Θα τραβήξουν κουπί οι παρόντες

Δεν θα πάρουν άλλοι τις θέσεις των Παπασταύρου-Μπρατάκου στο Επιτελικό Κράτος

Λίγα μόλις λεπτά μετά την παραίτηση των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου την Πέμπτη το βράδυ αναπτύχθηκαν σενάρια για ανασχηματισμό και μάλιστα ακούστηκαν και ονόματα για το ποιοι θα πάρουν την θέση των δύο στελεχών του Επιτελικού κράτους, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα σενάρια αναπτύχθηκαν, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάποιες συζητήσεις με συνεργάτες του εδώ κι ένα μήνα είχε εξωτερικεύσει την σκέψη του να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να δοθεί μία νέα ώθηση. Και δίχως να μιλήσει για χρονικό προσδιορισμό, οι περισσότεροι κατανοούσαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά τις ευρωεκλογές εντός του Ιουνίου.

Οπότε με τις δύο παραιτήσεις οι περισσότεροι συμπέραναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε ανασχηματισμό άμεσα, καθώς δημιουργήθηκαν κενά στο Επιτελικό κράτος. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί το Επιτελικό κράτος ως το κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης. Για δικούς τους λόγους κάποιοι διέσπειραν φήμες ότι είναι υποψήφιος ο γραμματέας του Κοινοβουλίου, Γιώργος Μυλωνάκης. Σε ό,τι αφορά τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση, αυτός έτσι κι αλλιώς διαχρονικά συγκαταλέγεται στους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όμως όπως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προβεί σε αλλαγές σε αυτό το χρονικό διάστημα. Τουναντίον θα συνεχίσει το Επιτελικό κράτος τη δουλειά, δίχως αντικατάσταση των παραιτηθέντων. Απλά θα μοιραστεί η δουλειά των δύο στους υπόλοιπους και κάποιοι θα τραβήξουν… κουπί.

Σίγουρα, πάντως, αναμένεται αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη, αλλά όχι τώρα. Απλά αυτή την εποχή ο κ. Βορίδης θα επιβαρυνθεί και με επιπλέον υποχρεώσεις πέραν του βάρους της αντιπροσώπευσης του πρωθυπουργού στην Βουλή και τις μάχες που δίνει απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το ρόλο ο υπουργός Επικρατείας τα έχει πάει θαυμάσια.  Και στην τριήμερη μάχη για την πρόταση δυσπιστίας έδειξε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και αυτό διότι και η ευφράδεια του, αλλά και η νομική του επάρκεια του επέτρεψαν να αποφύγει τις παγίδες και τα εμπόδια.

Πότε θα γίνουν αλλαγές   

Το ερώτημα πλέον που τίθεται κι έχει προκαλέσει και μία αδημονία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι το πότε θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αλλαγές. Κι αυτό διότι αρκετοί βουλευτές ελπίζουν σε αναβάθμιση και υπουργοποίηση, εάν τελικά ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς.

Πάντως αυτό που εξηγούν πηγές του Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να προτιμάει να ζυγίσει καλά την κατάσταση πριν καταλήξει στους αντικαταστάτες των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυτή την εβδομάδα, όπου το βάρος πέφτει στο πανηγυρικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το τριήμερο 5-7 Απριλίου, όπου και αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι που θα απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο που θα έχει-όπως είπαμε- εορταστικό χαρακτήρα για τα γενέθλια των 50 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας θέλει να σηματοδοτήσει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Οπότε εάν προβεί σε ανακοινώσεις για ανασχηματισμό, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάποιοι ευχαριστημένοι και κάποιοι δυσαρεστημένοι. Τουναντίον ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τους θέλει όλους σε εγρήγορση.

Οπότε οι αρμοδιότητες των δύο θα μοιραστούν στα υπόλοιπα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, τα οποία καλούνται να βάλουν πλάτη το επόμενο διάστημα. Λογικά τα περισσότερα βάρη θα επωμιστούν οι δύο εναπομείναντες υπουργοί Επικρατείας, ο Μάκης Βορίδης και ο Άκης Σκέρτσος.

Ανέλαβαν την ευθύνη

Την ίδια ώρα από το Μαξίμου αποφεύγεται να ειπωθεί το παραμικρό για τους δύο παραιτηθέντες υπουργούς, που ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στην δομή που έχει το Επιτελικό κράτος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μπρατάκος ήταν υφυπουργός παρά των πρωθυπουργού κι επικεφαλής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν αυτός που πήρε την θέση του εμπνευστή του Επιτελικού κράτους, Γιώργου Γεραπετρίτη, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου του 2023.

Αναμφίβολα ένα μούδιασμα υπάρχει, αλλά όλοι μιλούν ότι οι δύο υπουργοί κατανόησαν το σφάλμα τους να συμμετάσχουν σε μία κοινωνική εκδήλωση σε λάθος τάιμινγκ. Και γι’ αυτό παραιτήθηκαν και η παραίτηση τους έγινε αποδεκτή. Και όπως λένε από το Μαξίμου «το ότι ανέλαβαν την ευθύνη για την αστοχία τους και παραιτήθηκαν δεν μπορεί να ακυρώσει την προσφορά τους στο κυβερνητικό έργο». Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι και οι δύο παραιτηθέντες έχουν εξαιρετική προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό το πώς αντιμετωπίζουν τους δύο ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του OPEN, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τις δύο παραιτήσεις: «Στη Ν.Δ. υπάρχει κάτι που για τα άλλα κόμματα είναι άγνωστο. Λέγεται παραίτηση και ανάληψη ευθύνης». Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που το θέμα πήρε διαστάσεις, όταν το κοινοποίησε μέσω του κοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και νωρίτερα είχε δημοσιευθεί σε μία φιλοΣΥΡΙΖΑικη ενημερωτική ιστοσελίδα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα».

Όμως την ίδια ώρα και ο κ. Μαρινάκης, όπως και όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη «βγάζουν το καπέλο» στους κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκο «επειδή είχαν την ευθιξία και παραιτήθηκαν». Τουναντίον αναδεικνύουν την αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή «ο καταδικασμένος με 13-0 Νίκος Παππάς, γελούσε στα έδρανα της Βουλής, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Μάτι». Κι εδώ πρέπει να υπενθυμίζουμε πως μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 στήθηκε μία σύσκεψη παρωδία με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, αποκρύπτοντας τον όλεθρο, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα ο Νίκος Παππάς έστησε μία συνέντευξη Τύπου, όπου ο τότε αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Τόσκας, δήλωσε πως «ψάχνω και δεν βρίσκω κανένα λάθος».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα