Αναλαμβάνουν δράση οι αρχηγοί

Προσπάθεια να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από τον κυκεώνα των αντιδράσεων σχετικά με το γάλα και τις άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, καταβάλλει το Μαξίμου. Όμως την ίδια ώρα αντί να ηρεμούν οι «υποψήφιοι αντάρτες» η κατάσταση χειροτερεύει, καθώς η ασυνεννοησία ακόμη και μεταξύ υπουργών δημιουργεί νέα δεδομένα.

Έτσι οι Σαμαράς και Βενιζέλος μέσω της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων ελπίζουν ότι τελικά θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Κι αυτό διότι έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και για τον Κωστή Χατζηδάκη.

Μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη ο πονοκέφαλος είναι διπλός: αφ’ ενός οι περισσότεροι βουλευτές που δηλώνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη οι διατάξεις για περαιτέρω άνοιγμα στον κλάδο των ταξί συζητήθηκαν μόνο μεταξύ των εκπροσώπων των αυτοκινητιστών και του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη («στα κρυφά») και συμφωνήθηκε να μην προωθεί κάτι που θα θίγει τον κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε άγνοια για το θέμα, ενώ δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατακεραύνωσαν τον υπουργό Ανάπτυξης στα social media. Ο μεν εκπρόσωπος Τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε ότι «μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί δεν υπάρχουν» την ώρα που ο Θάνος Μωραΐτης έλεγε πως «ζυγίζουν κοινωνικές ομάδες και μετράνε “κεφάλια και ψηφαλάκια” κάτι που συνιστά επιτομή του πελατειακού κράτους».

Την ίδια ώρα, στο ζήτημα του γάλακτος επικρατεί αναταραχή με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να συντηρεί την απειλή της παραίτησής του από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η σχετική ρύθμιση δεν βελτιωθεί.

Τα σενάρια

Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν, πάντως, ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μοντέλο που έχει προσδιορίσει η τρόικα και να μην ξεφεύγουν από το συνολικό πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, και προκειμένου να μη διαταραχθεί η κυβερνητική λειτουργία, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη να επανεξεταστεί το ζήτημα – που τείνει να εξελιχθεί σε «καυτή» πατάτα – από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται διεργασίες στη βάση των συγκεκριμένων αντιδράσεων ώστε να βρεθεί μία λύση που από τη μία δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική κτηνοτροφία, και από την άλλη δεν θα στέκεται εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό και τα οφέλη που γεννούνται στους καταναλωτές. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν το γεγονός ότι άκριτη υιοθέτηση προτάσεων του ΟΟΣΑ σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ υπενθυμίζουν πως η περιβόητη εργαλειοθήκη δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε υπήρξε προαπαιτούμενο για τη συμφωνία με την τρόικα. Και αρκετές εξάλλου είναι οι φωνές που ζητούν το θέμα του φρέσκου γάλακτος και των άλλων ρυθμίσεων στην αγορά να έρθει ξεχωριστά στη Βουλή και όχι σε ένα νομοσχέδιο όπως σχεδιάζεται.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως αναγνωρίζουν το σύνθετο της διαδικασίας και τη βεβαρυμμένη ψυχολογία των βουλευτών από τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα, όμως στέλνουν το μήνυμα ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίξει κορώνα γράμματα τις θυσίες των πολιτών, όταν μάλιστα το μέρισμα των 525 εκ. ευρώ είναι έτοιμο να επιστρέψει στην κοινωνία.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα