ΕΚΤ: «Υπομονή» ζητά η Λαγκάρντ – Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σταθερά

«Είναι νωρίς για να ανακηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη και να καλέσει σε υπομονή στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του πληθωρισμού, αντιστεκόμενη στις ελπίδες της αγοράς για ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου κύκλο αύξησης των επιτοκίων στα μέσα του 2022, αφότου ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα, στέλνοντας τον πληθωρισμό στα ύψη.

Με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται σταθερά, μετά την κορύφωσή του σε ποσοστό άνω του 10% πέρυσι, η ΕΚΤ τείνει να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, διατηρώντας το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς στο ποσοστό ρεκόρ του 4%.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να επαναλάβει ότι θεωρεί ότι τα επιτόκια βρίσκονται επί του παρόντος σε επίπεδα που «θα συμβάλουν ουσιαστικά» στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Οι παρατηρητές της ΕΚΤ θα ενδιαφερθούν περισσότερο για τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, το μεσημέρι, ελπίζοντας σε ενδείξεις για το πότε η τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, δεδομένης της προόδου στην τιθάσευση του πληθωρισμού.

Η Λαγκάρντ έχει ήδη αποκρούσει τις εκκλήσεις της αγοράς για μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο, επιμένοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να «ανακηρύξουμε τη νίκη».

Η ίδια δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει «πιθανότατα» αυτό το καλοκαίρι και μόνο εάν τα στοιχεία υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση, επικαλούμενη τις οικονομικές αβεβαιότητες και την ανησυχία για την αύξηση των μισθών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα