Ήτανε στραβό το κλίμα…

Από κομβική ημερομηνία σε κομβική ημερομηνία πάνε οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους «Θεσμούς» με τελευταίο… κόμβο το Eurogroup της 8ης Απριλίου, όπου αναμένεται να ληφθούν (εκτός απροόπτου πάντα) οι τελικές αποφάσεις επί της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Το ένα κομμάτι, επομένως, του Γολγοθά που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι το αν θα γίνουν δεκτές και υπό ποιες προϋποθέσεις τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Για την ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται το μήνυμα ότι προφανώς οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ανοιξιάτικος περίπατος στην εξοχή, ωστόσο υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι υπάρχει μια καταρχήν αποδεκτή βάση συζήτησης.

Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν και οι πληροφορίες ότι από την πλευρά του Brussels Group υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις ότι η λίστα δεν περιέχει κανένα από τα αγαπημένα μέτρα των πιστωτών που να ακουμπάνε τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα.

Σε αυτό, λοιπόν, το ρήγμα των δύο πλευρών θα πρέπει μάλλον να προστεθεί και μία «εμφύλια» διάσταση απόψεων –για να το πούμε κομψά- που σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ελλοχεύει στους κόλπους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Αυτή η κόντρα αφορά την Έλενα Παναρίτη και τον Γιώργο Χουλιαράκη, με το τον τελευταίο να εμφανίζεται να εκφράζει τη δυσφορία του για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η ελληνική λίστα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τον κ. Χουλιαράκη οι εκπρόσωποι των Θεσμών φέρεται να ομιλούν την ίδια γλώσσα και μαζί του να έχουν αποκτήσει καλύτερους κώδικες επικοινωνίας, με αποτέλεσμα ο Έλληνας διαπραγματευτής να είναι ο άνθρωπος με τον οποίο προτιμούν να συνομιλούν.

Αντίθετα, τέτοια εικόνα δεν μοιάζουν να έχουν οι εκπρόσωποι των εταίρων-δανειστών για την κα Παναρίτη, η οποία στενή συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη ούσα, είναι ο άνθρωπος που υπερασπίζεται στο Brussels Group την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης (πάταξη φοροδιαφυγής, φορολόγηση του πλούτου κ.ά.) αλλά και τις «κόκκινες» γραμμές της (όχι στις οριζόντιες περικοπές και σε άλλα υφεσιακά μέτρα).

Επιβεβαίωση της παραπάνω κόντρας είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει από την πλευρά κανενός εκ των εμπλεκομένων, αλλά στο ερώτημα για το αν υπάρχει όντως κόντρα, οι πιο μυημένοι απαντούν με τη γνωστή παροιμία περί καπνού και φωτιάς.

Υπάρχει, δε, και μία άλλη εξέλιξη που ενδυναμώνει τις φήμες περί κόντρας. Ποια είναι αυτή; O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μόλις πληροφορήθηκε το κλίμα που επικρατεί στη διαπραγμάτευση έστειλε –σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το vima.gr– εσπευσμένα στις Βρυξέλλες δύο στενούς του συνεργάτες, αφενός για να έχει άμεση και συνεχή πληροφόρηση και αφετέρου δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην συζήτηση, εφόσον παραστεί ανάγκη ή υπάρξει περιθώριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα