«Απολύτως σύννομη η εκλογή Ντογιάκου»

Απολύτως σύννομη σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο ειναι η εκλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σε βάρος του προϊσταμένου «έτρεχε» πειθαρχική έρευνα μετά από παραγγελία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια των Εισαγγελέων είχε εγκρίνει την υποψηφιότητά του.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου η οποία έκρινε ότι η εκλογή του εισαγγελικού λειτουργού στη θέση του προϊσταμένου ήταν απολύτως νόμιμη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμά της «δεν τίθεται θέμα διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από μέρους των εισαγγελέων εφετών Γεωργίας Τσατάνη ( σ.σ. συνυποψήφια του κ. Ντογιάκου η οποία επίσης ελέγχτηκε πειθαρχικά) και Ισίδωρου Ντογιάκου ».

Η κ. Θεοδώρου μάλιστα επισημαίνει ότι «η απόδοση στην κ. Τσατάνη της βούλησης να ευνοήσει παρανόμως τον συνάδελφό της Ισίδωρο Ντογιάκο δεν αντέχει στην κοινή λογική , αφού έτσι αυτή φέρεται να υποσκάπτει τη δική της υποψηφιότητα ,την οποία υπερασπίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας».

Περαιτέρω η κ. Θεοδώρου επισημαίνει ότι η εκλογή Ντογιάκου «έγινε αποδεκτή από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Δικαιοσύνης (Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ) καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της εισαγγελίας εφετών Αθηνών. Ούτε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία τότε ήταν Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με πολύχρονη και επιτυχή συνδικαλιστική δράση και γνώριζε ως εκ της θέσεώς της τη διαδικασία της εκλογής που εφαρμόστηκε, αμφισβήτησε τότε τη νομιμότητα της εκλογής του Ι. Ντογιάκου».

Με την κρίση της κ. Θεοδώρου, για αρχειοθέτηση της υπόθεσης, συντάχθηκαν ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των Δικαστηρίων Νίκος Λεοντής, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι η υπόθεση θα πρέπει να αρχειοθετηθεί και ως προς το δεύτερο σκέλος της, ωστόσο στο σημείο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αντίθετη άποψη και ως εκ τούτου ασκήθηκε σε βάρος του κ. Ντογιάκου πειθαρχική δίωξη.

Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης
Η δίωξη αφορά στη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών από τον κ. Ντογιάκο με θέμα την «εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών»

Σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου ούτε σε αυτό το σκέλος στοιχειοθετείται πειθαρχικό αδίκημα καθώς μ όπως επισημαίνει «είναι προφανές ότι ο όρος εξωθεσμική παρέμβαση είχε την έννοια ότι η εκ μέρους της προέδρου του Αρείου Πάγου διατύπωση στο προαναφερόμενο έγγραφο της ρητής άποψης περί ακυρότητας της διενεργηθείσας εκλογής και διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από τους εισαγγελείς εφετών Γ. Τσατάνη και Ισίδωρο Ντογιάκο έλαβε χώρα από θεσμικό όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα σχετικής έρευνας ».

«Συνεπώς» καταλήγει η κ. Θεοδώρου «η από μέρους του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών σύγκληση της Ολομέλειας δεν μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα αφού βασίστηκε: Στην απρόβλεπτη και καθυστερημένη αμφισβήτηση του από αναρμόδιο όργανο και η διατύπωση του θέματος συνιστά αξιολογική κρίση ερμηνείας των σχετικών διατάξεων και δεν προσβάλλει το κύρος της δικαιοσύνης ή της προέδρου του Αρείου Πάγου και για το λόγο αυτό η δικογραφία πρέπει να τεθεί στο αρχείο».

Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε διαφορετική άποψη και η υπόθεση θα κριθεί από το Επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του ανωτάτου δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα