ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ: Ψάχνει για στηρίγματα, θα τα βρει;

Ως γνωστόν, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και γενικότερα ο Όμιλος Μυτιληναίου προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί η ΔΕΗ αρνιόταν να συνεχίσει να προμηθεύει από 1/1/2014 ρεύμα στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στην τιμή που είχε καθορίσει η περίφημη διαιτησία της ΡΑΕ, τιμή η οποία καταφανώς ήταν κάτω του κόστους της.

Η κίνηση αυτή της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ήρθε αφού εν τω μεταξύ έχασε το «αποκούμπι» της ΡΑΕ που διέθετε μέχρι τότε, «αποκούμπι» που ξεγυμνώθηκε με την παράνομη διαιτητική απόφαση και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν για τα κουμπαριλίκια και την έλλειψη αμεροληψίας των διαιτητών. Με άλλα λόγια, η κίνηση αυτή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια απέλπιδα προσπάθεια της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ να συνεχίσει να προμηθεύεται ρεύμα κάτω του κόστους, προσπαθώντας να μπερδέψει αυτή την φορά μια άλλη δημόσια αρχή.

Όμως, όπως λέγαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, η απόφαση της πρόσφατης Γ.Σ. της ΔΕΗ «ξεγύμνωσε» την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ στο θέμα της τιμής προμήθειας ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο εξάντλησε κάθε περιθώριο και καθόρισε τιμή ρεύματος για καταναλωτικό προφίλ σαν της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της τάξης των 47,5 €/MWh, τη στιγμή που η διαιτησία της ΡΑΕ είχε καθορίσει την τιμή αντίστοιχα στα 36,6 €/MWh. Τι σημαίνει αυτό σε απλά μαθηματικά; Ότι η ΔΕΗ όχι μόνο δεν καταχράται της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά στο πλαίσιο της σχέσης της με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, αλλά αντίθετα ζημιώθηκε από την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ με τουλάχιστον 95.000.000 ευρώ.

Προφανώς, επομένως, μετά από τις παραπάνω εξελίξεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα βάλει στο αρχείο την καταγγελία της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Θα λέγαμε όμως ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3959/2011, κλπ.) η Επιτροπή επεμβαίνει, ακόμα και αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώνει παραβιάσεις σε θέματα ανταγωνισμού και εφαρμόζει τις διατάξεις των Άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει λοιπόν να επέμβει και στην συγκεκριμένη περίπτωση για να παρεμποδίσει την πώληση ρεύματος σε τιμή κάτω του κόστους (κατά το παρελθόν αλλά και στο μέλλον), ασχέτως αν η τιμή αυτή προέκυψε από κάποια υπουργική απόφαση ή από απόφαση των μετόχων πλειοψηφίας της ΔΕΗ. Η ουσία είναι ότι σε θέματα ανταγωνισμού στην Ελλάδα ισχύουν οι ίδιοι νομικοί κανόνες όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, απαγορεύεται η πώληση σε τιμές κάτω του κόστους και οι Βρυξέλλες έχουν πάρει κατά το παρελθόν επανειλημμένα θέση επί του θέματος.

Το τι θα πράξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ξέρουμε, όμως, ότι ο πρόεδρός της Δημήτρης Κυριτσάκης, ανώτατος δικαστικός, μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει αφορμή να του «κρεμάσουν κουδούνια». Και λόγω ηλικίας κρίνεται μάλλον απίθανο να ολιγωρήσει ενώπιον μιας απόφασης σύμφωνης με τους διεθνείς κανονισμούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα