προερχόμενος από την Κεντροδεξιά. Μάλιστα, αυτό επεσήμανε ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο Ανδρέας Ψυχάρης έκανε ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ως τον  καταλληλότερο για να διαδεχθεί τον Παπούλια.

 

Αναζητούν τους 180

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει η «Α», ήδη το Μαξίμου με εντολή Σαμαρά έχει έντονη παρασκηνιακή δράση για να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Μαρκόπουλος, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις διερευνητικές επαφές.

Η διαδικασία θα διαρκέσει και θέλει λεπτούς χειρισμούς, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, ενώ θα γίνουν και αρκετές συναντήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και κατά συνέπεια εμφανίζονται πιο δεκτικοί στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Κινήσεις γίνονται και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με τον Χρήστο Πρωτόπαπα να έχει σημαίνοντα παρασκηνιακό ρόλο στην προσέγγιση ανεξάρτητων βουλευτών από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι, εύκολα ή δύσκολα, θα εξασφαλιστεί η προεδρική πλειοψηφία των «180» και από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει πριν από τον προσεχή Φεβρουάριο του 2015.

Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη και Πάνου Μελά, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ακόμη στη σφαίρα του ενδιαφέροντός της η Ν.Δ. έχει τους Βύρωνα Πολύδωρα, Νικήτα Κακλαμάνη, Μίκα Ιατρίδη, Γιώργο Κασαπίδη, Γιώργο Νταβρή, Γιάννη Κουράκο, Βασίλη Καπερνάρο (αν και ο ίδιος δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα ψηφίσει), Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μαρία Κόλλια και Κώστα Γιοβανόπουλο, βουλευτές που θα ήθελε να συστρατευτούν μαζί της στο πλαίσιο της προσπάθειας επανένωσης της Κεντροδεξιάς.

Στο ΠΑΣΟΚ από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν αποκλείουν να ψηφίσουν Πρόεδρο οι Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Κατερίνα Μάρκου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα