Αναζωπύρωση της έχθρας

Στη Μαδρίτη μεταφέρεται ο “εμφύλιος” της Νέας Δημοκρατίας, καθώς για πρώτη φορά η αντιοπροσωπεία της “γαλάζιας παράταξης” στο συνέδριο του ΕΛΚ θα είναι πολυπληθής μεν, αλλά όχι σε αρραγές μέτωπο δε. Κι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο καθένας θα φτάσει στην πρωτεύουσα της Ισπανίας με διαφορετική πτήση, ενώ μόνο οι Σαμαράς, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης θα συνταξιδεύσουν. Οι υπόλοιποι προτιμούν το καλύτερα μακριά κι αγαπημένοι.
Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Κι αυτό διότι ο Μεϊμαράκης είχε προτείνει τη Ντόρα Μπακογιάννη για αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, όμως τελικά η υποψηφιότητα αποσύρθηκε και γι’ αυτό οι συνεργάτες της βουλευτού της Α΄ Αθήνας κατηγορούν πως κινήθηκε παρασκηνιακά ο Αντώνης Σαμαράς. Η πρώην υπουργός θεωρεί υπεύθυνο, σύμφωνα με τις διαρροές που υπάρχουν από στενούς της πολιτικούς φίλους, τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τα ίδια πρόσωπα, έκανε τα… αδύνατα-δυνατά ώστε να μπλοκάρει την υποψηφιότητά της. «Αστειότητες», «παραμύθια» και «γελοίες θεωρίες συνωμοσίας που δεν στέκουν» απαντάνε από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά και επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο πρώην Πρωθυπουργός επικοινώνησε με δεκάδες εκλέκτορες-συνέδρους για να μποϋκοτάρει την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάνη.
Αναζωπυρώθηκε η έχθρα
Από την άλλη πλευρά, από το στρατόπεδο της πρώην υπουργού, εκπέμπεται το μήνυμα ότι υπονομεύθηκε μια υποψηφιότητα που θα βοηθούσε, όχι μόνο τη Ν.Δ. αλλά και τη χώρα. «Χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία για όλους» λένε και αναδύεται εμφυλιοπολεμικό άρωμα για τον Αντ. Σαμαρά, τον οποίο επίσης κατηγορούν ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Απόστολο Τζιτζικώστα και σε ένα βαθμό τον Άδωνι Γεωργιάδη. Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι με αυτή την ιστορία αναζωπυρώθηκε η έχθρα της Ντ. Μπακογιάννη με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ η σύγκρουση αυτή θα ρίξει βαριά τη σκιά της και στην εσωκομματική αναμέτρηση για την αρχηγία της Ν.Δ.
Η υπόθεση εκλογές στο ΕΛΚ για τις θέσεις των αντιπροέδρων όμως άνοιξε πολλά μέτωπα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Και αυτό διότι η πολιτική συμφωνία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την Ντ. Μπακογιάννη άφησε εκτός παιχνιδιού τον πρόεδρο της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη που ήθελε να είναι αυτός ο προτεινόμενος από το κόμμα για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Όμως, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είχε συμφωνήσει με την Ντ. Μπακογιάννη που θα τον στηρίξει και στις εσωκομματικές εκλογές, αντί για τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η πολιτική συμφωνία δεν άρεσε στον Μαν. Κεφαλογιάννη που όμως δεν μεταβάλλει τη στάση του έναντι του Βαγγ. Μεϊμαράκη, αν και είναι χολωμένος.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, Ντ. Μπακογιάννη και Βαγγ. Μεϊμαράκης αποφάσισαν να μην υπάρχει υποψηφιότητα από τη Ν.Δ. σταθμίζοντας και ότι το έδαφος για ελληνική εκλογή δεν είναι πρόσφορο αυτό το διάστημα. Και αυτό, διότι όπως έλεγαν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, για τις 10 θέσεις, υπήρχαν 13 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν εν ενεργεία επίτροποι.
Δυσφορία και στην Κύπρο
«Όλα είναι δυνατά» όμως για κάποιους άλλους, ενώ έξαλλοι είναι και στο Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς το κόμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, έμεινε χωρίς τη θέση του αντιπροέδρου. Και αυτό, διότι είχε συμφωνηθεί μόλις έμαθαν ότι ήθελε να είναι υποψήφια η Ντ. Μπακογιάννη, να μην θέσει υποψηφιότητα ο Νεοφύτου Αβέρωφ. Τελικά, η απόσυρση της Ντ. Μπακογιάννη χάλασε τα σχέδια των Κυπρίων και έμειναν να κοιτάζουν την Μάλτα να παίρνει τη θέση. Πάντως, ότι και να έγινε, η όλη ιστορία ζημίωσε τη Ν.Δ., η οποία τελευταία φορά που είχε τέτοια θέση στο ΕΛΚ ήταν το 2006, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος.
Βαρύ το κλίμα

Βαρύ κλίμα αναμένεται να αντιμετωπίσει η γαλάζια αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στη Μαδρίτη για το εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των Ευρωπαίων κεντροδεξιών επικρατεί, για άλλη μία φορά, ενόχληση για το ελληνικό αδελφό κόμμα. Ενόχληση που, βέβαια, δεν φτάνει στα επίπεδα της «αντιμνημονιακής» περιόδου Σαμαρά αλλά, πάντως, διαμορφώνει ένα εξαιρετικά δύσκολο τοπίο για την όποια ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Βερολίνο και Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένοι για τη στάση της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο της Παρασκευής αλλά και για τους υψηλούς τόνους προς την κυβέρνηση Τσίπρα, που αποτελεί το νέο protege του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Άλλωστε, η έγκριση προς τον Πρωθυπουργό για τη διεξαγωγή εκλογών δόθηκε με το δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αλλά και δευτερευόντως Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είναι σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και άρα, κατά τους Ευρωπαίους, θα πρέπει να στηρίξουν και τα προαπαιτούμενα. Το σχέδιο, ωστόσο, δεν προχωρά, αποτέλεσμα τόσο των εσωκομματικών εξελίξεων στη Ν.Δ. όσο και της στάσης του Αλέξη Τσίπρα που έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα