Αθάνατοι για πάντα

Η χρονιά που φεύγει παίρνει μαζί της τεράστιες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού, που μπορεί να έφυγαν από τούτη τη ζωή μέσα στο 2016, όμως θα μείνουν αθάνατοι για πάντα μέσα από αυτά που πέτυχαν στους αγωνιστικούς χώρους.

Ανάμεσά τους ζωντανοί θρύλοι όπως Γιόχαν Κρόιφ και ο Μοχάμεντ Άλι, αλλά και ο περίφημος γκόλφερ Άρνολντ Πάλμερ δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας. Και η χρονιά για τον αθλητισμό έκλεισε με πολύ άσχημο τρόπο. Με το τραγικό δυστύχημα, τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Σαπεκοένσε στην Κολομβία.

 

Ο τιτάνας

της πυγμαχίας

 

Στις 3 Ιουνίου, ο θρυλικός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, ο Αμερικανός Μοχάμεντ Άλι, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ της Αριζόνα στις ΗΠΑ, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Είχε κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις. Ο Άλι είχε πολεμήσει τη νόσο του Πάρκινσον για πολλά χρόνια.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Το 1964 πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και συνολικά αναδείχθηκε πρωταθλητής βαρέων βαρών σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις. Πρωταθλητής από το 1964 μέχρι το 1967, από το 1974 μέχρι το 1978 και από το 1978 μέχρι το 1979.

Ο Μοχάμεντ Άλι άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ενώ κρατούσε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2012 στο Λονδίνο. Έκανε τέσσερις γάμους και απέκτησε επτά κόρες και δύο γιους. Tο Sports Illustrated και το BBC τον ανέδειξαν αθλητή του αιώνα.

 

Ο ιπτάμενος Ολλανδός

 

Στις 24 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν το ποδόσφαιρο. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός», ο Γιόχαν Κρόιφ, απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Τρεις φορές (1971, 1973, 1974) κάτοχος της «χρυσής μπάλας», με σπουδαία καριέρα στον Άγιαξ, στην Μπαρτσελόνα και στην Εθνική Ολλανδίας, ο Κρόιφ έφερε την «επανάσταση» ως κύριος και βασικός εκφραστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, που εφαρμόσθηκε από την ολλανδική σχολή.

Φανατικός καπνιστής ακόμη και όταν μεσουρανούσε στα γήπεδα, ο Ολλανδός σταμάτησε το κάπνισμα το 1991 όταν πια υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

 

O θρύλος του καμπιονάτο

 

Στις 3 Απριλίου, ο Τσέζαρε Μαλντίνι φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Ο εκλιπών, πατέρας του διεθνή στόπερ της Μίλαν, Πάολο, αγωνίσθηκε επίσης ως κεντρικός αμυντικός, επίσης στη Μίλαν. Κατέκτησε τέσσερις φορές το καμπιονάτο και το Κύπελλο πρωταθλητριών του 1963, ενώ χρίσθηκε διεθνής 14 φορές.

 

Η τραγωδία της Σαπεκοένσε

 

Στις 29 Νοεμβρίου σημειώθηκε μια αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε τον πλανήτη. Το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης Σαπεκοένσε για τον μεγάλο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα με την Ατλέτικο Νασιονάλ, στην Κολομβία, συνετρίβη λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση.

Ο τραγικός απολογισμός είναι 71 νεκροί, εκ των οποίων 19 ποδοσφαιριστές. Διεσώθησαν μόλις τρεις παίκτες, ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη του πληρώματος. Τιμής ένεκεν στα θύματα της τραγωδίας και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ατλέτικο Νασιονάλ, το τρόπαιο του Κόπα Σουνταμερικάνα απονεμήθηκε στους διοικούντες τη Σαπεκοένσε… Η απονομή με τον πρόεδρο της ομάδας να σηκώνει το κύπελλο στον ουρανό, απλά συγκλονιστική.

 

Η πρώτη γυναίκα

της Formula 1

 

Η Ιταλίδα Μαρία Τερέζα Ντε Φίλιπις απεβίωσε στις 9 Ιανουαρίου σε ηλικία 89 ετών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνες Φόρμουλα 1 και εκκίνησε σε τρία Γκραν Πρι το 1958, για λογαριασμό της Μαζεράτι.

 

Σπουδαία άλτρια

Από τις καλύτερες άλτριες του ύψους στη Ρουμανία, η Γιολάντα Μπάλας, πεθαίνει στα 79 της χρόνια στις 11 Μαρτίου. Δύο φορές Ολυμπιονίκης (1960 στη Ρώμη και 1964 στο Τόκιο), η Μπάλας κατέρριψε 14 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ 9σ.σ. το έφθασε στο 1.91μ), επικράτησε σε 140 αγώνες και παρέμεινε αήττητη από το 1957 μέχρι το 1967.

 

Ο μίστερ χόκεϊ

10/6: Ένας από τους κορυφαίους παίκτες χόκεϊ επί πάγου, δεν υπάρχει πια. Ο λόγος για τον Καναδό, Γκόρντι Χάουϊ, τον επονομαζόμενο και «Μίστερ Χόκεϊ», ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στις 10 Ιουνίου.

Έπαιξε 25 χρόνια στους Red Wings του Ντιτρόιτ με πλήθος διακρίσεων, ενώ αποχώρησε από την ενεργό δράση, σε ηλικία 52 ετών!

 

Ο αιώνιος Χαβελάνζε

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενούνται στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, πεθαίνει στις 16 Αυγούστου ο Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβελάνζε, σε ηλικία 100 ετών. Διετέλεσε πρόεδρος της FIFA από το 1974 μέχρι το 1988 και επί των ημερών του το Μουντιάλ «άνοιξε νέους ορίζοντες» καθώς ανατέθηκε στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ.

 

Ο μεγάλος του γκολφ

Ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ιστορία του γκολφ, ο Αμερικανός Άρνολντ Πάλμερ, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο εκλιπών είχε τόσο μεγάλη δημοφιλία, που δημιούργησε μία λεγεώνα θαυμαστών, γνωστούς ως «ο στρατός του Άρνι» και βοήθησε στην άνοδο της δημοτικότητας του παιχνιδιού καθώς η τηλεόραση ενηλικιωνόταν. Κατέκτησε επτά τουρνουά Γκραν Σλαμ, μεταξύ του 1958 και του 1964 και συνολικά 92 τίτλους.

 

Ο αρχηγός της Σελεσάο

Σε ηλικία 72 ετών και από καρδιακή προσβολή πεθαίνει στις 25 Οκτωβρίου ο παλιός αρχηγός της «σελεσάο», Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, ο οποίος ήταν μέλος της θρυλικής Εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

Μαζί με τους Πελέ, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ριβελίνο κατέκτησαν τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της Βραζιλίας στο Μεξικό, αφού στον τελικό επικράτησαν 4-1 της Ιταλίας. Ο Κάρλος Αλμπέρτο ήταν ο παίκτης που «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του σε αυτό τον τελικό, με ένα εξαιρετικό σουτ μετά από μεταβίβαση του Πελέ.

 

Ο διάδοχος του Πελέ

Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που ανέδειξε το αφρικανικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα η Ακτή Ελεφαντοστού, ο Λοράν Ποκού, απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών, μετά από πολυετή ασθένεια στις 26 Νοεμβρίου.

Ο Ποκού, που χρίσθηκε 80 φορές διεθνής, έκανε σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Γαλλίας και κυρίως με τη Ρεν, καθώς σε 82 συμμετοχές (1974-77 και 1978-79) σημείωσε 52 τέρματα. Στο μεσοδιάστημα αγωνίσθηκε στη Νανσί (10 αγώνες-3 γκολ), ενώ επί σειρά ετών διατηρούσε το ρεκόρ παραγωγικότητας στο Κόπα Άφρικα με 14 γκολ στις διοργανώσεις του 1968 και του 1970. Το 2008 τον ξεπέρασε ο Σαμουέλ Ετό (16 γκολ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 1972 ο Πελέ είχε δηλώσει: «Βρήκα τον διάδοχό μου. Ονομάζεται Λοράν Ποκού. Απλά δεν είναι Βραζιλιάνος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα