Ένοχη αλλά… ατσαλάκωτη η Λαγκάρντ

Όσοι πίστευαν ότι ενδεχόμενη καταδίκη της διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, (σ.σ. αναφορικά με τους βλαπτικούς για το γαλλικό δημόσιο χειρισμούς της στον προ ετών σκάνδαλο Ταπί) θα αποσταθεροποιούσε τη λειτουργία του Ταμείου μάλλον έπεσαν έξω. Πιο… έξω έπεσαν, όμως, όσοι πίστεψαν ότι η καταδίκη της “σιδηράς” κυρίας θα επέφερε και τη φυσική τιμωρία της.

Τα πράγματα είναι απλά: η επικεφαλής του ΔΝΤ κρίθηκε ένοχη για κατηγορίες που αφορούν κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ,αλλά σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης!

Σύμφωνα με τους New York Times, η Κρ. Λαγκάρντ κατηγορείτο για επίδειξη αμέλειας κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Οικονομίας το 2008 σε υπόθεση μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και του ιδιοκτήτη της Adidas, Μπερνάρ Ταπί, και υποστηρικτή του τότε πρωθυπουργού, Νικολά Σαρκοζί, καθώς επέτρεψε να επιλυθεί μέσω της διαιτησίας, αντί να την αναθέσει στη δικαιοσύνη.

Η Κρ. Λαγκάρντ είπε στην απολογία της ότι αρνήθηκε να παραπέμψει στη δικαιοσύνη την υπόθεση που κόστισε στο γαλλικό Δημόσιο €400.000.000 επειδή αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πληθώρα νέων αγωγών από τον Μπ. Ταπί, προκαλώντας πρόσθετο κόστος για το κράτος.

Παρά τη δικαστική ετυμηγορία το ΔΝΤ εξέφρασε τη στήριξή του στην Κρ. Λαγκάρντ ανακοινώνοντας ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου «προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τη γενική διευθύντρια για την αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία».

Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος – αλλά όχι για όλους τους κοινούς θνητούς θα συμπληρώσουμε εμείς…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα