Αντίδοτο η Mέρκελ στη… ναυτία από την «Μπαλτακιάδα»

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι το αντίδοτο που αναζητά το Μαξίμου για να συνέλθει από το θέμα Μπαλτάκου. Η επίσκεψη της καγκελαρίου την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου στην Αθήνα ίσως δώσει το έναυσμα για την επικοινωνιακή αντεπίθεση που σχεδίαζε το Μαξίμου και που λόγω της δημοσιοποίησης της υποκλαπείσας συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη κατέστη ανενεργή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως μάλιστα τόνιζαν Γερμανοί οικονομικοί παράγοντες, η επίσκεψη της Μέρκελ έρχεται να επιβεβαιώσει τη «στροφή» του Βερολίνου και των άλλων εταίρων στο πεδίο της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Το Βερολίνο επιβεβαίωσε την επίσκεψη, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα και τους στόχους του ταξιδιού.

Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, η νέα αυτή επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα έρχεται να υπογραμμίσει την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να προσφέρει πολιτική στήριξη στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι από την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης και πως κερδίζει το στοίχημα της αξιοπιστίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην προσπάθεια της Αθήνας να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ θα απευθυνθεί και πάλι στους Έλληνες για να τους διαβεβαιώσει ότι οι θυσίες τους έχουν αντίκρισμα και ότι ήταν αναγκαίες προκειμένου η χώρα τους να ανακάμψει.

Βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς, στην προσπάθειά του να «απεγκλωβιστεί» η κυβέρνηση από το θέμα Μπαλτάκου, θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει μία δήλωση της ισχυρής κυρίας της Ευρώπης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μία καλή κουβέντα, ή το σημαντικότερο μία λεπτομερής αναφορά για το πότε θα συζητηθεί και υπό ποιους όρους θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να εορτάσει νωρίτερα την ανάσταση.

Εξάλλου, αυτό υποστηρίζουν και τα γερμανικά ΜΜΕ που τονίζουν ότι, μετά τις 23 Απριλίου και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat, θα υπάρξει μια ισχυρή γερμανική δήλωση στην κατεύθυνση αυτή. Απλά στο Μαξίμου ελπίζουν ότι η Μέρκελ θα κάνει την αρχή την επόμενη Παρασκευή.

Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι τις ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του «ελληνικού ζητήματος». Μια επιτυχής έξοδος της Αθήνας στις αγορές με ένα επιτόκιο κάτω από το 5%, σε συνάρτηση με μια ισχυρή δήλωση στήριξης του Βερολίνου θα δημιουργήσουν ευνοϊκά δεδομένα για την κυβέρνηση Σαμαρά ενόψει των ευρωεκλογών και «υπό την δαμόκλειο σπάθη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών» εκτιμούν αναλυτές.

 Πολιτικός σάλος

Όπως είναι φυσικό, το θέμα Μπαλτάκου προκάλεσε πολιτικό σάλο και η παραίτηση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου στάθηκε προς ώρας τουλάχιστον ικανή να σβήσει τη φωτιά. Κι αυτό διότι η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στο να ζητά τις παραιτήσεις του Νίκου Δένδια και του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ απέστειλε αίτημα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ταυτόχρονα η Χρυσή Αυγή απειλεί με νέα βίντεο και υποκλαπείσες συνομιλίες, θέλοντας να περάσει ότι διώκεται αδίκως.

Ακόμη και μεταξύ των συμμάχων, όμως, στην κυβέρνηση το βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη δημιούργησε ρήξη, με πολλά στελέχη να προβαίνουν σε ακραίες δηλώσεις. Όπως λ.χ. ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά», ο οποίος λίγο πριν από τη χθεσινή συνάντηση των Σαμαρά-Βενιζέλου δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση με Μπαλτάκους. Ποιος δημοκράτης άνθρωπος μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση με Μπαλτάκους;». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος ζήτησε να μη συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης, υποδεικνύοντάς τον ως «ακροδεξιό σταγονίδιο».

Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά το «όχι» στο άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του πολυνομοσχεδίου, με έγγραφη δήλωσή του υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση. Κύκλοι τού πρώην πρωθυπουργού, μιλώντας με δημοσιογράφους, δεν απέκλειαν το γεγονός να άρει μονομερώς την στήριξη του στην κυβέρνηση πριν από το Πάσχα ο Γ. Παπανδρέου. Και βέβαια το ερωτηματικό που τίθεται είναι εάν τον πρώην πρωθυπουργό τον ακολουθήσουν και κάποιοι άλλοι από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τυγχάνουν προνομιακοί συνομιλητές του.

Αλλαγή ατζέντας

Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν αναμφίβολα είναι εις βάρος του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο υπολόγιζε πολύ στα επικοινωνιακά οφέλη από την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης, αλλά και την έξοδο στις αγορές.

Έτσι, στη χθεσινή συνάντηση οι Σαμαράς-Βενιζέλος εξέτασαν τους τρόπους που θα απεγκλωβιστεί από την υπόθεση Μπαλτάκου η κυβέρνηση και θα ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δόθηκε η εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα (μετείχε στη σύσκεψη) να βγει σύντομα η χώρα στις αγορές, που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο πως αυτό θα συμβεί την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου, ημέρα που θα βρίσκεται στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος συμφώνησαν να δώσουν την μάχη στη Βουλή, όπου ο Αντ. Σαμαράς θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αντεπίθεσης μετά τη συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε μηνύματα τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στον Γ. Παπανδρέου. «Κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει πως «ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι αυτός του προοδευτικού πόλου και είναι πολύ σημαντικός για την εθνική στρατηγική». Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει: «Εγγυόμαστε πλήρως την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας», και χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις υιοθετούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Γ. Παπανδρέου, ο Βενιζέλος τόνισε ότι «με τα κόμματα που συνεργαζόμαστε έχουμε διαφορές αξιακές, ιδεολογικές, ιστορικές», όμως «τον Νοέμβριο του 2011 το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί κυβερνητικά όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα και με τον ΛΑΟΣ. Άρα όταν κάνεις μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και εθνικής ενότητας δεν κοιτάς τις παραδοσιακές πολιτικές διαφορές, κοιτάς το εθνικό καθήκον και την επιτακτική ανάγκη να σταθεί η χώρα όρθια», υπογράμμισε.

Νέες απειλές της Χ.Α.

Το χειρότερο στην υπόθεση Μπαλτάκου είναι ότι το πολιτικό κλίμα εισέρχεται σε φάση περιδίνησης μετά τις εκ νέου απειλές ενός άλλου υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, του Ηλία Παναγιώταρου, ότι «θα ακολουθήσουν και νέα βίντεο τύπου Μπαλτάκου», δίχως να ξεκαθαρίζει εάν θα πρωταγωνιστεί σε αυτά και πάλι ο πρώην πλέον γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ή κάποιοι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε νέες του δηλώσεις ο Ηλ. Κασιδιάρης υποστήριξε ότι έχει συνομιλίες με τον Νίκο Βούτση, ο οποίος παραδέχεται ότι είναι στημένη η υπόθεση, αλλά και τον Στάθη Παναγούλη, ο οποίος προσφέρθηκε να είναι μάρτυρας υπεράσπισης. Ο Στ. Παναγούλης το μόνο που είπε είναι ότι λέει ένα «γεια» με τον Κασδιάρη και τίποτα άλλο: «Όποιος μου πει γεια στη Βουλή, του λέω και εγώ», είπε συγκεκριμένα και αρνήθηκε ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης του πρότεινε να είναι μάρτυρας: «Ποτέ δεν μου ζήτησε να είμαι μάρτυρας. Και αν μου το ζητούσε, αν πίστευα ότι θα μπορούσα να πάω, θα πήγαινα, δεν δέχομαι ποτέ κομματικές πιέσεις», είπε συγκεκριμένα.

Για το ίδιο θέμα ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, διαψεύδει με δήλωσή του κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντηση ή συζήτηση με βουλευτή ή στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν είχα υπόψη μου να αναφερθώ στα του κ. Μπαλτάκου κ.λπ., και γιατί έχω καλυφθεί απολύτως από τους προλαλήσαντες συναδέλφους. Είμαι υποχρεωμένος όμως, επειδή από ένα μέσο ενημέρωσης ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής εδώ και μία ώρα είπε ότι έχει συνομιλήσει και με άλλους βουλευτές από όλους τους χώρους, μεταξύ των οποίων και με εμένα, για τα θέματα που τους απασχολούν, από του βήματος της Βουλής να διαψεύσω κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντηση ή συζήτηση με βουλευτή η στέλεχος της Χρυσής Αυγής και να πω ότι έχω προσωπικές απόψεις και που δημόσια έχω εκφράσει αλλά και συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες συμφωνώ και τις οποίες υπηρετώ στη Βουλή και στον δημόσιο χώρο. Τελεία ως προς αυτό το ζήτημα. Είμαι πάρα πολύ σαφής».

Απαντήσεις Σαμαρά

Μέσω του Κοινοβουλίου θα δώσει απάντηση στο θέμα Μπαλτάκου και Χ.Α. ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον αντιπρόεδρο, ότι πρέπει να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια το κυβερνητικό σχήμα εκεί θα προσπαθήσει να σταθεί στην ουσία της υπόθεσης, που είναι εάν είναι ποινικά κολάσιμες οι πράξεις της Χ.Α. και όχι τα όσα είπε ο Μπαλτάκος στον Κασιδιάρη στην υποκλαπείσα συνομιλία.

Πάντως, χθες ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θα κινηθεί στη Βουλή με τα όσα δήλωσε κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο των AHEPANs.

Ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ήθελα να τονίσω ορισμένα αυτονόητα πράγματα. Είμαι εκείνος ο οποίος πολέμησα εξαρχής τη Χρυσή Αυγή, σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο και δεν θα επιτρέψω ποτέ σε καμιά εγκληματική οργάνωση να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής μας ζωής. Ούτε θα επιτρέψω απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές σε οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος. Με την ίδια ακλόνητη πίστη η κυβέρνηση αυτή στηρίζει απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και όλοι όσοι ζητούν την παραίτηση των δύο υπουργών ταυτίζονται με τη Χρυσή Αυγή για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αλλά εμείς προχωράμε με την απαραίτητη ομοψυχία και την εξίσου απαραίτητη πολιτική σταθερότητα».

Τ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: «Έπρεπε να γνωρίζουμε τις σκέψεις τους»

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του ο Τάκης Μπαλτάκος υποστήριξε πως ήταν σε… αποστολή υπέρ της παράταξης και της πατρίδας με στόχο να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τη Χ.Α.

Παρ’ όλα αυτά σημείωσε πως γινόταν συχνά αποδέκτης αιτημάτων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν διέψευσε τις πιθανότητες να υπάρχουν και άλλα βίντεο. Τόνισε όμως πως σε κάθε συζήτηση δεν αναφερόταν σε τίποτε περισσότερο από τα όσα είχαν ήδη γραφεί και αυτό σε μια προσπάθεια να βγει από το κάδρο των διωκτών του ναζιστικού κόμματος, ώστε να μπορεί να αντλεί από αυτούς πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε: «Αποφάσισα να διαδραματίσω έναν συγκεκριμένο ρόλο για το καλό της παράταξης και της χώρας. Κάποιος έπρεπε να έχει επαφές με τον συγκεκριμένο χώρο. Τους έλεγα αυτά που θέλουν να ακούσουν για να κρατάω την επαφή. Έπρεπε να γνωρίζουμε σκέψεις και κινήσεις. Έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος να τους λέει όλα αυτά που ήθελαν να ακούσουν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να κρατήσει τη χώρα ζωντανή. Αλλά η Νέα Δημοκρατία είναι μια κεντροδεξιά παράταξη η οποία κινδυνεύει εδώ και χρόνια να χάσει τη δεξιά της θέση. Δεν γνώριζε ο κ. Σαμαράς τι έκανα. Δεν υπήρχε λόγος να το ξέρει. Η πλειάδα των συναντήσεων έγινε πριν τη δολοφονία Φύσσα. Για τη δολοφονία Φύσσα δεν έμαθα τίποτα γιατί δεν ρώτησα. Πολιτικά έμαθα πράγματα. Πολιτικές πρακτικές και πολιτικές στοχεύσεις έμαθα».

ΞΕΝΑ ΜΜΕ: «Βυθίζεται στο χάος η ελληνική κυβέρνηση»

Το θέμα Μπαλτάκου κυριάρχησε και στα διεθνή ΜΜΕ, κάποια εκ των οποίων άδραξαν την ευκαιρία και προσπάθησαν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τις ελληνικές επιτυχίες στην οικονομία ξεχνώντας «το ελληνικό θαύμα» για το οποίο μίλησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έτσι οι «Financial Times» έγραψαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση βυθίζεται στο χάος», αναφερόμενοι στην υπόθεση του Τάκη Μπαλτάκου. «Ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των γεγονότων», επισημαίνουν οι «FT», οι οποίοι εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή πιθανόν να κοστίσει πολιτικά στη Ν.Δ., η οποία θα χάσει ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών, μια και «αποκαλύπτονται οι σχέσεις του ακροδεξιού τομέα τής Ν.Δ. που εκπροσωπείται από τον Μπαλτάκο με τη Χρυσή Αυγή».

Για δυνητικά σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά κάνουν λόγο και οι «New York Times». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παραιτήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου φαίνεται να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για επιρροή στις έρευνες της Δικαιοσύνης, προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

«Το περιστατικό φέρνει σε δύσκολη θέση την κλονισμένη κυβερνητική συμμαχία του Σαμαρά, η οποία διαθέτει ισχνή πλειοψηφία και δέχεται πιέσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου από το αριστερό κόμμα του Σύριζα που αντιτίθεται στη λιτότητα», σχολιάζει με τη σειρά της και η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα