Ανυπεράσπιστα ζώα και δίποδα κτήνη!

 Στα Στύρα Ευβοίας ταβερνιάρης έλιωσε το κεφάλι κουταβιού με μια καρέκλα. Στο Μεσοχώρι Τρικάλων άλλος «κύριος» έσερνε από το λουρί στην άσφαλτο ετοιμόγεννη σκύλα, με αποκρουστικά αποτελέσματα. Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα κακοποίησης ζώων, τα οποία έχουν βρει το φως τής δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 Του Γιάννη Συμεωνίδη

Τελικά, τι συμβαίνει; Η οικονομική κρίση μάς έχει οδηγήσει σε ξεσπάσματα επιθετικότητας ακόμα και στα ζώα; Ή, μήπως, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ευκολότερο να πληροφορούμαστε περιστατικά βίας ανά τη χώρα, τα οποία παλαιότερα δεν γίνονταν ευρέως γνωστά;

Με τους Ν. 4035/2012 και 4235/2014 οι διοικητικές, αλλά και ποινικές ποινές είναι πλέον βαριές. Για παράδειγμα, θεωρείται παθητική κακοποίηση να έχεις δεμένο ένα ζώο στον καυτό ήλιο ή στη βροχή. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, εκδόθηκε στις Σέρρες δικαστική απόφαση-σταθμός, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή και 5.000 ευρώ πρόστιμο άνθρωπος(;) ο οποίος έσερνε σκύλο επί ώρες από τη μηχανή του μέχρι να τον σταματήσουν κάποιοι νεαροί.

Η κακοποίηση, πάντως, δεν περιορίζεται στους ξυλοδαρμούς, στις θανατώσεις ή ακόμα και στην κτηνοβασία, αλλά αφορά και πιο «καθημερινές» καταστάσεις. Πολλοί, για παράδειγμα, εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους όταν πηγαίνουν διακοπές ή δεν τα ταΐζουν σωστά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, πως ο νόμος είναι πλέον πολύ αυστηρότερος από όσο στο παρελθόν, όταν η θανάτωση κάποιου οικόσιτου ζώου θεωρείτο «απλή» φθορά ξένης ιδιοκτησίας! Οι νόμοι, όμως, δεν εφαρμόζονται πάντοτε και αυτό είναι φανερότερο στις περιπτώσεις των ζώων στα τσίρκο, όπου το θέαμα συνδυάζεται με την κακομεταχείρισή τους. Κάποιοι, μάλιστα, περιμένουν πώς και πώς να συλληφθεί ο «Σήφης» ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο ώστε να τα κονομήσουν κι από αυτό το ερπετό…

«Έχουν πέραση οι υιοθεσίες αδέσποτων»

Η Λώρα Βερροιοπούλου είναι πρόεδρος της Φιλοζωικής Ένωσης Προστασίας Αδέσποτων δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού από το 1994. Μιλώντας στην «Α», υποστηρίζει πως η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι πριν από μια 20ετία: «Στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίζουμε τραγικά περιστατικά. Οι φόλες, για παράδειγμα, στους σκύλους και στις γάτες έχουν μειωθεί αισθητώς, χάρη στη βοήθεια και της αστυνομίας. Κατά καιρούς, πάντως, έχουμε δεχθεί καταγγελίες για κλωτσιές και λοιπά χτυπήματα. Ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος, παίρνει περισσότερα αδέσποτα. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σκυλιά, αλλά “κανονικό” αδέσποτο έχω να δω πάνω από ένα χρόνο.

Η εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων, πάντως, είναι σοβαρό πρόβλημα γιατί τους είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν στη νέα τους κατάσταση όταν είχαν συνηθίσει να τα βρίσκουν όλα έτοιμα. Το ευχάριστο, πάντως, είναι πως έχουν πέραση οι υιοθεσίες αδέσποτων».

Η κα Βερροιοπούλου, εξάλλου, εφιστά την προσοχή στα πολλά σκυλιά που ναι μεν διαθέτουν μικροτσίπ (η ηλεκτρονική τους ταυτότητα), αλλά δεν είναι καταχωρημένα ούτε στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, όπως ήταν υποχρεωτικό μέχρι την εφαρμογή τού νέου νόμου, ούτε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο δεν έχει δημιουργηθεί καν το προβλεπόμενο από τον νέο νόμο μητρώο.

Ελάχιστοι, αν όχι κανένας, δήμοι επίσης δεν έχουν προχωρήσει στη θέσπιση ειδικών «δημοτολογίων» για τα κατοικίδια εντός των ορίων ευθύνης τους ούτε και στη δημιουργία καταφυγίων για τα αδέσποτα, όπως πάλι προβλέπεται από τον Ν. 4235/2014.

«Τις περισσότερες φορές δεν μαθαίνουμε τους φταίχτες»

Από την πλευρά της, η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, υποστηρίζει στην «Α» πως οι πολλές «ζωοφιλικές» ιστοσελίδες που έχουν κατασκευαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και η επιτυχία των «social media», μαζί με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών, έχουν προκαλέσει την αίσθηση πως τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας σε βάρος ζώων έχουν αυξηθεί απότομα: «Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σημαντική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ιδίως μετά το μνημόνιο, στον αριθμό των καταγγελιών που δεχόμαστε. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταλείπουν τα ζώα τους ούτε αυτός των θανατώσεών τους. Ακόμα κι άνθρωποι που είναι άνεργοι δίνουν κι από το υστέρημά τους προκειμένου να συντηρούν τα οικόσιτά τους».

Η κα Τραχήλη, εξάλλου, ενημερώνει πως στα περισσότερα περιστατικά σκόπιμου τραυματισμού ζώων (στην πλειονότητά τους αδέσποτα ή εγκαταλελειμμένα) η ίδια και οι συνάδελφοί της δεν μαθαίνουν ποτέ τους φταίχτες.

Τις περισσότερες φορές τα προσκομίζουν στα κτηνιατρεία τρίτοι πολίτες: «Είναι θέμα παιδείας ο τρόπος συμπεριφοράς κι απέναντι στα δεσποζόμενα κι αδέσποτα ζώα», προσθέτει με νόημα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Δημήτρης Μπούκουρας: «Ψυχοπαθητικές προσωπικότητες…»

Τι ωθεί, ωστόσο, ορισμένους ανθρώπους να γίνονται βίαιοι απέναντι στα ζώα, αλλά και σε όποιον άλλο αισθάνονται πιο αδύναμο από τους ίδιους; Την απάντηση δίνει στην «Α» ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Μπούκουρας (φωτ.): «Πρόκειται για ψυχοπαθητικές προσωπικότητες οι οποίες βρίσκουν ευχαρίστηση στο να προκαλούν πόνο στους άλλους, να τους βασανίζουν.

Όσο πιο αδύναμο κι ανυπεράσπιστο είναι το θύμα τους τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανοποίηση που αισθάνονται. Στη σαδιστική ηδονή που νιώθουν, κρύβεται περιφρόνηση για το ζώο, αλλά και για όποιον άλλο κρίνουν κατώτερό τους. Το θεωρούν ανάξιο να απολογούνται για τις πράξεις τους. Συχνά έχουν και οι ίδιοι άσχημα βιώματα από την παιδική τους ηλικία.

Έχουν δεχθεί κακοποίηση παντός είδους, σωματική, λεκτική, συναισθηματική. Στη συνέχεια της ζωής τους αναπαράγουν τις άσχημες καταστάσεις της πρώτης νιότης τους. Φοβούνται, όμως, απέναντι σε αυτούς που θεωρούν ισχυρότερους».

Τι ρόλο έχει παίξει η κρίση; Ο κ. Μπούκουρας είναι ξεκάθαρος: «Έχει κάνει έναν καθώς πρέπει άνθρωπο να γίνεται συχνότερα επιθετικός.

Η βία ελλοχεύει μέσα μας έτσι κι αλλιώς. Είναι ίδιον του είδους μας ο πρωτογονισμός κι ο καθένας τον παλεύει αναλόγως και με την εκπαίδευση που έχει λάβει από το σπίτι κι από το σχολείο του. Γι’ αυτό και υπάρχει διαβάθμιση της βίας τόσο στην ένταση όσο και στη συχνότητά της. Με την κατάθλιψη να θερίζει, όλο και περισσότεροι αισθάνονται ανήμποροι και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Ο κόσμος χωρίζεται σε εκμεταλλευτές κι εκμεταλλευόμενους. Η οικονομική κρίση ταΐζει τον σαδισμό», συμπληρώνει με νόημα ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα