Αέρας ελευθερίας για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα

Τον δρόμο προς την ελευθερία «δείχνει» το υπουργείο Δικαιοσύνης σε όσους πάσχουν αποδεδειγμένα από βαριά νοσήματα, εκτίουν ποινή έως δέκα έτη και έχουν εκτίσει τα 2/5 της.

Συγκεκριμένα, σε τροπολογία που καταθέτει απόψε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προβλέπεται ότι θα απολύονται  όσοι κατάδικοι εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από  σκλήρυνση κατά πλάκας ,ημιπληγία, παραπληγία, ή έχουν υποβληθεί σε  επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ή νεφρού  ή έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί. Βασική προϋπόθεση για την αποφυλάκιση είναι να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.

Σημειωτέον ότι οι  ίδιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για  μητέρες που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν την ποινή έχοντας μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση την κατάθεση της παρούσας ρύθμισης υπαγορεύουν «λόγοι υγείας των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης, καθώς και λόγοι ανθρωπιστικοί για ευπαθείς ομάδες του σωφρονιστικού πληθυσμού».

Αξίζει να σημειωθεί οτι τα νοσήματα θα πρέπει να προκύπτουν από έγγραφα δημοσίου θεραπευτικού ιδρύματος, ενώ της ρύθμισης εξαιρούνται καταδικασμένοι για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα, αλλά και καταχραστές του δημοσίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα