«Αναγκαίες οι βιώσιμες μεταρρυθμίσεις»

Για μια οικονομία που βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας  στο χαιρετισμό του στην παρουσίαση της Έκθεσης για τη Μετάβαση 2016-17 της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ακόμα την ανάγκη για βιώσιμες μεταρρυθμίσεις.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε αρχικά  πως “είναι λοιπόν πιο επίκαιρο από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη συνέχεια για να μείνει η Ελλάδα στο δρόμο ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, να διασφαλίζουν επίσης την κοινωνική συνοχή”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. “Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πολιτικά βιώσιμες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε εξάλλου την ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, “κάτι που καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά, για πρώτη φορά από το 2014”.

Ο διοικητής της ΤτΤ έκανε λόγο για “σημαντικά επιτεύγματα” των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2010 επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι την περίοδο 2013-16, το πρωτογενές έλλειμμα εξαλείφθηκε και, για πρώτη φορά από το 2001, καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.

Σημείωσε επίσης ότι η βελτίωση στο “διαρθρωτικό” πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά παραπάνω από 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2009-2016 σημαίνει πως, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του οικονομικού κύκλου, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα.

Επισήμανε ακόμα την ανάκτηση της μεγάλης σωρευτικής απώλειας στην ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας έναντι των εμπορικών μας εταίρων τη περίοδο 2000-2009, καθώς και την εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το οποίο είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το 2008.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγές, σημειώνοντας την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών από το 19% του ΑΕΠ το 2009 στο 32% σήμερα, καθώς και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην αγορά εργασίας, αλλά και στις αγορές προϊόντων και τη δημόσια διοίκηση.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι έχει σταματήσει και μάλιστα υποχώρησε ελαφρώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά από το 2014.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα