Προτεινόμενος μεν, μετεκλογικά δε…

Προσωπικό και πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη επεφύλασσαν τα σενάρια που τον εμπλέκουν ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και μάλιστα με πρόταση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Η ΔΗΜΑΡ βράζει και απειλείται να τιναχτεί στον αέρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν είναι αν ο Φώτης Κουβέλης θα είναι καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άνευ ουσιαστικών εξουσιών, όλοι καλοί θα είναι. Εκείνο που πρέπει να αποσαφηνιστεί και μάλιστα άμεσα είναι αν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση από τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης.

Υποθετικές απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα με δεδομένο μόνο ένα: μια υποψηφιότητα Κουβέλη δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο χρόνος όμως που θα γίνει είναι μια διαφορετική υπόθεση από μόνη της.

Σήμερα τα σενάρια που κυκλοφόρησαν προκαλούν εκνευρισμό στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ένα κόμμα χωρίς παρόν και σίγουρα με αμφισβητούμενο μέλλον δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια εξέλιξη. Και όλα αυτά ενόσω σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια το κόμμα να επανακαθορίσει τα επόμενα βήματά του.

Το συνέδριο που προγραμματιζόταν ούτως ή άλλως όλα δείχνουν πως αναβάλλεται, αν και αυτό θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος. Ήδη πάντως την κάθετη διαφωνία της με τη διενέργεια του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ μέχρι να διαλευκανθεί το πολιτικό τοπίο και σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμηνύει εγγράφως η εκσυγχρονιστική τάση του κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην αντίθετη περίπτωση θα διαχωρίσει την πορεία της από το κόμμα του Φ. Κουβέλη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της εν λόγω τάσης, Σπ. Λυκούδης, είχε σε ανύποπτο χρόνο προειδοποιήσει τον κ. Κουβέλη ότι δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει με την παρουσία του ένα συνέδριο που θεωρεί παρωδία.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το συνέδριο υποτίθεται πως θα εξέλεγε πρόεδρο. Και υποψήφιος εκ νέου (ίσως και μοναδικός) θα ήταν ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος παρουσιάζεται ως δεδομένο από κάποιους ότι οδεύει προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες συζητήθηκε η αδυναμία του κόμματος κάτω από πιέσεις και σε θολό τοπίο να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις. Ο κ. Λυκούδης εισηγήθηκε την αναβολή του συνεδρίου μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. \

Τον κίνδυνο να αυτοεγκλωβιστεί η ΔΗΜΑΡ προκαθορίζοντας από τώρα τη στάση της για το επόμενο εξάμηνο τον συμμερίζονται και αρκετοί βουλευτές. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αποφεύγουν να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή, η οποία παραμένει ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί ακόμη και με την απουσία της εκσυγχρονιστικής τάσης, η οποία ήταν αυτή που κατ’ εξοχήν δικαιώθηκε προβλέποντας τον πρόσφατο εκλογικό αφανισμό του κόμματος.

Συνεργασίες

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι εξελίξεις θα προκύψουν από το αποτέλεσμα των επαφών για τις συνεργασίες του κόμματος. Κεντρικός στόχος είναι μια προγραμματική συμφωνία του χώρου, αν και προβληματίζει το ήδη ανακοινωθέν σχέδιο του κ. Βενιζέλου να προχωρήσει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης με την οποία δεν έχει καμία εμπλοκή η ΔΗΜΑΡ.
Τη σύγχυση που υπάρχει στη ΔΗΜΑΡ επιβεβαιώνουν και οι παράλληλες επαφές που έχουν αρχίσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο αποκλείεται μεν μια προεκλογική σύμπραξη, αλλά όχι και μια μετεκλογική συνεργασία υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει τις εκλογές και η ΔΗΜΑΡ θα είναι και πάλι στη Βουλή.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Θέλουν χρόνο για τις αποφάσεις
Στη ΔΗΜΑΡ είναι ξεκάθαρο πως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ώστε να διαπιστώσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης τόσο προς το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη όσο και στις πολιτικές που υιοθετεί. Μέχρι τότε, σημειώνουν, είναι άκαιρη κάθε συζήτηση που μόνο ως σύννεφο καπνού και αποπροσανατολιστικά μπορεί να λειτουργήσει. «Η εκλογή του Προέδρου είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί παρά να κριθεί σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου, αλλά και με τις πολιτικές που ασκούνται», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Χρ. Μαχαίρας διευκρίνισε επίσης ότι «δεν έχει γίνει καμία νύξη στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ», αποφεύγοντας όμως να αποσαφηνίσει ποια θα ήταν η απάντηση του κ. Κουβέλη και αφήνοντας έτσι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Η υποψηφιότητα Κουβέλη πάντως θεωρείται από πολλούς δεδομένη, αλλά με μια μικρή διαφοροποίηση στους όρους. Όπως εξηγούν πολιτικοί αναλυτές, το πιθανότερο είναι να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο μετεκλογικά.

Σύμφωνα με αυτούς, η κυβέρνηση, ακόμα και αν τον προτείνει, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να τον εκλέξει καθώς εκτιμάται πως ακόμα και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν.
Φέρνουν δε ως παράδειγμα τον Γ. Πανούση ο οποίος δημόσια εξέφρασε την αντίθεσή του, αλλά και την Μ. Ξηροτύρη η οποία σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν ως Πρόεδρο – έτσι ώστε να προκληθούν εκλογές.

Σε νεότερες δηλώσεις της τόνισε πως «οι κυβερνητικές επιλογές θα μεταβληθούν το επόμενο διάστημα για να αιτιολογήσουν μια ανάλογη επιλογή τού κ. Κουβέλη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα