«Ανάκριση» Βενιζέλου στη Βουλή

Την θέση της χώρας για καθαρή, απερίφραστη και σταθερή καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως ουδέποτε αναφέρθηκε σε στρατιωτική επέμβαση και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ζητεί ειρηνευτική διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αντίστοιχο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Κατά την ενημέρωση που παρείχε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Βενιζέλος απάντησε στην έντονη κριτική που δέχθηκε από τις άλλες πτέρυγες ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα ταυτίστηκε με τις δυνάμεις εκείνες, που εξήγγειλαν επιθετικές πρωτοβουλίες, αγνοώντας την παγκόσμια ανησυχία για τις μονόπλευρες αξιολογήσεις τους – και σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «παιδαριωδώς παραποιημένη» ανάγνωση των δηλώσεών του.

Ταυτοχρόνως αφού αναφέρθηκε στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε με έμφαση την ανάγκη «να είμαστε στο διεθνές ρεύμα και να μην αφήνουμε κενά στον περιφερειακό σχεδιασμό, καθώς ενισχύεται διεθνώς ο ρόλος άλλων χωρών στην περιοχή μας».

Επικαλούμενος δε την στάση της Τουρκίας είπε πως αναπτύσσει πολύ έντονη διπλωματική δραστηριότητα, έχει ταχθεί υπέρ της συριακής αντιπολίτευσης και ήταν μία επισπεύδουσα χώρα, απ’ τις 21 Αυγούστου έως σήμερα, για την ανάγκη να ληφθούν στρατιωτικού χαρακτήρα δράσεις, στο πλαίσιο του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ. Ξαναβρίσκεται μέσα στο κεντρικό ρεύμα της διεθνούς κοινότητας και σίγουρα σε εκείνο των χωρών του δυτικού κόσμου.

Αντιπαράβαλλε μάλιστα την στάση της Ελλάδας η οποία λέει πως θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ως κράτος – μέλος του ΟΗΕ, ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να αγνοεί τις υποχρεώσεις μας από διμερείς συμβάσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα