Πρόταση δυσπιστίας: Σημαία ευκαιρίας, αλλά άνθρακες ο θησαυρός 

Πέρα από τον ισχυρισμό ότι το Μαξίμου έκανε κοπτοραπτική ενός ηχητικού υλικού που όμως οι εισαγγελικές αρχές το είχαν στα χέρια τους από την πρώτη στιγμή και αυτούσιο, στν τρίημερη συζήτηση στη Βουλή αποδείχθηκε περίτρανα ότι η αντιπολίτευση δεν έχει συνεκτική και εφαρμόσιμη πρόταση

Στην παγκόσμια ναυτιλία η επιλογή σημαίας αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα γι΄ αυτό και πολλοί πλοιοκτήτες επιλέγουν να νηολογήσουν τα «σκαριά» τους σε χώρες όπου το οικονομικό-φορολογικό δίκαιο είναι ευνοϊκότερο για την κερδοφορία.

Με αυτήν ακριβώς τη λογική της ευκαιριακής πολιτικής κερδοφορίας κατατέθηκε και συζητήθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο το δυστύχημα των Τεμπών.

Το πολυσυζητημένο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» που δημοσιοποιήθηκε την παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου με τον ισχυρισμό ότι λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη αλλοιώθηκαν συνομιλίες του σταθμάρχη του ΟΣΕ με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, ήταν απλώς η αφορμή, η τρόπον τινά «σημαία ευκαιρίας» που επιζητούσε συνολικά και κατά μόνας η αντιπολίτευση.

Επιδιωκόμενο κέρδος; Να κρατήσει η αντιπολίτευση το κεφάλι της πάνω από το νερό και να αποπειραθεί να προκαλέσει ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Με τα ποιοτικά στοιχεία σχεδόν όλων των δημοσκοπήσεων να «κραυγάζουν» ότι οι πολίτες ιεραρχούν μεν ως πρώτο πρόβλημα της καθημερινότητάς τους την ακρίβεια, αλλά δηλώνουν και πεπεισμένοι ότι επιχειρείται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η υπόθεση του φονικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η συγκυρία για τη δημιουργία ενός οιωνοί αντι-Ν.Δ. μετώπου έμοιαζε ιδανική.

Και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ δεν έχασαν την ευκαιρία.

Βέβαια τα στατιστικά των δημοσκοπήσεων, σε ποσοστά κυμαινόμενα μεταξύ 70%-80%, οφείλονται στην επί μεγάλο διάστημα αφωνία της Ν.Δ., κάτι που παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ανάγνωσαν ως ευκαιρία ότι με την κατάθεση της πρότασης μομφής το ΠΑΣΟΚ θα αναγορευτεί στο κόμμα της (ουσιαστικής) αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω κι αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζει να βλέπει την πλάτη του εξαϋλωμένου ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Στην Κουμουνδούρου, πάλι, δεν ψήθηκαν όταν στις αρχές Μαρτίου ο… προδότης Αλέξης Χαρίτσης και η «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για την νομοθέτηση της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αντιθέτως, όταν το πρότεινε το ΠΑΣΟΚ με αιτιολογία τα Τέμπη, έτρεξαν ασθμαίνοντας και έγιναν παρακολούθημα της Χαριλάου Τρικούπη ώστε να μην αφήσουν το τρίτο κόμμα της βουλής να προσποριστεί όλη τη «δόξα» του αντί-Ν.Δ. ανένδοτου.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο θησαυρός που αναζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδείχτηκε κάρβουνο. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώθηκε στον απόλυτο βαθμό –κερδίζοντας και μία επιπλέον υπερασπιστική ψήφο–, ενώ στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης δόθηκε ακόμη μία ευκαιρία να αποδομήσουν πλήρως τη σπέκουλα που επιχειρήθηκε ακόμη και σε βαθμό χυδαιότητας από μερίδα της αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας τα επιχειρήματά τους για όσα σχετίζονται με το τραγικό δυστύχημα.

Σοφότεροι δεν γίναμε από το τριήμερο της κοκορομαχίας. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, καθώς φώς στην τραγωδία των Τεμπών έχει αναλάβει να ρίξει η δικαιοσύνη –προς μεγάλη θλίψη λαϊκών κατηγόρων τύπου Κωνσταντοπούλου– και όχι το κοινοβούλιο.

Έστω κι έτσι, πάντως, ήταν χρήσιμο που ξανακούσαμε πως ούτε ένα ούτε δύο αλλά 7 ολέθρια λάθη έκανε ο σταθμάρχης το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος. Ήταν επίσης σημαντικό που… εμπεδώσαμε ότι σε αντίθεση με άλλα «εγκλήματα» του παρελθόντος επί διακυβέρνησης Ν.Δ. η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τέμπη έχει τρέξει γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη κι ότι ο κατηγορούμενος βρίσκεται προφυλακισμένος.

Ήταν, τέλος, αποκαλυπτική αυτή πρόταση μομφής και για τον εξής λόγο. Πέρα από τις αστειότητες να σταλεί στη Δικαιοσύνη ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δίχως κατηγορητήριο και τους ισχυρισμούς ότι το Μαξίμου έκανε κοπτοραπτική ενός ηχητικού υλικού που όμως οι εισαγγελικές αρχές το είχαν στα χέρια τους από την πρώτη στιγμή και αυτούσιο, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η αντιπολίτευση δεν έχει συνεκτική και εφαρμόσιμη πρόταση.

Ζητούν επίμονα να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά δεν προτείνουν και ποιο σχήμα θα την αντικαταστήσει. Πώς όμως να το κάνουν όταν στο ερώτημα για την καταλληλότητα διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη οι πολίτες τους ρίχνουν «άκυρο» από ‘δω μέχρι τα… Τέμπη;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα