Αναλύει το σχέδιο του στις ΗΠΑ ο Κυριάκος

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο Πέμπτη θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη σχολή Φλέτσερ του πανεπιστημίου Ταφτς, σε μία εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα Καραμανλή στην Βοστώνη.
Την εκδήλωση που γίνεται στον απόηχο και της νέας συνάντησης στην Τήνο του Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «έτρεξε» ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα που έχει μια πολύ καλή χημεία με τον Κυρ. Μητσοτάκη και ήταν αυτός που απέτρεψε το Πανεπιστήμιο να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου ήταν να κληθεί ο Αντώνης Σαμαράς το 2015, αλλά λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ακυρώθηκε η εκδήλωση και μετά θεώρησαν σκόπιμο να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αφού είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η σκέψη για την πρόσκληση είχε γίνει πριν ένα χρόνο, ενώ είχε φουντώσει η παρασκηνιακή συζήτηση για το φλερτ των «καραμανλικών» με τον Αλ. Τσίπρα που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια και κεντρική ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος στο Μέγαρο Μουσικής για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Για λόγους και εσωκομματικής ενότητας, ο Κυρ. Μητσοτάκης επελέγη κατόπιν πρότασης του Κ. Καραμανλή (βουλευτή Σερρών) και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος και του Εποπτικού Συμβουλίου της Σχολής Fletcher, να είναι ο κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο της Βοστώνης.
Εκεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία ενός σημαντικού τμήματος της ακαδημαϊκής ελίτ των ΗΠΑ και πολιτικών και οικονομικών παραγόντων θα παρουσιάσει την πρότασή του για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και θα εξηγήσει κατά πόσο και με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να κάνει ένα «come back» σε όλα τα επίπεδα.
Η εκδήλωση θεωρείται και μια καλή ευκαιρία για την κεντροδεξιά με τη σημερινή της ηγεσία, όπως λένε και οι καραμανλικοί, να δείξει σε διεθνές ακροατήριο και ειδικά στις ΗΠΑ, ότι αυτή αποτελεί τη βασική παράταξη που εκφράζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενθυμούμενη ουσιαστικά και τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, το όνομα του οποίου έχει η έδρα στο Fletcher.
Ηχηρά ονόματα
Στη Βοστώνη θα βρεθούν, εκτός από τον βουλευτή Σερρών (ξάδελφο του πρώην Πρωθυπουργού) βασικοί εκφραστές του καραμανλισμού, όπως ο πρώην υπουργός και επί χρόνια πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη (πρώην υπουργός) που διατηρεί πλέον στενή σχέση με την οικογένεια Καραμανλή, αλλά και ο άλλοτε πανίσχυρος «τσάρος» και υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, ο καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, που διατηρεί έδρα στη Σχολή Fletcher.

Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν κληθεί και θα μιλήσουν πρόσωπα που διαδραματίζουν με τον τρόπο τους ρόλο στα δημόσια πράγματα και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όπως ο Τζέημς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τον οποίο λέγεται εάν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Παρόντες θα είναι ο Τσαρλς Νταλάρα πρώην επικεφαλής του IIF, ο Τζον Λίπσκι αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ αλλά και ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Από την κυβέρνηση θα παραβρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης . Επίσης, παρόντες θα είναι ο καθηγητής Κώστας Λάβδας (διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στην Σχολή Fletcher), ο Δημήτρης Καιρίδης (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος) και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Harvard (Kennedy School of Government) όπου την εκδήλωση οργάνωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς που έχει κεντρικό ρόλο στο επιτελείο της Χ. Κλίντον και αναμένεται να αναλάβει, εάν κερδίσει τις εκλογές, κεντρική θέση στη νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών.
Ο Αυγενάκης
Τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015, την περίοδο δηλαδή που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης, επανέλαβε ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Νομίζω ότι έγινε κατανοητό μετά την ομιλία του προέδρου μας προχθές το βράδυ, αυτή η πρόταση παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Και συμπλήρωσε: «Δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα αμελήσουμε, θα διαγράψουμε, θα ξεχάσουμε πραγματικές ευθύνες ανθρώπων που μέσα από την πλάκα που έκαναν και μέσα από την εξουσία που κάποιοι, ακόμη πιο επικίνδυνοι, τους έδωσαν, βλέπε πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή ο κ. Τσίπρας, έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση».
Στο ερώτημα αν η ΝΔ θα αναζητήσει πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Επειδή συζητούμε για μία συγκεκριμένη περίοδο που έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, δηλαδή έχουμε τρίτο μνημόνιο με 9 δισ. , έχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην ουσία μία απώλεια από πακτωλό χρημάτων, δεν φεύγει από πουθενά αλλού, φεύγει από τις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε τη μεταβίβαση της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια σε ένα υπερταμείο, όλα αυτά δεν είναι μικρά, αμελητέα λαθάκια. Είναι μεγάλα λάθη με μεγάλο κόστος που μεταφέρεται όλο αυτό στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Ε, δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε».
Στο ερώτημα αν με όσα είπε εννοεί ότι εκτός από πολιτικές θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες ο κ. Αυγενάκης απάντησε: «Νομίζω ότι εγώ είμαι σαφής στην απάντησή μου. Είμαι απολύτως σαφής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα