Ταλαιπωρημένοι άνθρωποι στις ουρές των συσσιτίων

Με την Ελλάδα να δίνει τη μεγάλη μάχη για την παραμονή στην Ευρωζώνη, οι εικόνες της κρίσης κάνουν τον γύρο του κόσμο μέσω δημοσιευμάτων στις μεγαλύτερες εφημερίδες.

Οι New York Times σε εκτενές ρεπορτάζ τους αναφέρουν πως οι ουρές για τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας περιγράφει την Αθήνα με μελανά χρώματα, ως μια πόλη που υποφέρει βουβά και υπομένει με υπερηφάνεια όλα όσα συμβαίνουν γύρω της. Τονίζει, μάλιστα, ότι η οικονομική κρίση χτυπάει πιο δυνατά τους φτωχούς και τους αδύναμους.

«Η φτώχεια στην Ελλάδα βαθαίνει συνέχεια εδώ και πέντε χρόνια που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Τώρα όμως, με τις τράπεζες κλειστές επί δύο εβδομάδες, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα δυσκολότερα για τις ομάδες αρωγής και τις προνοιακές υπηρεσίες των δήμων. Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, και υπάρξει συμφωνία, αυτή θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες και υψηλότερους φόρους», γράφουν οι New York Times

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα πως ανάμεσα στους ανθρώπους που υποφέρουν, υπάρχουν δεκάδες ιστορίες πόνου και φτώχειας και καταπιάνεται με την περίπτωση μίας γιαγιάς 93 ετών που πηγαίνει κάθε μέρα με λεωφορείο για να πάρει φαγητό για την ίδια αλλά και για τα πέντε εγγόνια της. Την ίδια… τύχη έχει και ο Φώτης Νικολάου, ένας άνεργος ελαιοχρωματιστής 39 ετών, που λέει με αίσθημα αλληλεγγύης: «θα υποφέρουμε 20 χρόνια το λιγότερο, αλλά τουλάχιστον θα υποφέρουμε μαζί».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Αθήνα θυμίζει όλο και περισσότερο τη Σοβιετική Ένωση με ουρές έξω από τις τράπεζες από ταλαιπωρημένους ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν το ημερήσιο επιτρεπόμενο ποσό.

Παράλληλα, οι ουρές για τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Αν και δεν είναι όλη η Αθήνα έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας υποφέρει χρόνια τώρα από υψηλά επίπεδα ανεργίας, περικοπές στις κοινωνικές παροχές και τις συντάξεις, δημιουργώντας μία τεράστια οικονομική ανισότητα στην χώρα, από τις μεγαλύτερες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Στον τρίτο γύρο μέτρων λιτότητας, είναι βέβαιο ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν καταναλωτές. Θα υπάρχουν μόνο ζητιάνοι» σημειώνει η δημοσιογράφος των ΝΥΤ που έκανε το ρεπορτάζ στην Αθήνα της κρίσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα