Μυστικά παζάρια και κράτος μπάχαλο

Την ώρα που τα παλικάρια του «Ρουβίκωνα» σουλατσάρουν ανενόχλητοι σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, το κυβερνητικό παρασκήνιο βοά ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει αριστερή ρελάνς με τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας

Η βιασύνη με την οποία μέσω διαγγέλματος ο Αλέξης Τσίπρας με τακτική… Γιώργου Αυτιά όχι μόνο ανακοίνωσε το μέρισμα, αλλά έδωσε και ενδεικτικά παραδείγματα ώστε το κοινό του να γνωρίζει τι θα λάβει, δεν έφερε τα αναμενόμενα επικοινωνιακά αποτελέσματα για την κυβέρνηση. Οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν το επόμενο τρικ για να αλλάξουν την επικαιρότητα και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Να γράψει ιστορία αλλά κυρίως να ικανοποιήσει το εσωκομματικό ακροατήριο θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να βαρύνει την πλάστιγγα υπέρ του. Με τα δημόσια οικονομικά να μην του επιτρέπουν ηρωισμούς και το μέρισμα να χάνεται μεταξύ εκλογών στην Κεντροαριστερά και αξιολόγησης που φαίνεται να καθυστερεί παρά τις εκατέρωθεν θετικές δηλώσεις, το βάρος πέφτει σε θέματα που παραμένουν επί δεκαετίες εμβληματικά αιτήματα της Αριστεράς. Όπως, για παράδειγμα, ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας!

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, από την Θεσσαλονίκη δήλωσε ερωτώμενος σχετικά πως το κύριο ζήτημα είναι ότι για να συντελεστεί μια «συντεταγμένη, βαθιά εκσυγχρονιστική και δημοκρατική» θεσμική αλλαγή διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, αυτή είναι μια διαδικασία περίπλοκη και «χρονοβόρα» και, επίσης, χρειάζεται σε αυτήν την μεταρρυθμιστική διαδικασία «να εμπλακεί η κοινωνία», όπως και η Εκκλησία ως τμήμα της.

«Θέλει βάθος χρόνου και τις κοινωνικές και δημοκρατικές δυνάμεις μέσα στην Εκκλησία να ενεργοποιηθούν» και «να καταθέσουν τις προτάσεις τους», είπε ο υπουργός.

Χρόνος, όμως, δεν υπάρχει για δημόσιες αντιπαραθέσεις και καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι με την ηγεσία της Εκκλησίας, ώστε όλα να έχουν συμφωνηθεί παρασκηνιακά πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις!

 

Το σημείο-«αγκάθι»

Σημείο-αγκάθι είναι σχεδόν αποκλειστικά η μισθοδοσία του κλήρου, μιας και πρόκειται για μια υποχρέωση του κράτους που έχει λάβει μεγάλο κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας για να δημιουργήσει υποδομές μέσα από μια συμφωνία που προβλέπει ότι ανταποδοτικά θα καλύπτει αυτό το κόστος. Όπως είναι φυσικό, η Εκκλησία δεν διαπραγματεύεται καν μια αλλαγή αυτής της συμφωνίας, ενώ και στην κυβέρνηση αναζητούν την φόρμουλα που θα καλύψει αυτό το σημείο ώστε να πετύχουν την αλλαγή με τις λιγότερες γκρίνιες.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός πραγματοποιεί συναντήσεις ανά την Ελλάδα με κληρικούς, μιλώντας τους για τους «μύθους και πραγματικότητες επί του θέματος της σχέσεως Εκκλησίας και Πολιτείας εν όψει της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως». Η τοποθέτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στην μισθοδοσία του κλήρου και την υποχρέωση της Πολιτείας. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια σε περίπτωση που η κυβέρνηση «δεν ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάλι, δεν έχουν κανέναν λόγο να τραβήξουν τα άκρα. Και μόνο στο άκουσμα περί διαχωρισμού, το εσωκομματικό ακροατήριο και οι λοιπές αριστερές δυνάμεις αλλά και σημαντικό κομμάτι του κέντρου εκτιμάται πως θα αντιδράσει θετικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να πιστώνεται την επιτυχία.

«ΕΙΣΒΟΛΗ» ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Αναρχο-παρέλαση μαρς στο καλύτερα φυλασσόμενο υπουργείο

Σε κράτος μπαχάλου και ασυδοσίας μεταλλάσσεται η Ελλάδα με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ. Πριν καλά-καλά προλάβουν να ανοίξουν το Πολυτεχνείο, το οποίο παρέμενε κλειστό από ντόπιους αλλά και εισαγόμενους μπαχαλάκηδες, ο γνωστός «Ρουβίκωνας», ο οποίος είχε μέχρι πρότινος και στέγη στο ραδιόφωνο της Ertopen, κατάφερε το ακατόρθωτο: Να εισβάλει κανονικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον –υποτίθεται– καλύτερα φυλασσόμενο χώρο στην Αθήνα! Έπιασαν στον ύπνο την πύλη και περίπου 20 άτομα έφτασαν μέχρι τα σκαλιά του ΓΕΝ, κοντά στο γραφείο του υπουργού, σκορπίζοντας φυλλάδια με τα οποία καταγγέλλουν την «τακτική εισφορά δισεκατομμυρίων στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ», που ξεκίνησε «με το καλημέρα» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για την αναβάθμιση των F-16 μάλιστα, υποστηρίζουν πως πρόκειται για «φορολογία μιας περιφέρειας προς το αυτοκρατορικό κέντρο».

Με την κίνηση αυτή έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος πλέον βρίσκεται και στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης με αφορμή την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία με την εμπλοκή του Β. Παπαδόπουλου.

Όπως μπήκαν στο υπουργείο, έτσι και έφυγαν, σαν κύριοι που λέει και ο λαός, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει. Όπως έγινε και στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, όπου η αστυνομία παρακολουθούσε και το πρόβλημα με τους όψιμους επαναστάτες που αναζητώντας την δόξα των έγκλειστων του Πολυτεχνείου, και αυτοί έκαναν κάλεσμα για… τροφοδοσίες ώστε να αντέξουν!

Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε πως ο «Ρουβίκωνας» είχε πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήσει κατάληψη στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, ενώ στο παρελθόν είχε εισβάλει σε αρκετά υπουργεία, ακόμη και στον περίβολο της Βουλής με την πλήρη ανοχή του προέδρου της, Ν. Βούτση.

A.K.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα