Ορόσημο η ΔΕΘ για τη Ν.Δ.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το ορόσημο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει καθαρό αέρα νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βασικός σχεδιασμός της στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει τη ΔΕΘ ως το σημείο που η Ν.Δ. θα αποδείξει ότι έχει όραμα για το μέλλον, ξεκάθαρο και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Μοσχάτο, όπου μετακόμισε πριν από λίγες ημέρες η Νέα Δημοκρατία, όλοι γνωρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα επιδιώξει με θεωρίες και συνθήματα να κερδίσει τις εντυπώσεις. Όπως υποστηρίζουν, θα ανέβει με άδειο δισάκι και δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τίποτα από όσα θα υποσχεθεί. Εξάλλου, και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, αλλά και το παράλληλο που υποσχέθηκε το 2015 ήταν κούφια λόγια. Έτσι στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως η δική τους πρόταση, όπου όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θα αναφέρεται σε συγκεκριμένου κωδικούς του προϋπολογισμού όπου θα κοπούν δαπάνες, θα φέρουν φοροελαφρύνσεις, τις οποίες ούτε που σκέπτονται στην κυβέρνηση λόγω των ιδεοληψιών τους.

Το ραντεβού της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ θεωρείται και, ουσιαστικά, είναι κάτι σαν ορόσημο καταλυτικό για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πατώντας καθαρά στον αέρα της δημοσκοπικής υπεροχής της έναντι της Κουμουνδούρου, τοποθετεί σε θέση οδηγού λόγων, δημόσιων παρεμβάσεων και προτάσεων την ενίσχυση του όρου της κυβερνησιμότητας σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκέψεις στην Πειραιώς, υπό τον κ. Μητσοτάκη, διαδέχονται η μία την άλλη, με βασικό μενού τον προγραμματισμό της ΔΕΘ, ενώ ο μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφει την προσοχή του στον παλμό της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, ενώ μία ανάσα φαίνεται πως απέχουν οι οργανωτικές αλλαγές στο επίπεδο της παράταξης, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του εσωτερικού οικοσυστήματος.

Πλήρης ανάλυση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλύσει στη συμπρωτεύουσα το γενικό πλαίσιο των «γαλάζιων» πρωτοβουλιών, στηριγμένο στην ανάγκη για μία «νέα συμφωνία» με τους εταίρους και τους πολίτες, καθώς τα εξειδικευμένα μέτρα θα λάβουν σάρκα και οστά στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες, ώστε να απαντούν στις πραγματικές συνθήκες και στην ανάγκη των στιγμών. Η πρόταση για ανάπτυξη 4% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% έχει ήδη παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση εντός και εκτός συνόρων, την ώρα που στο επιτελείο της οδού Πειραιώς έχουν δώσει εδώ και καιρό μία πρώτη γεύση της οπτικής του κόμματος για την πορεία εξόδου από την κρίση και την είσοδο στη μετά-Μνημόνιο εποχή.

«Αυτή η πρόταση φιλοδοξούμε να είναι το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με το οποίο θα εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό. Αυτό που θα εκπλήξει θετικά τους πάντες. Τους εταίρους μας, αλλά πάνω από όλα τους πολίτες. Μια νέα συμφωνία αλήθειας με την Ευρώπη και την ελληνική κοινωνία», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τις ημέρες που ξεκινούσε η δημόσια διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Από εδώ και πέρα, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, το modus vivendi θα έχει… κωδικό ΔΕΘ, αλλά και συνεχές αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι προτάσεις μας δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα. Προσελκύουν επενδύσεις. Αυξάνουν τον εθνικό πλούτο. Κάνουν πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο. Απλώνουν ένα δίκτυ αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους. Χτίζουν μια πιο σύγχρονη εκπαίδευση. Καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή». Με τη φράση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει η Ν.Δ., αμέσως μετά τις εκλογές.

Θα επιμείνει για την εξεταστική
Στη Νέα Δημοκρατία δεν ξεχνούν με τίποτα το πρώτο εξάμηνο του 2015, που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο και στα capital controls. Γι’ αυτό θα επιμείνουν στην πρότασή τους για εξεταστική επιτροπή. Κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει και στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι μία μόνο Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, που ως αντικείμενο θα έχει τη διαλεύκανση τριών ερωτημάτων: Πρώτον, γατί έγινε το δημοψήφισμα, τι προσδοκούσε η κυβέρνηση και γιατί έγινε το «Όχι», «Ναι» σε μια νύχτα. Δεύτερον, γιατί ο κ. Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο και, τρίτον, γιατί καθυστέρησε η πρώτη αξιολόγηση με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες. Βασική επιδίωξη για τη Ν.Δ. είναι, όπως λένε τα στελέχη της, να μη διανοηθεί ποτέ κανείς να πράξει ανάλογα για τη χώρα.

Οι προτάσεις του «γαλάζιου» προγράμματος
Ήδη η ομάδα που έχει αναλάβει την κατάρτιση του «γαλάζιου» προγράμματος υπό τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου που θα βρεθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, να είναι όλα έτοιμα. Κάποιες από τις προτάσεις που έχουν τεθεί προς έγκριση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι παρακάτω:

* Φορολογικά κίνητρα που δίνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για νέες επενδύσεις.
* Φοροδιαφυγή: Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
* Αυτοματοποιημένο σύστημα Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών.
* Δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων δανείων».
* Εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
* Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών.
* Κανένας νόμος για την αγορά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
* Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της Ε.Ε. για αγορά κατοικίας.
* Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα.
* Υιοθέτηση των προτάσεων ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
* Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».
* Επίσπευση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων.
* Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.
* Ελεύθερη πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα για διαφάνεια, λογοδοσία και επενδυτικές ευκαιρίες.
* Αξιοποίηση της πληροφορικής για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.
* Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και στην Ελλάδα.
* Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία.
* Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δυνατότητα καθιέρωσης διδάκτρων.
* Θερινά σχολεία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
* Το μοντέλο λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης επεκτείνεται σε άλλα σημαντικά μουσεία.
* Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
* Επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους 6 στους 12 μήνες.
* Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.
* Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Οι επιχειρήσεις καλύπτουν μέρος των εισιτηρίων και το γλιτώνουν από την εφορία.
* Υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου για τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις.
* Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα