Αλλαγή του Συντάγματος προανήγγειλε η πρόεδρος της Χιλής

Σε αλλαγή του Συντάγματος προχωρά η πρόεδρος της Χιλής. Πιο συγκεκριμένα,  η Μισέλ Μπατσελέτ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης  ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η σύνταξη ενός νέου Συντάγματος το οποίο θα αντικαταστήσει εκείνο που τέθηκε σε εφαρμογή κατά την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε μία συνταγματική μεταρρύθμιση (…) η οποία θα πρέπει να καταλήξει σε έναν νέο θεμελιώδη Χάρτη πλήρως δημοκρατικό και υπέρ των πολιτών», δήλωσε η Μπατσελέτ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η αλλαγή του Συντάγματος περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της σοσιαλίστριας Μισέλ Μπατσελέτ η οποία επανεξελέγη τον Δεκέμβριο του 2013 έπειτα μία πρώτη θητεία μεταξύ των ετών 2006 και 2010.

Η πρόεδρος έχει θέσει ως στόχο της να μεταρρυθμίσει πλήρως τη χιλιανή κοινωνία, μεταξύ των οποίων την εργασιακή νομοθεσία, αποκαθιστώντας κυρίως το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και την εκπαίδευση, το άνισο μοντέλο τής κατά 100% ιδιωτικοποίησης της οποίας είναι μία άμεση κληρονομιά της δικτατορίας.

Το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και θα αντικαταστήσει ένα κείμενο που δεν υπέστη καμία τροποποίηση σε 25 χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία τον Μάρτιο του 1990 όμως παρέμεινε επικεφαλής του στρατού έως το 1998, απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 91 ετών χωρίς να δικαστεί για τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος στη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 28.000 βασανίστηκαν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα