ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η διαθεσιμότητα «νίκησε» τους υπαλλήλους του υπουργείου Ναυτιλίας

Έχασαν -προς το παρόν τουλάχιστον -τη δικαστική μάχη κατά της διαθεσιμότητας με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους κατά 25%, οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχαν προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης ζητώντας την αναστολή του μέτρου.

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με απόφασή του (24/2014) απέρριψε την σχετική αίτηση των υπαλλήλων, κρίνοντας μεταξύ άλλων πως «η υπουργική απόφαση κατάργησης θέσεων αποτελεί κανονιστική πράξη που αφορά στην οργάνωση δημόσιας υπηρεσίας και το κύρος της ελέγχεται μόνο παρεμπιπτόντως από το διοικητικό εφετείο με την εκκρεμή αίτηση ακυρώσεως κατά των διαπιστωτικών πράξεων θέσεως σε διαθεσιμότητα».

Σε ό,τι αφορά το ψαλίδι στις αποδοχές των υπαλλήλων που «συνοδεύει» το μέτρο της διαθεσιμότητας, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε πως η μείωση κατά 25% των αποδοχών των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, παρότι σημαντική, «δεν προκύπτει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να στερηθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους τα αναγκαία μέσα βιοπορισμού». Και αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι υπάλληλοι στο δικαστήριο. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται αποκλειστικά στις αποδοχές των υπαλλήλων από την απασχόλησή τους στο Δημόσιο και δεν αφορούν το ύψος των συνολικών εισοδημάτων τους και των οικογενειών τους.

Η απόφαση αφορά 20 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 17/9/2013 για διάστημα οκτώ μηνών και μάλιστα έχουν καταθέσει στη δικαιοσύνη και κοινή αίτηση ακύρωσης.

Στις προσφυγές τους προς τη Δικαιοσύνη οι αιτούντες προβάλλουν ότι από την εκτέλεση των πράξεων θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Υποστηρίζουν ότι η θέση τους σε διαθεσιμότητα και η περικοπή του 25% του μισθού τους σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση μηνιαίως απολύτως αναγκαίων υποχρεώσεων οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους. Το μέτρο πάντως θα κριθεί οριστικά με την έκδοση της δικαστικής απόφασης μετά την εκδίκαση της κοινής αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι υπάλληλοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα