ΠΑΣΟΚ: Θεωρεί ότι κέρδισε (Ν.Δ.: «Μας συσπείρωσε»

Ικανοποίηση στην Χαριλάου Τρικούπη και από την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και την παρουσία στην Βουλή

Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι στην Χαριλάου Τρικούπη από την εξέλιξη της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ έχοντας την αρωγή (για να συμπληρωθούν οι υπογραφές) του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αγωνία της επιτελικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν να αναδείξουν τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, ως τον μοναδικό πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. Και θεωρούν ότι πέτυχαν το στόχο τους ανεξάρτητα, εάν την ίδια ώρα συσπειρώθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που μία εβδομάδα νωρίτερα στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη θύμιζε επί αρκετές ώρες σκόρπια διαδήλωση. Συνολικά οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ το τριήμερο κρίνονται ικανοποιητικό και ως φαίνεται έπιασαν τόπο οι νουθεσίες στην άτυπη συνεδρίαση της Τρίτης το μεσημέρι.

Σε αυτή ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τους βουλευτές συγκροτημένο λόγο αλλά και σαφείς, αυστηρούς και επιθετικούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τους χειρισμούς της σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε με τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του έκανε τη σωστή επιλογή την κατάλληλη ώρα, ότι κατάφερε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση. Εξάλλου ο βασικός στόχος ήταν επί τρεις ημέρες το ΠΑΣΟΚ να ήταν πρώτο τραπέζι πίστα, έχοντας την δυνατότητα να απευθυνθεί στους πολίτες. Και το λέμε αυτό διότι κακά τα ψέματα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το ίδιο πέρασμα στα ΜΜΕ, ενώ και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη. Όμως στη συζήτηση στην Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης ήταν σαφής στις παρεμβάσεις του, ενώ έδειξε ότι ξέρει το σκληρό ροκ, ως γνήσιο τέκνο του βαθέως ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου για πρώτη φορά στην ιστορία πρόταση μομφής κατέθεσε το 3ο κόμμα και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Τρίτης προετοίμασε τους βουλευτές του για το θα ακούσουν από την κυβέρνηση, καθώς από την Κυριακή το βράδυ είχε δοθεί γραμμή από το Μαξίμου ότι επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Από την Κυριακή το μεσημέρι στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε αναβρασμός. Πρώτα γράφτηκε το κείμενο για την πρόταση δυσπιστίας, όπου σημαντικό ρόλο στη συγγραφή έπαιξε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί, όταν κατά την διάρκεια των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκης ΜΕ τους Σωκράτη Φάμελο, Αλέξη Χαρίτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στο κείμενο. Τουναντίον αποδέχθηκε κάποιες προσθήκες, οι οποίες ήταν μικρές. Ο κ. Ανδρουλάκης επικοινώνησε και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όμως ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση στην ψηφοφορία, αλλά δεν πρόκειται να την υπογράψουν οι βουλευτές του για να κατατεθεί.

Και την Τρίτη στην άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μοιράστηκαν οι ρόλοι του τριημέρου. Δηλαδή το ποιοι θα μιλήσουν στο Κοινοβούλιο, το πώς θα αντιπαρατεθούν στις επιθέσεις που λογικά δέχθηκαν από την πλειοψηφία, η οποία με τη σειρά της επεδίωξε να στηρίξει την κυβέρνηση. Επίσης κανονίστηκε και ποιοι θα εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Επίσης ζητήθηκε από τους βουλευτές να αποφύγουν αντιπαραθέσεις με τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Όταν χρειάστηκε με την δήλωση Παππά ότι «είχαμε προσυνεννοηθεί», απάντησε κεντρικά η Χαριλάου Τρικούπη κάνοντας λόγο για φαντασιώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κατάθεση της πρόταση δυσπιστίας μόνο με τον Σωκράτη Φάμελο, ενώ οι κ.κ. Κατρίνης, Μάντζιος και Δουδωνής, κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης είχαν επαφή μόνο με τον Διονύση Καλοκαιρινό και απέφυγαν τα πάρε-δώσε με το Νίκο Παππά. Ειδικά μετά την δήλωση του για συνεννόηση τον έβλεπαν στους διαδρόμους κι έκαναν μεταβολή. Η εξήγηση που δόθηκε από συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ο Νίκος Παππάς κατάλαβε πως με τα όσα είπε ο Κασσελάκης για παρατηρητές στις εκλογές έχασε πόντους ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό το λόγο θέλησε να βάλει στο ίδιο κάδρο και τα άλλα κόμματα. Έτσι υπήρξε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για «φαντασίωση του Νίκου Παππά», ενώ την ίδια ώρα η Νέα Αριστερά χαρακτήρισε άσχετο τον Κασσελάκη για τους παρατηρητές στις εκλογές. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παππάς έκανε μία αναδίπλωση, αφού ενημερώθηκε ο Σωκράτης Φάμελος, πως αν δεν διέψευδε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα του απαντούσε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι περισσότεροι βουλευτές έκριναν ως θετική την πρωτοβουλία, ενώ όσοι πρωταγωνίστησαν στις τηλεοπτικές εκπομπές ήταν άκρως επιθετικοί προς την κυβέρνηση. Εξάλλου όλοι στο ΠΑΣΟΚ κατανόησαν ότι έπιασαν στον ύπνο τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας το κόμμα τους ως πρωταγωνιστή. Φυσικά υπήρξαν και βουλευτές που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για το δια ταύτα, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας συσπειρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ορισμένοι, ωστόσο, επέμειναν εντός της συνεδρίασης, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει ρωγμές ασχέτως ότι όλοι καταψήφισαν την πρόταση.

Ο παλιός δικομματισμός

Στην τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε συντεταγμένο και νιώθουν ικανοποίηση. Εξάλλου η όλη συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών της κυβέρνησης. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν να μην ανοίξει η βεντάλια και για τα άλλα μείζονα θέματα, πέρνα του κράτους δικαίου. Δηλαδή η επικέντρωση ήταν στα Τέμπη, στις υποκλοπές, στα emails της κ. Ασημακοπούλου. Και οι αναφορές για την ακρίβεια, παιδεία, υγεία, ασφάλεια, ήταν ελάχιστες. Και όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι σωστό να μην επιτρέπεις στους βουλευτές να πουν αυτό που θέλουν, έτσι όπως το αισθάνονται». Το κυριότερο, όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όλοι οι «πράσινοι» ομιλητής απέφυγαν να κάνουν και την παραμικρή νύξη για λαϊκά δικαστήρια.

Τώρα πλέον στο ΠΑΣΟΚ σκέφτονται την επόμενη ημέρα και στον βασικό στόχο που έχουν να αναδειχθεί το κόμμα στην δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η παρουσία του κόμματος στην Βουλή θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να επιτευχθεί ο στόχος.

Χθες στην προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτιμήθηκε η παρουσία του κόμματος στην κοινοβουλευτική μάχη. Εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε το διακύβευμα της εκλογικής μάχης και ζητώντας από τα στελέχη και τους βουλευτές του να αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα μετατραπεί ενδεχομένως σε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα