Έριξαν όλοι νερό στο κρασί τους

Με διαφορετικές θέσεις εισήλθαν στην Χαριλάου Τρικούπη οι 6 κορυφαίοι του νέου φορέα – Ποιες ήταν οι προτάσεις τους και οι «κόκκινες» γραμμές

Η πρώτη συνεδρίαση του προσωρινού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής είχε εξαιρετικό σημειολογικό ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι ο Γιώργος Παπανδρέου εισήλθε στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την φυγή του. Επίσης, για πρώτη φορά πέρασε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και βέβαια για πρώτη φορά υπήρξε κομματική συνεδρίαση στο Κίνημα Αλλαγής.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια, η πρώτη συνεδρίαση δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς υπήρχαν διαφορές για το ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο, για τον τρόπο επιλογής, αλλά και για το ποια θα είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το νέο κόμμα.

Το ένα θέμα που απασχόλησε κατά κόρον την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν το ποια θα ήταν η αναλογία αριστίδην – εκλεγμένων συνέδρων και οι μετεκλογικές συνεργασίες. Η πλευρά Γεννηματά έκανε λόγο για ένα σώμα 5.000 συνέδρων, από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί θα είναι εκλεγμένοι και οι υπόλοιποι θα προκύψουν από προτάσεις κομμάτων, κινήσεων αλλά και θεσμικών εκπροσώπων, όπως δήμαρχοι και περιφερειάρχες που συμμετέχουν στο κίνημα αλλαγής. Με αυτήν την πρόταση διαφωνούσε πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ζητούσε να αναδειχθούν όλοι οι σύνεδροι μέσω διαδικασίας εκλογών από τα μέλη του νέου φορέα και το συνέδριο να διεξαχθεί  χωρίς αριστίδην μέλη και άλλους περιορισμούς. Αλλά και οι Θεοδωράκης και Θεοχαρόπουλος δεν συμφωνούσαν με την πρόταση Ανδρουλάκη, καθώς ελλόχευε ο κίνδυνος να μείνουν εκτός μέλη του Ποταμιού και της ΔΗΜ.ΑΡ.

Διαφορετικές ήταν και οι θέσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Η Φώφη Γεννηματά ήταν υπέρμαχη στο να υπάρξουν ίσες αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Ν.Δ., λέγοντας ότι το «Κίνημα Αλλαγής» θα καταθέσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και θα κληθούν να συμφωνήσουν με αυτό. Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμενε και συνεχίζει να επιμένει ότι θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις που θέλουν να αποτραπούν εκλογές με απλή αναλογική, την οποία θεωρεί καταστροφική για την χώρα. Την ίδια ώρα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προτείνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές. Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία.

 Νερό στο κρασί

Τελικά, όλοι αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους. Έτσι, κατ’ αρχάς συμφώνησαν το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής να διεξαχθεί το τριήμερο 16, 17 και 18 Μαρτίου, όπως είχαν προσυμφωνήσει Γεννηματά και Θεοδωράκης.

Όπως αποφάσισαν στο Π.Σ. οι Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος και Παπανδρέου στο συνέδριο θα διατυπωθεί η ιδεολογική διακήρυξη του νέου φορέα, η προγραμματική πρόταση αλλά και «να διαμορφώσει τους κανόνες για μια σύγχρονη πολιτική δομή». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην απόφαση ιεραρχείται ψηλά το θέμα της εθνικής συνεννόησης. Επαναλαμβάνεται η διατύπωση της κας Γεννηματά κατά την πρόσφατη τοποθέτησή της στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018 πως «η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες. Τις υπερβαίνει».

Ειδική μνεία γίνεται στην κοινή ανακοίνωση και στο θέμα των συνεργασιών, για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία. Και εδώ η διατύπωση δείχνει πως κυρίαρχη είναι η τάση των ίσων αποστάσεων, που υποστηρίζει η πρόεδρος του κόμματος κα Γεννηματά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ρητώς πως «όσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας, δεν είναι πια σε επαφή με την νέα πραγματικότητα που υπάρχει στην χώρα μας και στο πολιτικό μας σύστημα». Η τοποθέτηση των έξι πολιτικών προσώπων κλείνει, λέγοντας πως «στοχεύουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο».

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά του συνεδρίου. Τελικά, οι σύνεδροι θα είναι περί των 4.000, οι μισοί θα είναι εκλεγμένοι και οι υπόλοιποι αριστίδην, μετά από προτάσεις των κομμάτων και των Κινήσεων που μετέχουν του Κινήματος Αλλαγής. Συντονιστής του συνεδρίου θα είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Σπύρος Λυκούδης επικεφαλής του προσυνεδριακού διαλόγου, ενώ ο Αντώνης Βγόντζας αναλαμβάνει την επιτροπή πιστοποίησης διαδικασιών.

ΚΙΝΗΜΑ Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Μετά το τέλος της συνεδρίασης τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συνυπέγραψαν την πρώτη κοινή απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η καθαρή εντολή από τους 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στις διαδικασίες μας, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης αναγεννημένης παράταξης και η νικηφόρα πορεία. Προχωράμε αποφασιστικά για την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου μας. Το αφήγημα των Σύριζα/ΑΝΕΛ για “καθαρή έξοδο” δεν αποτελεί παρά την νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού μας. Η έξοδος από την κρίση δεν εξασφαλίζεται μόνο με μια Κυβερνητική Αλλαγή, απαιτείται και αλλαγή πολιτικής. Πολιτικής ριζικά διαφορετικής από την εμμονή στις γνωστές συντηρητικές συνταγές που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία. Αλλαγή Πολιτικής με μια εθνική γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, την παραγωγή νέου πλούτου στην χώρα και την δίκαιη διανομή του για την στήριξη της μεσαίας τάξης και την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων.

»Η στήριξη και εφαρμογή της Εθνικής Γραμμής απαιτεί με ειλικρίνεια την εθνική συνεννόηση. Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες. Τις υπερβαίνει. Θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Οι τομείς που ανέλαβαν οι κορυφαίοι

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πέραν των διαφωνιών, οι οποίες ξεπεράστηκαν στο τέλος αποφασίστηκε οι έξι κορυφαίοι του Κινήματος Αλλαγής να αναλάβουν κάποιους τομείς ως επικεφαλής, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα, καθώς τα ονόματα της οργανωτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά τις γιορτές και όλος ο προσυνεδριακός διάλογος θα διαρκέσει λιγότερο από τρεις μήνες. Έτσι:

* Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει τον συντονισμό της Επιτροπής που θα διατυπώσει τις θέσεις για την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

* Ο Γιώργος Καμίνης την επεξεργασία του προγράμματος Ελλάδα.

* Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος το Καταστατικό του νέου φορέα.

* Ο Νίκος Ανδρουλάκης την διακήρυξη του νέου κόμματος.

* Ο Σταύρος Θεοδωράκης την επικοινωνία του συνεδρίου, τα σύμβολα και την επαφή με νέα κοινά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα