Άναψε φωτιά διαρροή από την ηγετική ομάδα

Το τεταμένο κλίμα εντός της ΝΔ δημιουργεί διαρκώς αντιπαραθέσεις, ακόμη και για ζητήματα που θεωρητικά δεν υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία. Όπως για παράδειγμα η περιβόητη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους που θα αποκαταστήσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ασκηθεί τεράστιες πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους εταίρους και να σταματήσει η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία. Όμως τώρα υπάρχει διχογνωμία για το εάν πρέπει να στηρίξει η ΝΔ τη νέα συμφωνία.
Από την ηγετική ομάδα του κόμματος έχει κυκλοφορήσει η πρόταση ακόμη και να καταψηφιστεί η συμφωνία ή μέρος αυτής, με στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου να σημειώνει ότι «την παράταση την ψηφίσαμε γιατί η χώρα ήταν στο αέρα. Δεν είμαστε δεδομένοι».
Το ενδεχόμενο αυτό σχολίασαν με δηλώσεις τους στελέχη της παράταξης, όπως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος σημείωσε στο twitter πως «θέλω να πιστεύω ότι διαρροές που εμφανίζουν τη ΝΔ πως δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία με τους εταίρους, είναι προβοκατόρικες και όχι αληθινές…!», υπενθυμίζοντας ότι «τέτοιες διαρροές συγκρούονται άλλωστε με τις έως τώρα δηλώσεις, ότι μια συμφωνία είναι αναγκαία για να μην πέσει η χώρα στα βράχια».
Αντιδράσεις
Ενδεικτική ήταν και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι «πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι η ΝΔ δεν εύχεται τη δικαίωσή της δια της καταστροφής της χώρας… Άρα αυτό το οποίο όλοι ευχόμαστε είναι να υπάρξει μία συμφωνία. Ευχόμαστε να επικρατήσει η υπευθυνότητα. Ευχόμαστε και θα στηρίξουμε μία πορεία προς τα εκεί, διότι εμάς, σε τελική ανάλυση, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Ελλάδα».
Από τις Βρυξέλλες πάντως ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει «κινητικότητα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα κλείσει το ζήτημα, καθώς όπως είπε «κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία».
Η επίτευξη συμφωνίας με εταίρους και δανειστές θα αποτελέσει και τη σπίθα που θα πυροδοτήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, καθώς τα κορυφαία στελέχη της παράταξης που έχουν ζητήσει έκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι περιμένουν να καταλήξει η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να κινηθούν στο εσωκομματικό πεδίο. Οι διαβουλεύσεις πάντως ανάμεσα στα στελέχη που έχουν βγει μπροστά και προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν προχωρήσει, με τη συζήτηση να περιστρέφεται αυτή τη στιγμή, γύρω από το αν οι όποιες κινήσεις θα στοχεύουν στην ανασύνταξη και στην επανεκκίνηση της ΝΔ ή στη δημιουργία μιας νέας παράταξης.
Πρόσχημα
Προσχηματικά θεωρεί η ΝΔ τα περί «διαφωνιών ανάμεσα στου θεσμούς» που επικαλείται η κυβέρνηση σε non paper για να επιρρίψει την ευθύνη σε ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας και επισημαίνει πως ο πραγματικός λόγος είναι η διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δήλωσή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Η κυβέρνηση τώρα κατάλαβε ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην τρόικα, όταν αυτές υφίστανται εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση έχασε χρόνο, έχασε ευκαιρίες και βρήκε νέο πρόσχημα, για να μην φέρει προς ψήφιση το Πολυνομοσχέδιο. Επικαλείται την εσωτερική διαφωνία μέσα στην τρόικα. Πραγματικός, όμως, λόγος είναι η εσωτερική διαφωνία μέσα στο κόμμα τους!
»Αλλά η αγωνία της Ελλάδας παραμένει και η οικονομική παράλυση συνεχίζεται λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης και να καταλάβει τι γίνεται και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα