Έτσι ήρθε το λουκέτο στο Athens Ledra

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην ΑΣΤΥ Α.Ε. η οποία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Athens  Ledra» αποδίδει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης, την ευθύνη για το αιφνιδιαστικό λουκέτο που έβαλε στην Τρίτη η γνωστή μονάδα της πρωτεύουσας.

Κάνοντας λόγο για καθεστώς αυθαιρεσίας εντός του οποίου «συναλλάσσεται μια σειρά από “επιχειρηματικές” δραστηριότητες στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια», από το γραφείο του γ.γ. δόθηκαν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία. Τι λένε αυτά; Ότι καταρχάς το ξενοδοχείο –άρα η ΑΣΤΥ Α.Ε.– χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000 ευρώ, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι υπόλοιπες οφειλές και δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην τριμερής συνάντηση που έλαβε χώρα στο υπουργείο στις 17 Μαΐου, ο κ. Νεφελούδης αποκάλυψε ότι προτάθηκε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με τη διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου έγιναν προς τούτο τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των €255.000, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.  Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Η κατάληξη; Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει η εταιρεία «κατέβασε τα ρολά»!

Με βάση αυτή την εικόνα, στην οδό Πειραιώς λένε ότι η όλη δυσάρεστη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας, η οποία εικάζουν ότι πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για την θερινή περίοδο.

Η περίπτωση της «ΠΥΡΣΟΣ Security»

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας γνωστοποίησε και την περίπτωση της εταιρείας «ΠΥΡΣΟΣ Security» η οποία επίσης κατέβασε ρολά. Η διαφορά με την περίπτωση του Ledra είναι ότι εδώ το υπουργείο επικαλέστηκε πηγές καθώς όπως ελέχθη οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΣΟΣ ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο κρατούν ως δεδομένο ότι η ΠΥΡΣΟΣ Security έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, ότι χρωστά €8.200.000 στο ΙΚΑ και ότι οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες το λιγότερο.

Αναφορικά, τώρα, με το τι μέλλει γενέσθαι, η γενική γραμματεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι τα περιστατικά της Ledra και της ΠΥΡΣΟΣ  «πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης» καθώς «ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής)».

Επί του πρακτέου για τους συνολικά 450 εργαζόμενους (150+300) των δύο εταιρειών που προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων; Το υπουργείο Εργασίας διατείνεται πως θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρείες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα