«Ίχνη» ISIS στην Ελλάδα ψάχνει η Scotland Yard

 

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι αδιάκριτες, συμπεριλαμβανομένων και σε μέρη που συχνάζουν αλλοδαποί. Τα μεγάλα βρετανικά συμφέροντα στην Ελλάδα πρέπει να επαγρυπνούν και να επανεξετάζουν τακτικά τα μέτρα ασφαλείας τους».

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, έγγραφο-ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας με ημερομηνία 19 Μαΐου, λίγα 24ωρα πριν το Μάντσεστερ πνιγεί στο αίμα από το νέο χτύπημα των τζιχαντιστών. Την ίδια ώρα, κλιμάκια πρακτόρων της Scotland Yard, που βρίσκονται εδώ και μήνες στην Ελλάδα, πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε hot spots αλλά και στέκια μεταναστών προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ίχνη του μακελάρη του Manchester Arena, Σαλμάν Αμπέντι, για τον οποίο εκτιμούν ότι δεν έδρασε ως «μοναχικός λύκος».

 

Αυτό που εξετάζουν οι Βρετανοί πράκτορες είναι εάν ο Αμπέντι ή κάποιος συνεργός του είχε πραγματοποιήσει πέρασμα από τη χώρα μας, προκειμένου να βρεθεί στη Συρία ή σε κάποια άλλη περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του ISIS. Να θυμίσουμε πως εκτεταμένες έρευνες –παρακάμπτοντας τότε τις ελληνικές Αρχές– είχε κάνει και το 2005 στη χώρα μας η Scotland Yard, αναζητώντας ίχνη των Πακιστανών «καμικάζι» που είχαν σκορπίσει τον θάνατο και τον τρόμο στο μετρό του Λονδίνου.

 

Πληροφοριακό δίκτυο

Την ίδια ώρα, στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. καταστρώνονται επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει της θερινής περιόδου –έχει ήδη ξεκινήσει–, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο περιστατικό που θα αμαύρωνε την εικόνα της χώρας διεθνώς. Μοιραία το βάρος πέφτει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εκεί όπου για μήνες είναι στοιβαγμένοι στις δομές χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, που βλέπουν ότι δεν πρόκειται να φτάσουν στον ευρωπαϊκό προορισμό που ήθελαν, την εξέταση του αιτήματος ασύλου να καθυστερεί και τις αντοχές τους να μειώνονται.

 

Αστυνομία και ΕΥΠ έχουν στήσει πληροφοριακό δίκτυο σε κάθε hot spot, προκειμένου να ενημερώνονται για τις προθέσεις των αλλοδαπών που διαβιούν εκεί. Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ούτε απόπειρα για δημιουργία εξτρεμιστικής ομάδας. Ωστόσο, ο μεγάλος και συνάμα απρόβλεπτος κίνδυνος είναι κάποιος μετανάστης να λειτουργήσει ως «μοναχικός λύκος» και να προκαλέσει ταραχή. «Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρας της Ε.Ε., όσον αφορά το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος από τον ISIS», σημειώνει στην «Α» ανώτερος αξιωματικός και προσθέτει: «Μοναδική εστία κινδύνου αποτελούν τα hot spots, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις ατόμων που βρίσκονται εκεί για μήνες, έχοντας εξουθενωθεί οικονομικά και ψυχολογικά».

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση ενός 29χρονου Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος στα τέλη Μαρτίου αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στα μάτια αστυνομικών και ομοεθνών του στη δομή της Χίου, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή του για την παρατεταμένη καθυστέρηση της εξέτασης του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει.

 

Ριζοσπαστικοποίηση…

Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ έδειξε και πάλι ότι ένας πυρήνας τζιχαντιστών ή κάποιος «μοναχικός λύκος» δεν είναι απαραίτητο ότι θα «ξεφυτρώσει» από κάποιο hot spot ή θα έρθει πρώτη φορά στην Ευρώπη για να χτυπήσει. Η λεγόμενη ριζοσπαστικοποίηση μουσουλμάνων οικονομικών μεταναστών –ακόμη και δεύτερης ή τρίτης γενιάς– μπορεί πολύ εύκολα να γίνει από άτομα που κηρύσσουν το μίσος και την τζιχάντ. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, παρ’ ότι δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS, οφείλει να επαγρυπνεί.

 

Από το καλοκαίρι του 2014 έχει δημιουργηθεί η «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία προβαίνει σε εκτίμηση απειλών και εξωτερικών κινδύνων, επικαιροποιεί τη δράση της και επικεντρώνεται πλέον στη διέλευση ή διαμονή εξτρεμιστών στη χώρα μας, ενδεχομένως και χρηματοδότησης των συντρόφων τους στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και μήνες είναι σε διακριτική παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ δεκάδες παράνομα τζαμιά που στεγάζονται σε κτίρια σε Αθήνα, Πειραιά και βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα