“Έχουν λογική σοβιετικών καθεστώτων”

Με τα θέματα της επικαιρότητας ασχολήθηκαν στο Ποτάμι, μία ημέρα μετά την αποπομπή Φωτήλα. Ο βουλευτής Αχαΐας δήλωσε μάλιστα ότι θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.
Στην Σεβαστουπόλεως έλεγαν ότι για όλα αυτά τα εσωτερικά ζητήματα θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου θα τεθούν όλα επί τάπητος, ενώ εκεί αναμένεται και η νέα παρέμβαση Λυκούδη, ο οποίος επιμένει σε νέο φορέα. “Η ηρεμία επανήλθε” έλεγαν στελέχη του κόμματος, τα οποία σχετικά με τις εξελίξεις που προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ παρέπεμπαν στην πρόταση του Ποταμιού να αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου επί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά κι εν συνεχεία να προχωρήσουν στην σύσταση του ΕΣΡ.
Να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αμέσως μετά να συγκροτηθεί ένα ισχυρό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο θα φροντίσει ώστε να υπάρξει ένα καινούριο τηλεοπτικό σκηνικό ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην είσοδο της Βουλής στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους και τεχνικούς που πραγματοποιούσαν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το «μαύρο» στα τηλεοπτικά κανάλια. «Η λογική “κλείνω και περιορίζω τις αγορές” είναι λογική σοβιετικών καθεστώτων και όχι δυτικών κοινωνιών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη: «Όσοι έχουν κυβερνήσει έχουν αποδείξει ότι έχουν πρόβλημα με την πολυφωνία. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ και αυτή η κυβέρνηση ρίχνει μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, καλούμε την κυβέρνηση να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αμέσως μετά να συγκροτήσουμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο θα φροντίσει ώστε να υπάρξει ένα καινούριο τηλεοπτικό σκηνικό με πολλά κανάλια, με πολλά έσοδα για το κράτος και πολλούς εργαζόμενους. Η λογική “κλείνω και περιορίζω τις αγορές” είναι λογική σοβιετικών καθεστώτων και όχι δυτικών κοινωνιών».
Στη συνέχεια ερωτώμενος για τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση καταθέσει τροπολογία με την οποία θα πέσει «μαύρο» στα κανάλια που δεν έχουν αδειοδοτηθεί τόνισε: «Είμαστε εξ αρχής αντίθετοι στην επιβολή κυβερνητικής εξουσίας στην τηλεόραση. Το έχουμε πληρώσει ακριβά και στο παρελθόν γιατί η εξάρτηση της τηλεόρασης ήταν πολλές φορές συνδυασμένη με τις δράσεις της όποιας κυβέρνησης. Αυτό που λέμε λοιπόν είναι ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να επαναλαμβάνει, στη χειρότερη μορφή, τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε ένα δυνατό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πολλά κανάλια, πολύ ανταγωνισμό, πλουραλισμό και πολλούς εργαζόμενους».
Οι παρεμβάσεις
Στο μεταξύ το Ποτάμι με επίσημη ανακοίνωση τοποθετήθηκε στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να διατάξει πειθαρχική έρευνα σε βάρος αντιπροέδρου του ΣτΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Νομικής (!) κ. Παρασκευόπουλος διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος μέλους της Ολομέλειας του ΣτΕ, εν μέσω μάλιστα των συνεδριάσεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Η έρευνα αφορά δημοσιεύματα που -όλως τυχαίως- ήρθαν στη δημοσιότητα πρόσφατα και αφορούν θέματα που σχετίζονται με την προσωπική ζωή του συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού, ο οποίος – επίσης όλως τυχαίως – σύμφωνα με δικαστικές διαρροές αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Απ’ ότι φαίνεται το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους προκειμένου να φιμώσει όλους όσους θεωρεί ότι θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά του”.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού, ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Μαρκής χαρακτήρισε ατυχή την πειθαρχική δίωξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, κατά μέλους της Ολομέλειας και μάλιστα για παλιά υπόθεση.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκής ανέφερε: «Ό,τι συμβαίνει στον χώρο της Δικαιοσύνης προκαλεί θλίψη και προβληματισμό. Το ΣτΕ έπρεπε να είχε εκδώσει την απόφαση του για την αδειοδότηση των καναλιών προκειμένου να εφησυχαστούν οι πολίτες. Είμαι ανήσυχος από τις πολλές συμπτώσεις και αν αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος δικαστής είχε αντίθετη άποψη από την Κυβερνητική η καχυποψία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο».
Σημείωσε πάντως ότι ο δικαστής, ακόμα και αν διώκεται πειθαρχικά, έχει κάθε δικαίωμα να μετέχει στην Ολομέλεια. Ο κος Μαρκής, μίλησε ακόμα για μεθοδολογία στο χώρο της δικαιοσύνης, όπου όποιος δικαστής δεν φαίνεται να συμμορφώνεται σε υποδείξεις, τον περιλαμβάνουν περιθωριακά έντυπα και τον εξευτελίζουν και έτσι στοχοποιείται όπως συνέβη αντίστοιχα και στην υπόθεση Τσατάνη”.
Οι καταγγελίες
Όμως το Ποτάμι τοποθετήθηκε και στην παραίτηση της γενικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Δήμητρας Χαλκιά. Μία παραίτηση που ολοκληρώθηκε με καταγγελίες εκ μέρους της κ. Χαλκιά. «Από τις 21 Σεπτεμβρίου το Ποτάμι κατήγγειλε ότι υπάρχει μια διαφορά περί τις 19.000 απασχολούμενων στο Δημόσιο οι οποίοι είναι εξαφανισμένοι», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση του. Και προσθέτει: «Συγκεκριμένα ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε η απασχόληση στο Δημόσιο κατά 27.700 μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιουνίου 2016, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών στο apografi.gov.gr δείχνουν ότι μέσα στο 2016 έγιναν 8.473 προσλήψεις.
Τα στοιχεία αυτά δεν διαψεύσθηκαν από την κυβέρνηση. Μόνο κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψέλλισαν “μα αναφέρεστε στους διμηνίτες και τριμηνίτες που απασχολούνται στους δήμους για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας – εκεί είναι η διαφορά των 19.000 που εντοπίζετε”.
Σήμερα, 20 μέρες μετά την αρχική καταγγελία του Ποταμιού, αποδεικνύεται πως όντως κάποιο λάκκο είχε η φάβα όπως καλά είχε επισημάνει το Ποτάμι, κι αυτός ο λάκκος βρίσκονταν στα προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης για τα οποία αρμόδια είναι η κ. Αντωνοπούλου: Η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας κ. Δήμητρα Χαλικιά παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Αντωνοπούλου για φωτογραφικές προσλήψεις σε αυτά τα προγράμματα και μια άνευ προηγουμένου κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Καλό θα ήταν, επομένως, τα στελέχη και οι φίλοι του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να εξετάζουν με περισσότερη σοβαρότητα τις καταγγελίες του Ποταμιού κι όχι να αντιδρούν πετώντας του λάσπη όπως συνηθίζουν. Η παραίτηση της Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Ποταμιού”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα