Άλλο μίγμα πρότεινε ο Κυριάκος

Ικανοποιημένοι είναι οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αποδοχή που έχουν οι θέσεις του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Οι συναντήσεις με τους Γιούνκερ, Σουλτς, Κατάινεν, Ντομπρόφσκις, Μοσκοβισί ήταν περισσότερο συναντήσεις γνωριμίας, καθώς και οι Ευρωπαίοι ήθελαν να έχουν ιδίαν άποψη για τον πολιτικό που μπορεί να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως όπως έλεγαν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, παρά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα, δεν υπήρξε ούτε κατ’ ελάχιστο πίεση ή παραινέσεις να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα ή να ψηφίσει τα μέτρα που θα έλθουν στην Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το πολιτικό του στίγμα διαβεβαιώνοντας ότι δεν αμφισβητεί την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, ωστόσο προκρίνει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων που να ενισχύουν περισσότερο την παραγωγή και να μην επιβαρύνουν την ούτως ή άλλως αυξημένη φορολογία. Πάντως από την πλευρά του απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα ενώ στις συναντήσεις που τέθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή και έχει πάρει τις αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, άρα μπορεί να περάσει τα όποια μέτρα, ενώ ο ίδιος δεν μπαίνει στο θέμα των εκλογών το οποίο άνοιξε από παράγοντες της συγκυβέρνησης.
Μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ στις Βρυξέλλες κατά την κοπή της πίτας ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε:   “δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού  χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες”.
Πάντως ακόμη και στο κομματικό κοινό που χειροκρότησε την αποστροφή του για τη νίκη στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση,  τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε”.
Τα δύσκολα

Βέβαια τα δύσκολα ήταν σήμερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ νωρίτερα είχε επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιόζεφ Ντολ και με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με την Μέρκελ η συνάντηση γνωριμίας έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ενώ είχε επαφές τόσο με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι όσο και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα