Απάτη ολκής μέσω κινητών

Χιλιάδες χρήστες έχουν πέσει στην παγίδα που έχουν στήσει επιτήδειοι με βιτρίνα την ιστοσελίδα www.ellinespadou.com

Απάτη ολκής με ελληνοκυπριακή υπογραφή και θύματα χιλιάδες κατόχους κινητών τηλεφώνων έχουν στήσει επιτήδειοι οι οποίοι κρύβονται πίσω από την ιστοσελίδα www.ellinespadou.com.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με διεύθυνση στην Λευκωσία της Κύπρου (Ταρσού 14, Ανθούπολη, Λευκωσία) αλλά τηλέφωνο στην Αθήνα (211 234 02 78), οι επιτήδειοι έχουν στήσει μια φάμπρικα η οποία τους αποφέρει καθημερινά χιλιάδες ευρώ.

Η απάτη είναι απλή: ο κάτοχος του κινητού λαμβάνει ένα μήνυμα από τον πενταψήφιο αριθμό 54122 με τους αποστολείς να διαφοροποιούνται. Είθισται να υπογράφει ένα όνομα και το μήνυμα είναι σχεδόν τυποποιημένο: «Καλησπέρα σας. Μόλις μπήκα στο τσατ και βρήκα το προφίλ σας. Αν επιτρέπεται για τι ψάχνετε και από πού είστε;»

Ο ανυποψίαστος χρήστης, εφόσον κάνει το λάθος και απαντήσει, αυτόματα θα χρεωθεί με 2,5 ευρώ τελική τιμή με τον ΦΠΑ. Το ίδιο θα συμβαίνει κάθε φορά που θα απαντά στο τηλεφωνικό αυτό τσατ που έχει εμπλακεί χωρίς να γνωρίζει καν.

Φυσικά, η Teligron Ltd, η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια της απάτης, ποτέ δεν ενημερώνει στο κινητό ότι η υπηρεσία είναι συνδρομητική και μάλιστα με τόσο υψηλή χρέωση. Θα πρέπει κανείς να την αναζητήσει στο διαδίκτυο και με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συναντήσει κάποια αναφορά, ώστε να ξεφύγει από τα δίχτυα που του έχουν ρίξει με μόνο στόχο το εύκολο κέρδος.

Απάντησαν, αλλά…
απάντηση δεν έδωσαν

Η «Α» επικοινώνησε με την εταιρεία στο τηλέφωνο που υπάρχει στην ιστοσελίδα και το οποίο κατά μαγικό τρόπο δύο διαδοχικές μέρες απάντησε ο κ. Νικολάου, όπως συστήθηκε. Αν και ζητήσαμε να μιλήσουμε με κάποιον υπεύθυνο και αφήσαμε το τηλέφωνο επικοινωνίας, ουδείς κάλεσε πίσω. Αντί αυτού, ο κ. Νικολάου υποστήριξε πως ο αριθμός που έλαβε το μήνυμα ήταν εγγεγραμμένος στο σάιτ και ότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να το διαγράψει.

Η κομπίνα είναι δε τόσο καλοστημένη που αν κάποιος θέλει να ανταλλάξει τηλέφωνα με τον άνθρωπο που βρίσκεται στην άλλη άκρη, ώστε να έρθει σε επικοινωνία, αυτό είναι αδύνατον. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της εταιρείας(*):

«- Γιατί όταν μιλώ με κάποιο χρηστή τα τηλεφώνα και γενικώς ότι έχει σχέση με προσωπικά δεδομένα δεν φαίνονται στο κινητό μου;

»-Ότι έχει σχέση με προσωπικό δεδομένο η εταιρία το φιλτράρει αυτόματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων βάση Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Επί της ουσίας, δηλαδή, αν κάποιος στείλει το τηλέφωνό του στον συνομιλητή του για να ξεφύγουν από τις βαριές χρεώσεις της εταιρείας, το ίδιο το σύστημα το διαγράφει για να μην χάσει τους… πελάτες!

Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ: Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ 54122 ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. ΕΦΟΣΟΝ Ο ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ, ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΩΘΕΙ ΜΕ €2,5 ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟ ΤΣΑΤ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝ

Επιπλέον παρακάτω διαβάζουμε:

«-Συνομιλώ με άλλο άτομο μέσω μηνυμάτων και επιθυμώ να μιλήσω μαζί του τηλεφωνικά. Μπορείτε να με συνδέσετε μέσω του τηλεφωνικού σας κέντρου;

»-Η εταιρία μας προς το παρόν δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Παρ’ ολα αυτά όσο μεγαλώνει η κοινότητα μας θα επεκτείνουμε και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών μας για τις οποίες θα σας ενημερώνουμε».

Μόνο που η εταιρεία-απάτη δεν σταματά εκεί, αλλά όπως ξεκάθαρα γράφει στους όρους χρήσης τα τηλέφωνα και λοιπά στοιχεία που έχει στην διάθεσή της τα χρησιμοποιεί και για άλλους διαφημιστικούς σκοπούς. Και το ερώτημα έχει ως εξής: εφόσον λαμβάνει κάποιος που δεν έχει κάνει εγγραφή μήνυμα, τότε το τηλέφωνό του παραμένει και στα αρχεία της εταιρείας; Προφανώς, ναι… 

«Εφαρμοστέο δίκαιο
το Κυπριακό!!!»

Και αν κάποιος θέλει να προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας; Τα πράγματα δυσκολεύουν, διότι όπως διαβάζουμε στους όρους χρήσης: «Εφαρμοστέο δίκαιο είναι το Κυπριακό Δίκαιο, και αποκλειστικά αρμόδια για κάθε διαφορά, που απορρέει από την παρούσα σύμβαση, και τη χρήση των υπηρεσιών αυτών είναι τα δικαστήρια της Λευκωσίας».

Για αυτό προφανώς και παρά τις καταγγελίες που υπάρχουν τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνοκυπριακή απάτη συνεχίζεται. Και για την… ψυχή τους φροντίζουν κάθε μήνα (του 2017) με εξαίρεση τον Φεβρουάριο να κάνουν και μια δωρεά περίπου 300 ευρώ σε γνωστό σύλλογο για την προστασία παιδιών.

Η «Α» έχει καταθέσει παρ’ όλα αυτά όλα τα στοιχεία τόσο στην Δικαιοσύνη όσο στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά και στον σύλλογο, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται για την προστασία του.

(*) Η ορθογραφία δική τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα