O κρυφός (πολιτικός) φόβος του Μαξίμου πίσω από τα κορωνοπάρτι

Η εικόνα με τα βραδινά πάρτι στις πλατείες με εκατοντάδες νέους (ως επί το πλείστον) να πίνουν, να διασκεδάζουν και να μην κρατούν κανένα μέτρο προφύλαξης προβληματίζει έντονα το Μαξίμου. Και αυτό διότι στις πλατείες συγκεντρώνεται ένα ανομοιογενές πλήθος το οποίο μπορεί εύκολα να αποτελέσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και δεν μιλάμε μόνο για την εξάπλωση της πανδημίας, ειδικά εάν μεταξύ των συγκεντρωμένων υπάρχουν και ασυμπτωματικοί φορείς. Στις πλατείες ας μην ξεχνάμε συγκεντρώνονται νεαροί, που απλά έχουν σκάσει από την κλεισούρα και βγάζουν μία επαναστατικότητα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μαζί τους βρίσκονται αρνητές του κορωνοϊού, αρνητές της μάσκας, αντιεξουσιαστές, αναρχικοί και άνθρωποι που στο πίσω μέρος του μυαλού τους κρύβουν και σχέδια για να δημιουργήσουν πολιτικά ζητήματα.

Ό,τι κι εάν έχει στο μυαλό του ο κάθε ένας που μετέχει των κορωνοπάρτι, σίγουρα αποτελεί μέρος ενός εκρηκτικού μείγματος, ικανού να προκαλέσει τεράστια ζητήματα στην κυβέρνηση, ξεσηκώνοντας και άλλα κοινωνικά στρώματα, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης. Το θέμα των κορωνοπάρτι έχει τεθεί επί τάπητος σε αρκετές συσκέψεις στο Μαξίμου, αναζητώντας λύσεις ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση.

Αυτό που ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός και οι άμεσοι συνεργάτες του ήταν ότι δεν επιθυμούν αστυνομική παρέμβαση στις πλατείες, ειδικά όταν υπάρχει πολύς κόσμος. Αφενός μεν, οι αστυνομικοί είναι υπερβολικά πιεσμένοι από τον έναν και πλέον χρόνο να ασχολούνται και με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Αφετέρου δε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει η κοινωνία θεατής σε νέα επεισόδια τύπου Νέας Σμύρνης, καθώς στις πλατείες δεν μαζεύονται μόνο νεολαίοι που έχουν σκάσει από την κλεισούρα, αλλά και στοιχεία που ξύνουν τα νύχια τους για καβγά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μία μαζική αστυνομική παρέμβαση θα οδηγούσε σε επεισόδια και σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού, καθώς μετά θα ακολουθούσαν στο πλαίσιο αντίδρασης κατά των μέτρων καταστολής και διαδηλώσεις υπέρ συλληφθέντων ή προσαχθέντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες, δήλωσε πως μεταξύ των χιλιάδων ατόμων, μπορεί να υπάρχουν και ομάδες που να επιδιώκουν κλεφτοπόλεμο και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική.

Άλλωστε, στο Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «είναι άλλο το αυθόρμητο και άλλο μία οργανωμένη κίνηση». Παράλληλα, εκτιμάται ότι στο μείγμα των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά τα πάρτι υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να προκαλέσουν κλεφτοπόλεμο και επεισόδια με την αστυνομία. «Επειδή η αστυνομική καταστολή δεν είναι λύση ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση τέτοιων συμπεριφορών. Οι περισσότεροι πολίτες τηρούν τα μέτρα επομένως τώρα που οδεύουμε προς το τέλος της περιπέτειας είναι καλό να κάνουμε υπομονή και να μην εμπλακούμε σε νέες περιπέτειες», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Το βασικό σχέδιο αντιμετώπισης των κορωνοπάρτι είναι να κλείνουν οι πλατείες και να υπάρχει φρουρά χωρίς όπλα. Έτσι αποτρέπεται κάθε σκέψη για πάρτι. Ήδη έκλεισε η πλατεία Βαρνάβα, όπως και οι πλατείες στην Κυψέλη, στο Περιστέρι, στο Κολωνάκι και όπου αλλού διοργανώνονται πάρτι. Το ίδιο θα γίνει και με τις υπόλοιπες, με αποκλειστικό στόχο να αποφευχθεί το παραμικρό επεισόδιο. Με δεδομένο ότι τη Δευτέρα του Πάσχα θα ανοίξουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, εκτιμάται ότι θα καμφθούν και τα κορωνοπάρτι. Επίσης στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η νεολαία δεν θα παρασυρθεί στα κελεύσματα κάποιων που ονειρεύονται μέχρι και τη δημιουργία κινήματος και θα κάνει λίγες ημέρες υπομονή μέχρι τις 3 Μαΐου.

Τα κορωνοπάρτι ανησυχούν το Μαξίμου, καθώς το πλήθος που συγκεντρώνεται είναι κινητή βόμβα και για την επέκταση του κορωνοϊού, αλλά και για κοινωνικές αντιδράσεις

Το μεγάλο στοίχημα

Η απόφαση να ανοίξει σιγά-σιγά η κοινωνική και η οικονομική ζωή από την επόμενη ημέρα του Πάσχα, ναι μεν ικανοποιεί τους πολίτες, οι οποίοι έχουν φτάσει στην κυριολεξία στα όριά τους, λόγω του εγκλεισμού και των οικονομικών συνεπειών, όμως εμπεριέχει και ρίσκο. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση καίγεται να μη χαθεί η χρονιά για τον τουρισμό.

Ήδη οι προκρατήσεις και το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, έχουν κάνει τους ιθύνοντες να χαμογελάσουν τόσο στο υπουργείο Τουρισμού, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό διότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι εάν όλα πάνε καλά, τότε τα έσοδα από τον τουρισμό μπορούν φτάσουν και τα 12 δισεκατομμύρια. Ένα φιλόδοξο νούμερο, αλλά εφικτό, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του Μαξίμου.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε πως απαγορεύονται τα ταξίδια στο χωριό για το Πάσχα, για να κερδηθεί το καλοκαίρι. Ο τουρισμός θα εκκινήσει το Σάββατο 15 Μαΐου, με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Την ίδια ημέρα θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού. Στην επιστροφή προς την κανονικότητα πέραν των εμβολίων σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα self test.

Τα πρώτα στοιχεία από τους τουριστικούς φορείς δείχνουν πως η ζήτηση είναι ακόμη υποτονική, καθώς εξακολουθεί να τηρείται στάση αναμονής αφενός μεν μέχρι να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αφετέρου δε για να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία, τόσο  στις χώρες προέλευσης, όσο και στους προορισμούς διακοπών. Η εικόνα των κρατήσεων σε ξενοδοχεία είναι καλύτερη στους μεγάλους δημοφιλείς προορισμούς και στα συγκροτήματα all inclusive με πακέτα μέσω tour operators. Τουναντίον, οι πληρότητες στα μικρότερα καταλύματα κινούνται σε μονοψήφια νούμερα. Σύμφωνα πάντως με τους ξενοδόχους, περισσότερες κρατήσεις και καλή τουριστική ροή αναμένεται από τον Ιούνιο και μετά, και από τα μέσα του μήνα αυτού εκτιμάται πως θα ανοίξει ο κύριος όγκος των καταλυμάτων.

Με ήπιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η συνάθροιση στις πλατείες από την ΕΛ.ΑΣ.

Αντικρουόμενες απόψεις

Πάντως, και από τους ειδικούς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την απελευθέρωση των μετακινήσεων κατά τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι, λοιπόν, ο εντατικολόγος-πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος (από τους μόνιμους καλεσμένους των ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών) εδώ και ημέρες υποστηρίζει πως «αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν». Από την πλευρά του αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να σταματήσει τα κορωνοπάρτι, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο. «Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, απάντησε στο ερώτημα, «γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα;». Όπως σημείωσε, δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα. «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας ο Μητσοτάκης

Αναμφίβολα είναι θετικό για την κοινωνία ότι επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα με το άνοιγμα ακόμη περισσότερο οικονομικών δραστηριοτήτων. Όμως όλοι οι πολίτες είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία. Κάποιοι σχεδόν επί ένα χρόνο ζουν με τα 534 ευρώ μηνιαίως κι ακόμη βρίσκονται σε αναστολή.

Αυτές οι αγωνίες της κοινωνίας τέθηκαν υπόψη του πρωθυπουργού στο διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις». Και ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα.

«Από τη μία το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη το ΕΣΠΑ αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μιλάμε εδώ για έναν κουβά με κεφάλαια, χρήματα, τα οποία απλά θα πάνε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες. Ειδικά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης –με το ΕΣΠΑ είστε προφανώς, πιο, εξοικειωμένοι, καθώς είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει υποστηρίξει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες– αλλά για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαπιστώσετε ότι είναι μια δουλειά η οποία έχει και εθνικό αλλά και περιφερειακό πρόσημο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σεμινάριο, όπου έκαναν παρουσίαση και απάντησαν σε ερωτήσεις των στελεχών της Ν.Δ. ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας. Είμαι αισιόδοξος, διότι, η εμπιστοσύνη την οποία έχει χτίσει η πατρίδα μας –ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών– είναι αυτή την εποχή εξαιρετικά υψηλή. Άρα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος, διότι, εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο της πανδημίας για να δρομολογήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Και είμαι, επίσης, αισιόδοξος διότι η Ελλάδα σε πείσμα κάποιων που προέβλεπαν τα χειρότερα τελικά –καθώς μπορούμε πια να κάνουμε με αρκετή ασφάλεια έναν απολογισμό τού πώς διαχειρίστηκαν οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία– τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Με περιορισμούς θα διεξαχθούν οι λειτουργίες της Μ. Εβδομάδος και η Ανάσταση

Η συμφωνία με την Εκκλησία και οι διαφωνίες για το «θεολογικό σφάλμα»

 

Σε χρόνο ρεκόρ επήλθε φέτος η συμφωνία με την Εκκλησία για το πώς θα λειτουργήσουν οι Ιεροί Ναοί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι επήλθε συμφωνία για να διεξαχθεί η Ανάσταση στις 9 το βράδυ στο προαύλιο των ναών, ενώ οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδα θα ξεκινούν νωρίτερα με ώρα έναρξης στις 18:30, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:30 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18:00, με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Η δε περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα την προσαρμογή της ώρας τελετής στις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Και αντιδράσεις

Με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν αρκετές διαφωνίες. Όχι τόσες που να προκαλέσουν νέες τριβές. Οι διαφωνούντες κάνουν λόγο για «θεολογικό σφάλμα».

Κι εξηγούν ότι «ο Ιησούς σύμφωνα με τη Χριστιανική θρησκεία ήταν νεκρός και αναστήθηκε μετά από τρεις μέρες. Έτσι, το τριήμερο κλείνει μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου και γίνεται η Ανάσταση. Με την μεταφορά της Ανάστασης τρεις ώρες νωρίτερα, δεν θα έχει ολοκληρωθεί το τριήμερο και τούτο θεωρείται θεολογικό σφάλμα».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι, ωστόσο, εκφράζουν φόβους ότι συντηρητικοί κύκλοι και κληρικοί θα σηκώσουν παντιέρα κάνοντας Ανάσταση τα μεσάνυχτα. Ήδη η Εκκλησία της Κρήτης, που είναι ημιαυτόνομη και εξαρτάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητά να γίνει κανονικά η Ανάσταση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα