Αναπροσαρμογή των πλάνων

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, ταυτόχρονα όμως επιτρέπει στον αρχηγό της ΝΔ να αναπροσαρμόσει τα σχέδια του σε ότι αφορά το εσωκομματικό μέτωπο. Η αναβολή της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνει το δικαίωμα στον Αντώνη Σαμαρά να κερδίσει πολιτικό χρόνο ακόμη και να αιφνιδιάσει τους διαφωνούντες.
Προ το παρών ο πρόεδρος της ΝΔ κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα σε ότι αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα η αδιαλλαξία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Ήδη στην Συγγρού έχουν πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις με οικονομικούς συνεργάτες μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Παράλληλα ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε επικοινωνία με οικονομικούς παράγοντες εντός κι εκτός χώρας, προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα.
Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνον δύο επιλογές, την πλήρη ανατροπή των όσων έλεγε και τη συμφωνία με τους εταίρους ή τη ρήξη και την εθνική περιπέτεια.
Τα εσωκομματικά
Λόγω των εξελίξεων στην διαπραγμάτευση τα εσωκομματικά περνούν προς το παρών σε δεύτερη μοίρα. Η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του δίνει ένα επιπλέον ατού, καθώς οι διαφωνούντες αναγκάζονται να πειθαρχήσουν. Δυνατό χαρτί για τον κ. Σαμαρά θα είναι η διαχείριση των κοινοβουλευτικών δεδομένων ήδη από τις πρώτες ημέρες. Η προειδοποίηση Τσίπρα ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς θα έρθει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, έχει ως στόχο να στριμώξει τη ΝΔ που όμως είναι σε πλεονεκτική θέση καθώς ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε «όχι» σε όλα…
Αλλά και με την Προεδρική εκλογή στη Συγγρού αισθάνονται δικαιωμένοι καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Τσίπρας έπαιξε με το θεσμό μικροκομματικά παιχνίδια τακτικής με κινήσεις αμφιβόλου πολιτικού αποτελέσματος επιχειρώντας να εμφανιστεί συναινετικός.
Στη ΝΔ αποφάσισαν να ψηφίσουν υπέρ του Παυλόπουλου, αλλά στο επιτελείο του Σαμαρά δεν είναι και ενθουσιασμένοι. Η ανακοίνωση της ΝΔ, όπου προβάλλονται τα προσόντα του Σταύρου Δήμα, που είχε προτείνει η ΝΔ το Δεκέμβριο, είναι χαρακτηριστική του κλίματος. Ο κ. Σαμαράς δεν είχε άλλη επιλογή, την ίδια στιγμή που η καραμανλική πτέρυγα, κατά πληροφορίες, τοποθετούσε ένα ακόμη στέλεχός της σε ανώτατο αξίωμα κάνοντας πολλούς εκ των, αυτοαποκαλούμενων, ως καραμανλικών (μεταξύ τους και κάποιοι έντονοι επικριτές του Προέδρου της ΝΔ) να πανηγυρίζουν…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα