Άντεξε στην πίεση, περνάει στην αντεπίθεση

Ο εκλογικός νόμος και η απλή αναλογική έκοψαν όλους τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη. Όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου είχε πιέσει με κάθε τρόπο τη Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να υποκύψει στο φλερτ του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τη χρυσή εφεδρεία για την κυβέρνηση, με απώτερο στόχο τις επόμενες εκλογές. Μάλιστα, κάποιες παλιές καραβάνες του Κινήματος εκτιμούσαν πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα του πρωθυπουργού για τη στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Πριν από την ψήφιση του εκλογικού νόμου και μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Παπανδρέου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ μιλώντας με πρώην… συντρόφους τους έλεγαν χάριν αστεϊσμού: «Αποφασίστε με ποιον θα έρθετε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Φώφη ή τον Γιώργο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στο άμεσο μέλλον –και σε κάθε περίπτωση πριν από τα τέλη του 2016– θα υπάρξει η προσέγγιση των δύο πολιτικών χώρων. Παράλληλα με το παραπάνω ερώτημα εμφανίζεται και το δίλημμα της συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου το επώνυμο του αρχηγού της Ν.Δ. δημιουργεί αρνητικά ανακλαστικά σε έναν κόσμο της Κεντροαριστεράς που έχει μνήμες από τη δεκαετία του ’90.

Η διπλή πίεση
Για τον λόγο αυτό και η πίεση του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο ασκήθηκε στη Φ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Βέβαια, νωρίτερα οι αρκετοί αγγελιαφόροι του Μαξίμου είχαν στείλει μηνύματα προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί από τα βαρίδια Βενιζέλο και Λοβέρδο, ώστε να κάτσουν να συζητήσουν επί όλων των θεμάτων για άμεση συνεργασία.
Αλλά και σε αυτό το σημείο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις προσδοκίες του Μαξίμου. Η κα Γεννηματά έλαβε μία κρίσιμη απόφαση για τον εκλογικό νόμο στον βαθμό που πιεζόταν από δύο ισχυρούς πόλους στο εσωτερικό του κόμματος: Από τη μία πλευρά τα παλαιά κομματικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο Μανώλης Όθωνας (εκ των άμεσων συνεργατών της), που υποστήριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να ακολουθήσει τη στάση του ΚΚΕ.
Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν και δεν θέλουν να συνυπογράψουν οποιαδήποτε συνεργασία με το κυβερνών κόμμα.
Η κα Γεννηματά έκοψε τον ομφάλιο λώρο από τους κομματικούς, παράλληλα από την άλλη πλευρά έθεσε όρια στην ΚΟ παίρνοντας αποστάσεις από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος στις ομιλίες του κάνει λόγο για την επιτυχία των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ όπου ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος.

Η τακτική
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθμισε όλες τις παραμέτρους και ξεκαθάρισε ότι δεν προσανατολίζεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με τη Ν.Δ., κάνοντας πράξη το σύνθημα για τη δημιουργία αυτόνομου πολιτικού πόλου μεταξύ των δύο κομμάτων με τα υψηλότερα ποσοστά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, που περίμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα έκανε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, βρέθηκαν προ απροόπτου και απάντησαν με πυρ ομαδόν κατά του ΠΑΣΟΚ το οποίο αντιμετωπίζουν πλέον ως εκπρόσωπο του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Η χυδαία προσωπική επίθεση του Π. Καμμένου κατά της Φ. Γεννηματά για την οποία δεν πήρε θέση κανένα στέλεχος της κυβέρνησης, αλλά και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις του Μαξίμου και κυβερνητικών στελεχών κατά του ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κατά της κας Γεννηματά. Όμως και η απάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν εξίσου αποφασιστική: «Εγώ θα χαλάσω το παιχνιδάκι που στήνουν Τσίπρας και Μητσοτάκης».
Στα σχέδια του Μαξίμου είναι να προσεγγίσει μεσαία στελέχη της Κεντροαριστεράς με τη συνεργασία κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρ. Σπίρτζης και ο Π. Κουρουμπλής. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση δικτύων δημάρχων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργούνται δίκτυα με πρώην μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο, τα οποία αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη κατανοούν ότι η προσπάθεια της κας Γεννηματά για ανασύσταση της Κεντροαριστεράς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και το νέο σχήμα που θα προέλθει από τη συμπόρευση με το Ποτάμι, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τις άλλες κινήσεις θα διεκδικήσουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Και όπως λένε συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τη θέση που πήρε η κα Γεννηματά έβαλε stop στη λεηλάτηση του χώρου, καθώς με την ομιλία της στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι οι προσεγγίσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τις… ευλογίες τής Χαρ. Τρικούπη.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, η πολεμική που έχει ξεκινήσει η κα Γεννηματά έχει δυσκολέψει την προσέγγιση της Κουμουνδούρου με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στο Μαξίμου καταγράφουν την άρνηση προβεβλημένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.

Κ2—————-

Οι φιέστες

Η απόφαση της Γεννηματά να κόψει όλους τους δίαυλους επικοινωνίας με τον Τσίπρα αύξησε και την κριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ: «Σήμερα έχουμε πολύ θέαμα αφού δεν υπάρχει άρτος. Έχουμε κυβερνητικές φιέστες παντού, αφού η κυβέρνηση δεν παράγει κανένα έργο», αναφερόμενος τόσο στη «φιέστα κενή περιεχομένου» έξω από τη Βουλή, όπως χαρακτήρισε την εκδήλωση για την παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και αυτή στο νοσοκομείο Σαντορίνης και το αεροδρόμιο της Πάρου.
Στη Χαρ. Τρικούπη προτείνουν, αντί για φιέστες, να επιχειρηθούν μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, με σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση συντελεστών και κυβερνητικό «σήμα» υπέρ των επενδύσεων, καθώς επίσης και άλλες, θεσμικού χαρακτήρα, από την κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα στις εκλογές, έως το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα